Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2021,
10.45

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

85

Natisni članek

ukrepi stojnice COVID-19 Mateja Logar

Ponedeljek, 6. 12. 2021, 10.45

2 leti, 4 mesece

Logarjeva: To je žal recept za katastrofo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

85

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je na novinarski konferenci predstavila aktualno stanje glede covid-19 in sprejete ukrepe za omejevanje širjenja epidemije. V uvodu je dejala, da je sicer trend zmanjševanja okužb v splošni populaciji ugoden, žal pa niti najmanj ni ugoden, ko gledamo številke na intenzivnih enotah.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana imajo danes 77 bolnikov na enoti za intenzivno terapijo. "To so številke, ki si jih nihče ne more predstavljati, dokler tega ne vidi v živo. Zavedati se moramo, da ti bolniki potrebujejo prisotnost medicinskega osebja 24 ur na dan," je ponazorila.

Pojasnila je, da je trenutno v UKC Ljubljana prostih osem postelj, za pet postelj je še treba dobiti kader. "Ne moremo si privoščiti, da ponovno pride do poslabšanja epidemiološke situacije," je opozorila.

"Če bi zaradi decembrskih aktivnosti prišlo do ponovnega poslabšanja situacije, potem smo zdravstveni delavci tisti, ki vam moramo povedati, da v takšnih pogojih ne bomo mogli več zagotavljati optimalne oskrbe za vse, ki bi jo potrebovali na intenzivni enoti," je dejala.

Že zdaj so covidne bolnike premeščali iz Ljubljane. Premeščanje takšnih bolnikov pa po njenih besedah zahteva zdravstveno ekipo, ki morda ne bo na voljo, če se bo takrat zgodila prometna nesreča.

"Tudi v teh prihajajočih prazničnih dneh se moramo zavedati, da je vsak izmed nas odgovoren za to, kako bodo stvari potekale in kaj se bo dogajalo v bolnišnicah," je dejala.

Prvi italijanski vojaški zdravstveni delavci se pripravljajo na začetek dela v UKC Ljubljana

Šest zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki so v Slovenijo prispeli v nedeljo, se danes že pripravlja na začetek dela v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC), kjer bodo predvidoma začeli pomagati v sredo. Preostalih napovedanih devet pripadnikov italijanske vojske v Slovenijo še ni prispelo, pričakujejo pa jih danes.

Novice Italijanski vojaški zdravstveniki že v Sloveniji #foto #video
covid testiranje
Novice To so nove številke okuženih

Prebivalke in prebivalce je prosila, da ukrepe sprejemajo dobronamerno in se jih dosledno držijo, saj z njimi omogočajo dokaj normalno življenje prebivalcem Slovenije. S temi ukrepi omogočajo, da ostanejo zdravstvene storitve v večji meri dostopne tudi takrat, ko jih nujno potrebujemo.

Uporaba mask tudi na prostem, če ni mogoče ohranjati razdalje

Logarjeva je v zadnjih dneh zaznala veliko vprašanj, zakaj ni hrane in pijače na adventnih stojnicah. "Vsak se spomni leta 2019, ko ste bili s prijatelji, tudi po deset ljudi skupaj za eno majhno mizo. V tem trenutku je to žal recept za katastrofo," je opozorila.

Ali podpirate uvedbo obveznega cepljenja?

  • Da
    25,89 %
    7160 glasov
  • Ne
    74,11 %
    20496 glasov
Oddanih 27656 glasov

Pojasnila je, da se pri kuhanem vinu ustavimo pri stojnici, tam se zbere večji grozd ljudi, brez mask, na razdalji, ki je krepko manjša od 1,5 metra. Logarjeva je prav tako pozvala k uporabi mask, ki so še vedno zelo učinkovito orodje za boj proti epidemiji. Če ni mogoče ohranjati 1,5 metra varnostne razdalje je uporaba maske potrebna tudi na prostem, je poudarila.

Pozvala je k uporabi kirurške maske, ki jih je treba menjavati vsaki dve uri. Maske tipa FFP2 so namreč za določen del populacije neučinkovite, medtem ko so kirurške maske enostavne za uporabo in nudijo zadostno zaščito.

Logarjeva je še povedala, da naj bi bila priporočila za cepljenje otrok, mlajših od 12 let, znana po 13. decembru, ko naj bi imela sestanek na to temo svetovalna skupina za cepljenje. Poudarila je, da slovenski pediatri celjenje priporočajo.

Prepovedali strežbo hrane in pijače na novoletnih sejmih

Vlada je s soboto prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah novoletnih sejmov, izjema je le pečen kostanj. Pri sejemskih prireditvah na odprtih površinah je treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, njihovo območje pa mora biti ograjeno tako, da pristop drugače kot prek uradnega vhoda ni mogoč.

Spremembe odloka je vladi predlagala strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar. Pojasnila je, da je tveganje za prenos okužbe na stojnicah bistveno večje kot v organiziranih lokalih.

Mateja Logar
Novice Mateja Logar o tem, kdaj bi lahko začeli sproščati ukrepe: "Ne prekmalu"

"Mnenje strokovne skupine je, da stojnice, ki ponujajo hrano in pijačo, niso dovoljene, ker prihaja do stika z velikim številom ljudi, in je zato povečana možnost, da pride do prenosa okužbe," je povedala Logarjeva.

"Nihče ne bo prikrajšan, če ne bo spil kuhančka in pojedel hot doga na stojnici, če pa bo kdo od njegovih ali celo on ostal pred intenzivno enoto, ker ne bo dovolj bolniških postelj, pa bo to katastrofa," je ponazorila.

Ne spreglejte