Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2022,
9.52

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

49

Natisni članek

morala etika sodni svet Branko Masleša

Četrtek, 7. 7. 2022, 9.52

1 leto, 9 mesecev

Sodni svet: Grožnje vrhovnega sodnika novinarjem niso etično sporne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

49

Branko Masleša | Vrhovni sodnik Branko Masleša se bo konec septembra upokojil. Letos je dopolnil 70 let, kar je po zakonu za sodniško službo skrajni rok za upokojitev. Po njegovem odhodu bodo, dokler ne imenujejo novega vodje, na kazenskem oddelku ostali štirje sodniki. | Foto STA

Vrhovni sodnik Branko Masleša se bo konec septembra upokojil. Letos je dopolnil 70 let, kar je po zakonu za sodniško službo skrajni rok za upokojitev. Po njegovem odhodu bodo, dokler ne imenujejo novega vodje, na kazenskem oddelku ostali štirje sodniki.

Foto: STA

"Izjava sodnika, da bo vložil tožbo, odškodnino pa nakazal v dobrodelne namene, ki jo sodišče, na katerem opravlja sodniško službo, s sodnikovim soglasjem objavi na svojem računu na Twitterju kot odgovor na očitke medijev, da sodnik ne izpolnjuje pogojev za opravljanje sodniške službe, ne predstavlja kršitve X. načela (Ugled) Kodeksa sodniške etike," je ugotovila komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta.

Komisiji za etiko in integriteto Sodnega sveta se izjava vrhovnega sodnika Branka Masleše, da bo vložil tožbo, odškodnino pa nakazal v dobrodelne namene, ne zdi v nasprotju z etičnim kodeksom.

Sporni tvit z grožnjami novinarjem, ki ga je Vrhovno sodišče objavilo 6. decembra lani.

"Tudi ni mogoče govoriti o ugrabitvi uradnega Twitterjevega računa sodišča. Tudi očitki, da sodnik z objavljenim tvitom z napovedjo tožbe grozi in ustrahuje novinarje ter posega v njihovo neodvisnost, niso utemeljeni. Objava izjave sodnika, ki zase ve, da ima diplomo in pravosodni izpit, ne predstavlja pritiska na to, da novinarji nehajo 'raziskovati', ampak naj nehajo pisati zanj in za sodstvo škodljive neresnice," menijo člani komisije.

Kot so zapisali pri komisiji, je treba pri presoji etičnosti sodnikovega odziva izhajati iz načela zadržanosti in preudarnosti pri izjavljanju. "V obravnavanem primeru se je sodnik odzval na vprašanja in očitke medijev glede trditev, da nima ustreznih pogojev za opravljanje sodniške funkcije. Vsebinska razlika je med dvomi o obstoju sodnikove diplome in trditvami o neobstoju diplome, ki dejansko že merijo na očitek izvršitve kaznivega dejanja," so zapisali v komisiji, kjer sicer priznavajo, da gre za očitke, ki so nedvomno zamajali sodnikov ugled in zoper katere se ima sodnik, ki zase ve, da ima pogoje za opravljanje sodniške funkcije, pravico odzvati, da bi ustavil širjenje za njegov ugled in ugled sodstva škodljivih neresnic. "Sodnika je k odgovoru na očitke in vprašanja medijev v zvezi z njegovim izpolnjevanjem pogojev za opravljanje sodniške funkcije pozvala služba za odnose z javnostmi vrhovnega sodišča, ki se je na omenjene očitke odzvalo z obravnavanim tvitom," so še zapisali pri svetu.

V nadaljevanju objavljamo celotno mnenje komisije sodnega sveta.

Sodni svet branko masleša | Foto: Sodni svet RS Foto: Sodni svet RS

Sodni svet branko masleša | Foto: Sodni svet RS Foto: Sodni svet RS Sodni svet branko masleša | Foto: Sodni svet RS Foto: Sodni svet RS

Sodni svet branko masleša | Foto: Sodni svet RS Foto: Sodni svet RS

Branko Masleša
Novice Branko Masleša odhaja v pokoj
Peter Jančič
Mnenja Zadnja zmaga Kučanove generacije
Branko Masleša
Novice Vrhovno sodišče ob novih vprašanjih o Masleševem pravosodnem izpitu: To je zasebno
Branko Masleša
Novice Sodni svet: Masleša naj celovito pojasni nejasnosti glede diplome in pravosodnega izpita
Masleša
Novice Grožnje, zavajanja in neodgovorjena vprašanja: kaj bo sklenil sodni svet?

 

 

Ne spreglejte