Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 2. 2022,
10.39

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

48

Natisni članek

Rusija Berlin Anže Logar kriza Ukrajina Jens Stoltenberg Nato Twitter Janez Janša Janez Janša srečanje

Ponedeljek, 28. 2. 2022, 10.39

2 leti, 1 mesec

Janša v pogovoru z generalnim sekretarjem Nata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

48

Janša Stoltenberg | Če bo Rusiji uspela invazija, bo sledil "domino učinek", je prepričan slovenski premier. | Foto Janez Janša/Twitter

Če bo Rusiji uspela invazija, bo sledil "domino učinek", je prepričan slovenski premier.

Foto: Janez Janša/Twitter

"Slovenija pomaga po svojih močeh," je v pogovoru z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom o aktualnih razmerah v Ukrajini med drugim tvitnil premier Janez Janša. Pozval je tudi k sredinemu shodu v podporo Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. 

Pogovori Janše in Stoltenberga se dotikajo aktualnih razmer v Ukrajini, vzhodnega krila zavezništva in zahodnega Balkana. "O naporih za zaustavitev agresije na Ukrajino in umiritev razmer Slovenija pomaga po svojih močeh," je ob tem tvitnil Janša in dodal, da je Severnoatlantsko zavezništvo enotno in odločno.

"Dober pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo o obsežni invaziji Rusije na Ukrajino in evropsko varnost. Slovenija je cenjena zaveznica Nata, ki pomembno prispeva k samoobrambi ukrajinskega ljudstva," pa je tvitnil Stoltenberg.

Janša v podporo Ukrajini pozval k sredinemu shodu 

Janša je danes napovedal shod v podporo Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. Shod naj bi potekal v sredo ob 17. uri v Ljubljani, natančnejšo lokacijo pa bo premier še sporočil.

Medtem je spregovoril tudi za vseevropsko medijsko mrežo Euractiv in opozoril, da Zahod mora ustaviti ruskega predsednika Vladimirja Putina zdaj, saj če bo padel Kijev, bo to imelo posledice za celoten vzhod Evrope.

"Sem stoodstotno prepričan, da če Rusija v Ukrajini ne bo ustavljena in če Kijev pade, potem bosta naslednja cilja Moldavija, Gruzija, nato se bodo težave razširile na Zahodni Balkan, zatem bodo naslednja tarča baltske države," je dejal Janša.

Janez Janša
Novice Janša za Siol: Ne bodimo presenečeni, če bo naslednja tarča Tajvan

Logar med obiskom v Berlinu tudi o ukrajinski krizi 

Zunanji minister Anže Logar se mudi na delovnem obisku z novo nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock. Poleg dvostranskih odnosov bodo po pričakovanjih v ospredju razmere v Ukrajini po ruskem napadu nanjo.

Logar ima predvidena tudi srečanja s kanclerjem Olafom Scholzem, predsednico nemškega zveznega parlamenta Bärbel Bas in predsedujočim odboru za zunanje zadeve v bundestagu Michaelom Rothom.

"V Ukrajini se odloča o evropski prihodnosti. Putin se ne boji Nata, ampak vrednot, ki jih ta predstavlja. Ukrajina potrebuje našo pomoč, naša moralna dolžnost pa je, da se na ta klic odzovemo in po najboljših močeh pomagamo. Pomagali bomo z materialnimi in finančnimi sredstvi ter tudi vojaško pomočjo. Pomemben pa je tudi humanitarni vidik," pa je danes v izjavi za javnost med drugim dejal minister za obrambo Matej Tonin in poudaril, da bodo na ministrstvu za obrambo skupaj s Civilno zaščito organizirali prostor, kamor bodo lahko ljudje prinašali humanitarno pomoč za Ukrajince. Civilna zaščita pa bo zagotovila logistiko za prevoz te pomoči v Ukrajino ali pa v države, ki sprejemajo ukrajinske begunce.
Anže Logar
Novice Logar za Siol: Putin se ne bo ustavil niti pred Finsko ali Švedsko #intervju
Premier Janez Janša ob prihodu na vrh EU v Bruslju
Novice EU z novimi ostrimi sankcijami proti Rusiji
Janez Janša
Novice Premier Janša prestavil odhod v Ukrajino #video
Janez Janša in Mateusz Morawiecki
Novice Janša in Morawiecki pozivata k članstvu Ukrajine v EU

 

Ne spreglejte