Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2020,
11.47

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

155

Natisni članek

Joe Biden Donald Trump Janez Janša Janez Janša

Petek, 23. 10. 2020, 11.47

3 leta, 6 mesecev

Janša: Biden bi bil eden najšibkejših v zgodovini. Dajmo, zmagaj, Donald Trump!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

155

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Slovenski premier Janez Janša je danes na Twitterju ameriškega predsednika Donalda Trumpa podprl v boju za nov predsedniški mandat.

"Spoštujemo težko, tragično zasebno življenje Josepha Bidna in nekatere njegove politične dosežke pred leti. Vendar če bi bil danes izvoljen, bi bil eden najšibkejših predsednikov v zgodovini. Svobodni svet pa obupno potrebuje močne ZDA kot še nikoli do zdaj. Dajmo, zmagaj, Donald Trump," je zapisal Janša v tvitu v angleščini.

Melania in Donald Trump
Novice Jezni zaradi Melanie? "Ona naredi samo tisto, kar ji ustreza."

Tonin: V Sloveniji bomo spoštovali odločitev ameriških volivcev

Obrambni minister in predsednik koalicijske NSi Matej Tonin pa je kasneje na Twitterju zapisal, da bomo v Sloveniji spoštovali odločitev ameriških volivcev. Zavzel se je še za krepitev odnosov z ZDA "ne glede na to, kdo bo na čelu administracije". "Verjamem, da bodo prihajajoče volitve spet slavje demokracije," je dodal.

Pri socialdemokratih pa so na Twitterju danes izrazili podporo Bidnu. Po njihovem trenutno potrebujemo voditelje, ki razumejo, da so sodelovanje, sočutje, prijaznost ključ do napredka in uspeha vseh. "Takšna sta Joe Biden in Kamala Harris," so tvitnili, piše STA.

Trump in Biden na zadnjem soočenju pred volitvami vztrajala na okopih

Trump in Biden sta v četrtek zvečer v Nashvillu opravila drugo in zadnje soočenje pred volitvami 3. novembra. To je zaradi utišanih mikrofonov potekalo z veliko manj prekinitvami kot prvo v Clevelandu. Biden je napadel Trumpa zaradi koronavirusa, Trump pa je nasprotnika obtoževal korupcije.

Soočenje je bilo verjetno zadnja priložnost za Trumpa, da spremeni dinamiko tekme, v kateri po anketah zaostaja za Bidnom. Američane je poskušal na njem predvsem prepričati, da bo Biden vse uničil.

Donald Trump Joe Biden | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po pričakovanju je napadel Bidna zaradi poslov njegovega sina Hunterja v Ukrajini in na Kitajskem ter dodal trditev, da je Joe Biden dobival denar od Rusije. Ni jasno, ali mu je s tem uspelo prepričati še tiste redke neodločene volivce, ki jih potrebuje za zmago. 

Rudy Giuliani
Trendi Trumpov zaupnik v škripcih: Borat ga je ujel z roko v hlačah

Biden je po drugi strani opozarjal na dejstvo, da je pod Trumpovim vodstvom pandemija koronavirusa v ZDA zahtevala več kot 220 tisoč življenj. Demokrat je ob napadih na Trumpovo politiko in splošno obnašanje razlagal svoje politične načrte o zdravstvu, okolju, boju proti rasizmu in drugem, Trump pa mu je očital, da je imel priložnost vse to storiti zadnjih 47 let, kolikor je v politiki, vendar tega ni naredil.

Trump je večino soočenja nastopal s položaja, da je Biden politik, sam pa prihaja od zunaj, da spremeni Washington, čeprav je zadnja štiri leta on predsednik ZDA. To mu je leta 2016 pomagalo do zmage. Dejstvo, da je bil mikrofon enega utišan, ko je na vprašanje odgovarjal drugi, je pomagalo k bolj urejeni debati, med katero je bil Trump bolj energičen, vendar tudi Biden ni klonil, še navaja STA.

Anketa CNN: Na soočenju boljši Biden

V četrtkovem soočenju kandidatov za ameriškega predsednika se je demokrat Joseph Biden po mnenju gledalcev odrezal bolje kot aktualni predsednik Donald Trump, kaže anketa ameriške televizije CNN. Da je bil v soočenju boljši Biden, meni 53 odstotkov vprašanih, za Trumpa pa se je odločilo 39 odstotkov vprašanih. V anketi je sodelovalo 585 volivcev, ki so si ogledali soočenje. Pogovor z njimi so opravili pred soočenjem in po njem. Statistična napaka znaša 5,7 odstotka, navaja CNN. (STA)
Joe Biden
Novice Je to afera, ki lahko uniči Trumpovega nasprotnika?

 

Ne spreglejte