Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2021,
12.47

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

167

Natisni članek

glasovanje seja prepir šolstvo Državni zbor

Ponedeljek, 6. 12. 2021, 12.47

2 leti, 4 mesece

Janša: Neverjetno talibansko obnašanje poslancev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

167

"Neverjetno talibansko obnašanje poslancev," je premier Janez Janša tvitnil po petkovem odboru državnega zbora za izobraževanje, na katerem so člani koalicije pozno zvečer sprejeli dopolnila k predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov. Kljub temu, da so nadaljevanju seje po 22. uri glasno nasprotovali v Levici in LMŠ. Predsednik DZ Igor Zorčič je danes sporočil, da je odbor v petek v nasprotju z odločitvijo kolegija delal po 22. uri, ter odločil, da predloga zakona o organiziranosti in financiranju vzgoje in izobraževanja ne uvrsti na decembrsko sejo. 

Po odločitvi kolegija predsednika DZ na dnevnem redu decembrske redne seje 13. decembra obravnave predloga novele zakona o organiziranosti in financiranju vzgoje in izobraževanja ne bo.

V petek se je namreč po osmih urah vnel besedni dvoboj, ko je nekaj pred 22. uro Luka Mesec (Levica) predsednico odbora Ivo Dimic (NSi) opozoril, da odbor po 22. uri ne sme zasedati, in predlagal prekinitev seje. Opozicijski poslanci so sejo po očitkih o neregularnem vodenju seje po 22. uri zapustili. 

Aljaž Kovačič iz LMŠ je navedel, da je predsednik DZ Igor Zorčič Dimičevi poslal sporočilo, v katerem je izrazil pričakovanje, da bo seja ob 22. uri prekinjena. A Dimičeva je vztrajala ter kljub glasnemu nasprotovanju poslancev Levice in LMŠ nadaljevala glasovanje o dopolnilih, zavrnila je tudi možnost postopkovnih predlogov. 

Če bo sprejeta odločitev, da DZ na decembrski seji ne bo obravnaval predloga novele ZOFVI, obstaja možnost, da takšno ravnanje postane redna praksa, pa je na seji kolegija danes opozoril poslanec NSi Aleksander Reberšek. Ob tem je poslancem Levice očital, da so z zavlačevanjem petkove seje in več zahtevami po prekinitvi seje za 45 minut, želeli preprečiti, da bi odbor zaključil razpravo o predlogu zakona. Z njim se je strinjal tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, ki je ob tem predlagal, da se poslanske skupine na ločenem posvetu "resno pogovorijo o delu po 22. uri".

V Levici za odstop Dimičeve

Iz poslanske skupine Levica so zaradi petkovega dogajanja na predsednika državnega zbora že naslovili dopis, v katerem predlagajo, da se razveljavijo vse odločitve 24. redne seje odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter da predsednica odbora Dimičeva odstopi s funkcije.

"Če dopustimo, da se zakoni sprejemajo zunaj terminov, ki jih določi kolegij predsednika državnega zbora, brez možnosti za razpravo poslank in poslancev, ob grobih kršitvah poslovnika ter v popolnem kaosu, kjer poslanke in poslanci niti ne vedo, o čem glasujejo, spodkopavamo same temelje pravne države. Kako naj ljudje zakone, ki se sprejemajo na tak način, jemljejo resno?" so med drugim zapisali v pobudi. 

Člani SDS, NSi in SMC so se v petek tako sami opredeljevali do vloženih dopolnil. Zavrnili so sklop dopolnil Levice in sopodpisnikov LMŠ, SD, SAB ter poslanske skupine nepovezanih poslancev, sprejeli pa dopolnila koalicije.

DZ bo na rednem decembrskem zasedanju med drugim odločal tudi o interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa in okoljskega ministra Andreja Vizjaka, je danes še sklenil kolegij predsednika DZ. Poslance in poslanke na redni seji med drugim čaka še druga obravnava predloga zakona o debirokratizaciji in predlog novele zakona o dohodnini.
Zdenka Baš
Novice Sramotno in nizkotno: žaljive besede med poslankami #video
Evropski parlament
Novice Za četrtino poslancev devet tisoč evrov na mesec ni dovolj
Novice To je prvi zakonski poslanski par v zgodovini Slovenije
Državni zbor
Novice Poslanci natančno opisali: Tako so nas nadlegovali in nam grozili

Ne spreglejte