SiolNET. Novice Slovenija
1,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi napisa "Smrt janšizmu" policija vodi postopek proti osmim osebam

1,98

termometer

Protest 12.6.
Foto: Ana Kovač

Policisti vodijo postopek zoper osem oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje na transparentih na protivladnih protestih. Predlog za pregon je po seznanitvi s policijskimi zaznavami podal oškodovanec. Iz vabila na zaslišanje enega od protestnikov je razvidno, da gre za transparente, iz katerih zaznavajo grožnjo premierju Janezu Janši, poroča STA.

Vabilo osumljenca na zaslišanje je časnik Svet24 zaznal na družbenem omrežju Facebook. Z njega pa je mogoče razbrati, da ga želijo zaslišati v zvezi s "transparentom z zapisano grožnjo predsedniku vlade", piše STA.

"Organizirana grožnjo s smrtjo"

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju pretekli konec tedna sicer objavil fotografijo protestnikov s transparenti, na katerih je pisalo Smrt janšizmu, svoboda vsem, ter jih označil za organizirano grožnjo s smrtjo ob podpori SD, LMŠ, Levice, RTV Slovenije, 24ur in državnega tožilstva.

Policija je za STA danes pojasnila, da so ljubljanski policisti med spremljanjem zbiranja ljudi na javnem kraju opazili transparente z vsebino, ki je lahko sporna z vidika izražanja grožnje, javnega spodbujanje sovraštva, razžalitve in podobno.

Peter Jančič Siol Plus Ubiti Janšo in janšizem?

Identiteto osumljencev ugotavljali na kraju in prek videoposnetkov

V teh primerih so dogajanje avdio- in videodokumentirali, v posameznih primerih pa je policija transparente zasegla. Identiteto osumljencev so ugotavljali neposredno na kraju in prek videoposnetkov. "Policija je v teh primerih neposredno sama ugotovila razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog oškodovanca. Z zaznavo je bil seznanjen oškodovanec, ki je predlog za pregon tudi podal," so navedli po poročanju STA.

Borut Pahor Janez Janša Foto: STA

Protestnikom grozi denarna kazen ali zapor

Trenutno v zvezi s tem ljubljanski policisti vodijo postopek zoper osem različnih oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje. Do zdaj so dvema osebama izdali vabilo. Za navedeno kaznivo dejanje pa je po kazenskem zakoniku zagrožena denarna kazen ali zapor do šestih mesecev, so še navedli po poročanju STA. Predkazenski postopek sicer vodi in usmerja pristojno okrožno državno tožilstvo.

Janša Novice Tožilstvo: Pozivi k umoru Janše niso spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti

Policija se do interpretacije ne opredeljuje

"Policija se ne opredeljuje do interpretacije, temveč do okoliščin, ki kažejo na sum storitve kaznivega dejanja. Poleg okoliščin so pomembni namen storilca, način storitve, položaj in vpliv storilca, pogosto pa tudi kontekst (na primer več tovrstnih podobnih dejanj) ter domet izjav. Konkretne okoliščine glede odločitve za pregon kaznivega dejanja ocenjuje pristojni okrožni državni tožilec, ki je vključen v predkazenski postopek," so po navajanju STA še navedli na policiji. To je po njihovih navedbah treba upoštevati zato, ker so kljub navidezni podobnosti primeri različni. Organi odkrivanja in pregona morajo upoštevati smernice, sodno prakso in pogoje za pregon posameznih vrst kaznivih dejanj.

Tožilstvo že zavrglo ovadbo zaradi napisa Smrt janšizmu, svoboda narodu

Tožilstvo je namreč v minulih tednih že zavrglo ovadbo zaradi napisa Smrt janšizmu, svoboda narodu, ki pa je transparentu očitala kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva, in ne grožnje. Prav tako pa niso preganjali poziva posameznika k uboju Janše na marčnih protestih, ker tedaj premier kot oškodovanec takšnih predlogov za pregon ni podal, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin