Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2020,
12.17

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

7

Natisni članek

Ukrajina Donald Trump Joe Biden

Četrtek, 22. 10. 2020, 12.17

3 leta, 6 mesecev

Je to afera, ki lahko uniči Trumpovega nasprotnika?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

7

Joe Biden | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred predsedniškimi volitvami v ZDA postaja vse bolj vroče. Aktualni predsednik Donald Trump bo poskušal na zadnjem soočenju svojega protikandidata Joeja Bidna premagati tudi z izpostavljanjem obtožb o korupciji v Ukrajini. Biden meni, da gre le še za en poskus blatenja.

Ameriški predsednik Donald Trump in demokrat Joe Biden se bosta danes zvečer pomerila v drugem in tudi zadnjem televizijskem soočenju pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 3. novembra. Ankete kažejo na prednost demokratskega kandidata, zato bo poskušal Trump na soočenju svojega nasprotnika napasti tudi zaradi poslov Bidnovega sina Hunterja v Ukrajini in na Kitajskem. 

Bidna in njegovega sina obtožili vpletenosti v korupcijo

Republikanci in predsednik Trump trdijo, da sta bila nekdanji podpredsednik Joe Biden in njegov sin Hunter, ki je v tem času sedel v nadzornem odboru ukrajinskega energetskega podjetja Burisma, vpletena v korupcijski škandal. Ukrajinsko plinsko podjetje Burisma se je takrat zaradi domnevno koruptivnih praks znašlo v preiskavi, ki jo je vodil ukrajinski državni tožilec Viktor Šokin. Pri tem naj bi preiskovali tudi izplačila Hunterju, ki naj bi dobil do 50 tisoč dolarjev na mesec. 

Razrešitev tožilca, ki je zmotila Trumpa

Šokina so ukrajinske oblasti med postopkom razrešile. Kot je za revijo New Yorker dejal Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, mu je Šokin osebno povedal, da naj bi za njegovo razrešitvijo stal ameriški podpredsednik Biden. Takratni predsednik Barack Obama oziroma njegova vlada so očitke zavrnili in dejali, da je ukrajinski tožilec službo izgubil zaradi slabega preganjanja in močno razmahnjene korupcije v državi, z njim pa naj bi bili nezadovoljni tudi v EU. 

83383
Novice Poglejte, v katerih občinah je iz dneva v dan več okužb #video

Republikanci trdijo, da naj bi Biden, ki je bil takrat v vlogi podpredsednika in odgovoren za Ukrajino, na ukrajinske oblasti pritisnil s tem, da je zadržal pomoč državi v obliki garancij na posojila. Tako Biden kot Hunter sta obtožbe večkrat zavrnila, prav tako dokazi, ki bi kazali na nepravilnosti, v javnosti niso bili predstavljeni.

Dogajanje okoli Ukrajine tudi v ustavni obtožbi proti Trumpu

Ameriški predsedniški kandidat Joe Biden in njegov sin Hunter | Foto: Reuters Ameriški predsedniški kandidat Joe Biden in njegov sin Hunter Foto: Reuters Ameriški predsednik Trump je nato julija lani poklical ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in ga pozval, naj razišče ravnanje Bidna in njegovega sina. S tem pa je sprožil ogorčenje demokratov, da poskuša spodkopati svojega protikandidata na predsedniških volitvah. 

Demokrati so zato proti Trumpu vložili ustavno obtožbo, v kateri so mu očitali zlorabo položaja, ker naj bi ameriško vojaško pomoč Ukrajini in srečanje z Zelenskim v Beli hiši pogojeval s tem, da Ukrajina naznani začetek preiskave Bidna in njegovega sina. V ustavni obtožbi so Trumpu prav tako očitali zlorabo pooblastil in oviranje dela kongresa. Ustavna obtožba ni uspela, saj je senat Trumpa v glasovanju oprostil v obeh točkah ustavne obtožbe.

Bo Ukrajina glavna tema zadnjega soočenja?

Obtožbe na račun Bidna in njegovega sina so postale glasne zlasti v zadnjem obdobju. V sredinem intervjuju za televizijo Fox News je Trump ponovil, da je preiskava o vpletanju Bidna v Ukrajini potrebna. Njegov odvetnik Giulini pa je New York Postu, ki je kot Trumpu naklonjena televizija Fox News prav tako v lasti Ruperta Murdocha, predal prenosni računalnik, na katerem naj bi bila elektronska pošta Hunterja. Biden zadnjih navedb Trumpa ne komentira, je pa sporočil, da gre za "kampanjo blatenja v obupnem poskusu vplivanja na volitve".

Ne spreglejte