Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
19. 6. 2020,
10.16

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

182

Natisni članek

vlada Janez Janša Janez Janša protest

Petek, 19. 6. 2020, 10.16

3 leta, 10 mesecev

Janša: Organizator protestov nekaznovano krši zakone in ogroža življenja

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

182

Janez Janša. Jaša Jenull. | Predsednik vlade Janez Janša meni, da Jaša Jenull z vabljenjem na proteste nekaznovano krši zakone in ogroža življenja ljudi. | Foto STA, Ana Kovač

Predsednik vlade Janez Janša meni, da Jaša Jenull z vabljenjem na proteste nekaznovano krši zakone in ogroža življenja ljudi.

Foto: STA, Ana Kovač

"Kolesarska varda s svojim zvončkljanjem ustrahuje straho-vlado s kroženjem po centru," je v vabilu na današnje protivladne proteste zapisal Jaša Jenull. "Organizator nezakonitega zbiranja v času realne grožnje drugega vala koronavirusa. Ker je njegov oče državni tožilec, lahko nekaznovano krši zakone in ogroža zdravje in življenja Slovencev," se je na njegove besede odzval predsednik vlade Janez Janša.

Jaša Jenull je med drugim v vabilu na Facebooku zapisal, da se lahko protestniki, če hočejo izraziti solidarnost z antifašističnim blokom, oblečejo v črno in še bolj jasno pokažejo, da ne nasedajo "na zunanje provokacije in poskuse sejanja razdora, seveda pa je odločitev (kot vedno) povsem vaša".  

"Organizator nezakonitega zbiranja v času realne grožnje drugega vala koronavirusa. Ker je njegov oče državni tožilec, lahko nekaznovano krši zakone in ogroža zdravje in življenja Slovencev. Državno tožilstvo pa posredno podpira celo organizirano grožnjo s smrtjo in nasiljem," se je na zapis Jenulla odzval Janša.

Protest 12.6.
Novice Zaradi napisa "Smrt janšizmu" policija vodi postopek proti osmim osebam

Fotogalerija
1 / 42

Oglejte si dogajanje na protestu prejšnji petek.

Zaradi napisa "Smrt janšizmu" policija vodi postopek proti osmim osebam

Policisti sicer vodijo postopek zoper osem oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje na transparentih na protivladnih protestih. Predlog za pregon je po seznanitvi s policijskimi zaznavami podal oškodovanec. Iz vabila na zaslišanje enega od protestnikov je razvidno, da gre za transparente, s katerih zaznavajo grožnjo premierju Janezu Janši.

Spominska slovesnost v Kočevskem Rogu
Novice Janša: Grožnje s smrtjo drugorazrednim so postale del vsakdana

Policija je za STA pojasnila, da so ljubljanski policisti med spremljanjem zbiranja ljudi na javnem kraju zaznali transparente z vsebino, ki je lahko sporna z vidika izražanja grožnje, javnega spodbujanje sovraštva, razžalitve in podobno.

V teh primerih so dogajanje avdio- in videodokumentirali, v posameznih primerih pa je policija transparente zasegla. Identiteto osumljencev so ugotavljali neposredno na kraju in prek videoposnetkov.

Policija sama ugotovila razloge za sum

"Policija je v teh primerih neposredno sama ugotovila razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog oškodovanca. O zaznavi je bil seznanjen oškodovanec, ki je predlog za pregon tudi podal," so navedli.

Trenutno v zvezi s tem ljubljanski policisti vodijo postopek zoper osem različnih oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje. Do zdaj so dvema osebama izdali vabilo. Za navedeno kaznivo dejanje je po kazenskem zakoniku zagrožena denarna kazen ali zapor do šestih mesecev, so navedli.

Peter Jančič
Mnenja Ubiti Janšo in janšizem?

"Policija se ne opredeljuje do interpretacije, temveč do okoliščin, ki kažejo na sum storitve kaznivega dejanja. Poleg okoliščin je pomemben namen storilca, način storitve, položaj in vpliv storilca, pogosto pa tudi kontekst (npr. več tovrstnih podobnih dejanj) ter domet izjav. Konkretne okoliščine glede odločitve za pregon kaznivega dejanja ocenjuje pristojni okrožni državni tožilec, ki je vključen v predkazenski postopek," so navedli na policiji.

Tožilstvo zavrglo ovadbo zaradi napisa Smrt janšizmu, svoboda narodu

To je po njihovih navedbah treba upoštevati zato, ker so kljub navidezni podobnosti primeri različni. Organi odkrivanja in pregona morajo upoštevati smernice, sodno prakso in pogoje za pregon posameznih vrst kaznivih dejanj.

Tožilstvo je namreč v preteklih tednih že zavrglo ovadbo zaradi napisa Smrt janšizmu, svoboda narodu, ki pa je transparentu očitala kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva, in ne grožnje.

Prav tako niso preganjali poziva posameznika k uboju Janše na marčnih protestih, ker tedaj premier kot oškodovanec takšnih predlogov za pregon ni podal.

Ne spreglejte