SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Zaradi neodgovornega obnašanja bomo prisiljeni v novo zapiranje javnega življenja" #video

10

termometer

"Slovenija beleži najhitrejšo rast okužb v Evropi in ponoven pritisk na bolniške postelje ter na intenzivne oddelke. Verjetno lahko v naslednjem tednu pričakujemo še višje kroge spirale dviga okužb s covid-19," je v državnem zboru v odgovorih na poslanska vprašanja poudaril premier Janez Janša.

Koordinator Levice Luka Mesec je predsednika vlade spraševal, kako namerava pripomoči, da se Slovenija ne bo znašla v "začaranem krogu nasilja", kakršnega smo videli na protestih pred dvema oz. tremi tedni. Janši pa je očital neodgovorno obnašanje.

"V Sloveniji ni spirale nasilja, je pa spirala dviga okužb"

Ob "teh tako imenovanih nenasilnih protestih je bilo poškodovanih 40 policistov, pa nekaj lažje poškodovanih izgrednikov, kot smo zasledili v medijih. Ko te številke postavimo pred sabo, je popolnoma jasno, kdo izvaja nasilje," mu je odgovoril Janša.

Poudaril je, da v Sloveniji ni spirale nasilja, je pa spirala dviga okužb. Kot je dejal, Slovenija od "tistega slavnega protesta" 5. oktobra beleži najhitrejšo rast okužb v Evropi in ponoven pritisk na bolniške postelje in intenzivne oddelke. Verjetno pa lahko v naslednjem tednu pričakujemo še višje kroge te spirale.

"Zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga nista povzročili policija ali vlada, bomo ponovno prisiljeni uvajati ukrepe, ki ne bodo PCT-ukrepi, ampak ukrepi, ki bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo," je poudaril premier.

Janša zavrnil navedbe Fajnonove: Ni res, da se slovenskemu predsedovanju jemljejo dosjeji
Premier Janez Janša je danes v državnem zboru med drugim zavrnil navedbe vodje SD Tanje Fajon, da se slovenskemu predsedovanju Svetu EU jemljejo dosjeji. "Jaz bi bil vesel, če bi se to zgodilo, ampak se to ne dogaja," je premier povedal glede navedb Fajonove. Ta je v nedeljo v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija dejala, da se Sloveniji jemljejo dosjeji v okviru predsedovanja Svetu EU in da se diplomati veselijo, da bo Francija januarja prevzela predsedovanje.

V odgovoru na vprašanje poslanke Monike Gregorčič (SMC) je Janša povedal, da so številne dosjeje preložili iz prejšnjih predsedovanj na slovensko, saj je to prvo predsedovanje po izbruhu pandemije covida-19, ki v celoti poteka operativno. "Iz prejšnjih predsedovanj je bilo na ta semester preloženih zelo veliko dosjejev. Ukvarjati se moramo s 50 odstotkov več temami, kot bi se sicer," je poudaril Janša.

Ena od možnosti so tudi energetski vavčerji

Poslanko SD Bojano Muršič je zanimalo, kako bo vlada preprečila izjemen porast cen energentov in katere ukrepe bo sprejela za ublažitev posledic glede na napovedi "prihajajočega cunamija dviga cen tudi preostalih, življenjsko pomembnih dobrin". 

Vlada bo v luči rastočih cen energentov po besedah premierja Janeza Janše sprejela vse tiste ukrepe, ki so oz. bodo v okviru skupnega evropskega trga dovoljeni. Na njih bodo med drugim spregovorili ta teden na vrhu EU. Med možnostmi je omenil ponovno regulacijo marž in energetske vavčerje za ogrožena gospodinjstva.

S podražitvami se na vladi intenzivno ukvarjajo

Po njegovih besedah domača in evropska znanost zaenkrat zagotavljata, da pred nami ni takšnega vala in da gre za sezonske učinke. "Ali temu verjamemo ali ne, je druga stvar, dejstvo pa je, da je to ena od reakcij na epidemijo, ko se je v Evropi in ZDA natisnilo veliko denarja, ustvarilo neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem, kar trg tako ali drugače izravna. In vedno v tem postopku izravnave ceno plačamo potrošniki," je dejal.

Kot je poudaril, se s tem vprašanjem vlada intenzivno ukvarja in bo ukrepala. 


Odgovor premierja Janeza Janša glede rasti cen energentov.

Zdravko Počivalšek Posel danes Petrol bo dvignil cene elektrike za 30 odstotkov

"Leta 2014 je bil liter bencina 1,5 evra, pa je bil trg reguliran"

Stanje po državah članicah je, kot je izpostavil, različno. V Sloveniji se nobenemu distributerju velike pogodbe, ki se sklepajo za daljše časovne obdobje, še niso iztekle, je pojasnil. Podražitev elektrike, ki si jo je "privoščil" Petrol, je po Janševih besedah neupravičena.

Poudaril je, da omenjeno podjetje predstavlja 10 odstotkov ponudbe, potrošnikom, ki pri njem nabavljajo elektriko, pa svetoval, naj ponudnika zamenjajo. "To bo tudi lekcija za tiste, ki špekulirajo," je poudaril.

Glede nafte je spomnil, da je bil leta 2014 v Sloveniji liter bencina 1,5 evra, pa je bil trg reguliran. To pomeni, da je vlada določala marže, ki pa predstavljajo zgolj osem odstotkov cene bencina, je dejal. "Torej to lahko reguliraš kolikor hočeš, pa bistvenega učinka ni, glede na to, da cene na črpalkah sledijo cenam surove nafte na trgu," je dejal. kriza, borza Posel danes Ves svet se drži za glavo: kje so vzroki in kako hude bodo posledice?

Kaj vse čaka poslance na oktobrski seji?

Na tokratni seji, ki bo trajala do torka, 26. oktobra, bo sicer DZ med drugim opravil prvo branje predlogov zakonov o debirokratizaciji in o dolgotrajni oskrbi. Pred poslanci bo tudi predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, prav tako jih čaka predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin