Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2022,
9.17

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,84

65

Natisni članek

Branko Masleša Vili Kovačič

Petek, 15. 4. 2022, 9.17

2 leti

Ustavno sodišče bo odločalo, ali je Branko Masleša lahko sodnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,84

65

Branko Masleša | Foto STA

Foto: STA

Vili Kovačič je ustavnemu sodišču poslal ustavno pritožbo, v kateri zatrjuje, da je vrhovni sodnik Branko Masleša s svojim vedenjem pred meseci kršil videz nepristranskosti, ko je pred javnostjo skrival dokumente ter podatke o diplomi, pripravništvu in pravosodnem izpitu. Ustavno pritožbo je Kovačič vložil po tem, ko mu je senat vrhovnega sodišča pod vodstvom Branka Masleše izrekel opomin, ker je sodnici Špeli Koleta v sodni dvorani rekel "prasica", ko je Milka Noviča obsodila na 25 let zapora.

Vili Kovačič
Novice Vrhovno sodišče odpravilo denarno kazen za izjavo o sodnici "prasici"

Kovačič je v ustavni pritožbi zapisal:

"Iz sporočil državnih organov in sodnikov, ki so jih v zadnjem času objavili državni organi in sodniki, smo javnost in jaz izvedeli za okoliščine, po katerih ni videza, da bi Branko Masleša bil zakoniti sodnik in da izpolnjuje pogoje za zastopanje pred Vrhovnim sodiščem ali za odločanje na Vrhovnem sodišču. Gre za sporočila Sodnega sveta, vrhovnega sodnika Branka Masleše, predsednika Vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča in v njihovih sporočilih omenjene odločbe Vrhovnega sodišča št. Su-182/2022 z dne 15. 2. 2022 (ki je sicer nimam in ni objavljena, a so jo v delu objavili mediji). Ali pogoje izpolnjuje, javnost ne more izvedeti in predsednik Vrhovnega sodišča je sporočil, da 'ni podlage' da to javnost preveri ali izve. 

Po tem ravnanju sodnikov in organov ni več videza, da je Branko Masleša zakoniti sodnik in da izpolnjuje pogoje. Ne vemo, ali je ali ni zakoniti sodnik, a to niti ni pomembno, saj do kršitve pride že, če ni videza, da je zakoniti sodnik. Državni organi bi morali zagotoviti prisotnost videza, da je zakoniti sodnik, to pa bi zagotovili s transparentnim in prepričljivim prikazom ustreznih dokumentov in odgovorov.

Zato je kršena moja pravica do poštenega sojenja iz 6. člena EKČP in pravice iz 2., 22, 23. in 25. člena ustave. Po 6. členu EKČP ne zadostuje, da je sodnik zakonit in da izpolnjuje pogoje, ampak tudi da daje videz, da je zakonit, pošten, nepristranski in da izpolnjuje pogoje. EKČP v 6. členu vsebuje pravico, da sodišče prepričljivo pojasni in daje videz, da sodi na podlagi predpisov in da so sodniki res sodniki ter izpolnjujejo pogoje. EKČP vsebuje garancijo, da javnost lahko zaupa, da je sodnik zakonit in da izpolnjuje pogoje. Tega videza sodnik Masleša in sodišče ne dajeta, saj sta ga izgubila z dolgim molkom in drugimi okoliščinami. Izgubila sta ga s tem, ko ne pojasnita razlik med izvodi diplom, podpisanih in nepodpisanih diplom, pečata brez rdeče zvezde na diplomi, čeprav so v 1970-ih letih žigi vsebovali zvezdo, trajanja pripravništva, opravljanja pravosodnega izpita po manj kot enem letu, usposobljenosti za sojenje v Sloveniji na podlagi diplome in pravosodnega izpita iz drugega pravnega reda, ki je vsebovalo šeriatsko pravo in ni temeljilo na spoštovanju človekovih pravic."

miodrag đorđević. damijan florjančič. jan zobec
Novice Zaradi intervjuja za Siol.net Miodrag Đorđević in Damijan Florjančič nad Jana Zobca
Branko Masleša
Novice Zahteva zavrnjena: vrhovno sodišče tega Masleševega dokumenta nima
Damijan Florjančič
Novice Florjančič: Ni pravnih podlag za preverjanje Masleše
Ura moči
Novice Turk v oddaji Ura moči: To je zvonec za absoluten alarm #video
Branko Masleša
Novice Kovačič in Lomovšek ovadila Maslešo. Očitata mu več kaznivih dejanj.
Novice Jan Zobec: Masleša sploh nima te sposobnosti. Njegovo pojmovanje prava je avtoritarno.
Ne spreglejte