SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDS trdi: Zaustavili smo apetite Goloba

10

termometer

Izjava predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba in podpredsednice stranke Marte Kos | Namigovanja o zbiranju podpisov za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o vladi se pojavljajo že nekaj časa, saj zakonu nasprotujejo v SDS in NSi. V NSi so napovedali, da oblikovanja nove vlade Roberta Goloba ne bodo ovirali. | Foto: Ana Kovač
Namigovanja o zbiranju podpisov za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o vladi se pojavljajo že nekaj časa, saj zakonu nasprotujejo v SDS in NSi. V NSi so napovedali, da oblikovanja nove vlade Roberta Goloba ne bodo ovirali. Foto: Ana Kovač

Poslanec SDS Branko Grims je na novinarski konferenci sporočil, da je Slovenska demokratska stranka vložila podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembi Zakona o Vladi Republike Slovenije, s katerim želi vlada Roberta Goloba povečati število ministrstev.

Pobudnik vloži pobudo za razpis zakonodajnega referenduma v Državni zbor, priložiti pa mora najmanj 2.500 podpisov volivcev. Točnega števila oddanih podpisov Grims ni želel razkriti, dejal je le, da jih je bistveno več, kot jih potrebujejo.

"V poletni vročini vlada Roberta Goloba spi kot zimski medved v brlogu," je dejal Grims. Zato je zagotovo pričakovati, da se bo nabralo toliko stvari, da bo možno izvesti več referendumov hkrati, je dejal. Grims tudi meni, da bi bilo referendum smiselno izvesti skupaj ali z lokalnimi ali pa predsedniškimi volitvami. "Potem izvedba referenduma davkoplačevalce ne stane nič," je dejal Grims. 

Grims se je skliceval tudi na današnjo anketo Parsifala. "60 odstotkov slovenskih davkoplačevalcev odločno podpira to, da se prepreči povečevanje števila ministrstev v času, ko Slovenija že itak drsi v krizo," je dejal. Dodal je, da je to pozitiven znak, da ljudje njihovo odločitev o referendumu podpirajo.

Za razpis referenduma bodo morali v 35 dneh zbrati 40.000 podpisov. Predsednik DZ v sedmih dneh po ustrezno vloženi zahtevi določi koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev. Če bi ta padel v čas med 15. julijem in 31. avgustom, predsednik DZ določi rok, ki začne teči 1. septembra.

Izredna seja DZ Novice DZ zavrnil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi #video

Pet dodatnih ministrstev 

Sprememba zakona o vladi, ki so ga v državnem zboru sprejeli 22. junija, v resnici uvaja pet novih ministrstev. Poleg treh popolnoma novih (za solidarno prihodnost, visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo) bosta nastali še dve ministrstvi zaradi delitve dela obstoječih.

Do sedaj imamo v Sloveniji 17 ministrov, 14 ministrstev in 3 ministre brez resorja. Če pa bodo uslišane želje vladajoče koalicije, bo vlada imela 20 ministrov, 19 ministrstev in samo še enega ministra brez resorja. Število ministrstev se bo tako povečalo za pet.

Poslanci so razpravo o koalicijskem predlogu sprememb zakona o vladi opravili na izredni seji 18. maja, o zakonu pa niso glasovali, ker je SDS vložila predlog za posvetovalni referendum. DZ je predlog za referendum zavrnil na seji v ponedeljek, 20. junija, zato so lahko poslanci v sredo o zakonskem predlogu tudi glasovali. Vlada se je zato sprva oblikovala po veljavnem zakonu, v katerem je 17 resorjev.

Koalicija: SDS z zakonodajnim referendumom zavlačuje postopek formiranja vlade

V koalicijskih poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica menijo, da SDS z vložitvijo podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi želi zavlačevati postopek formiranja nove vlade. Tri nova ministrstva ustanavljajo, saj želijo poskrbeti za sožitje generacij in podnebne spremembe, pravijo v Svobodi.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je v izjavi za medije dejal, da si želijo dati odgovor na zgodbo solidarne prihodnosti, na sožitje vseh generacij, tudi na podnebne spremembe. Znanje, znanost in razvoj pa nam bodo po njegovih besedah prinesli dodano vrednost. "Taktiziranja, politična preigravanja tega napredka ne prinašajo, jemljejo nam pa dragocen čas," je dejal. Obljubil je, da bodo dali vse od sebe, da najdejo ustrezne rešitve pri podražitvah hrane in energentov. "Prepričan sem, da se zgodba slabega polnjenja bencinskih rezervoarjev ne bo več ponovila," je dejala.

Vodja poslanske skupine Jani Prednik je v izjavi za medije dejal, da je prvič v zgodovini države na zakon o vladi vložen referendum. "Vsaka vlada ima možnost, da si organiziranje organizira sama," je poudaril. Dodal je, da se poslanec SDS Branko Grims "izgovarja" tudi na davkoplačevalski denar. ob tem je opozoril, da tudi referendum stane in se plačuje z davkoplačevalskim denarjem. Po njegovih informacijah se bodo podpisi začeli zbirati septembra, ko in če bo do referenduma prišlo, pa se bodo v stranki in koaliciji pogovarjali o strategiji.

Matjaž Han Novice Pirnat: Zamisli o reorganizaciji vlade so slabe, nelogične in neprimerne

Podpise zbira tudi aktivist Kovačič 

Podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi zbira tudi aktivist Vili Kovačič.

Tudi Kovačič je za danes sklical novinarsko konferenco, kjer bo predstavil, koliko podpisov je zbral. Zakon je po njegovem mnenju v posmeh demokraciji in je bil v DZ sprejet brez vsakega razumnega argumenta. K zbiranju podpisov poziva politične stranke in vse državljane.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin