Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2019,
14.51

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

32

Natisni članek

Viktor Orban Lojze Peterle Romana Tomc Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 21. 3. 2019, 14.51

5 let, 1 mesec

Janša ali Peterle? Kdo na slovenski desnici je rešil kožo Orbanu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

32

Viktor Orban | Madžarski premier Viktor Orban je pristal na zamrznitev članstva Fidesza v EPP. | Foto Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je pristal na zamrznitev članstva Fidesza v EPP.

Foto: Reuters

Potem ko so se v Evropski ljudski stranki (EPP) v sredo v soglasju z madžarskim premierjem Orbanom odločili za zamrznitev članstva Fidesza, smo bili na Twitterju lahko priča novemu petelinjemu boju med SDS in NSi. Evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc je zasluge za sprejem kompromisa pripisala prvaku SDS Janezu Janši. Le deset minut za njo se je na Twitterju oglasil evropski poslanec NSi Lojze Peterle in zapisal, da je prav on predlagal prostovoljni suspenz Fidesza. Kdo od veljakov na slovenski desnici je torej rešil kožo Orbanu in presekal gordijski vozel, ki je razjedal evropske konservativce?

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) pojasnjuje, da je zanj zadeva zelo enostavna in da ne vidi nobene potrebe po tekmi oziroma vojni. "Bilo nas je več, ki smo menili, da je tako imenovan suspenz po avstrijski liniji primeren. Jaz za to rešitev nisem delal samo z govorom, ki so ga ljudje slišali, ampak tudi sicer. Ne lastim si nobenega drugega prvenstva kot tega, da sem v razpravi prvi opozoril na to možnost oziroma jo predlagal," poudarja Peterle.

Viktor Orban
Novice EPP zamrznila članstvo Orbanovi stranki

"V razpravi sem prvi predlagal avstrijsko rešitev"

Kot razlaga dolgoletni član NSi, se je o avstrijski različici suspenza, ki so jo v EPP leta 2000 uporabili v primeru avstrijske ljudske stranke (ÖVP) govorilo že na predsedstvu EPP: "O tem sem govoril z Madžari, za katere bi bila avstrijska varianta sprejemljiva, vendar pa na predsedstvu o tem niso dosegli soglasja. Pred politično skupščino sem potem govoril tudi z Viktorjem Orbanom. Ne strinjam se z vsem, kar dela Orban, bi bila pa politična škoda veliko večja, če bi Fidesz po toliko letih odšel iz EPP."

Kot pojasnjuje, je na včerajšnjem zasedanju nastopil med prvimi govorci, ker se je relativno zgodaj javil: "Ni mi bilo treba razlagati, kaj je avstrijska varianta. Poudaril sem, da je pomembna enotnost in da je treba misliti na posledice. Rekel sem, da ne vidim razloga, zakaj se ne bi odločili za avstrijsko varianto. Jaz sem to idejo vpeljal in zbrani so temu zaploskali."

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) poudarja, da je v svojem govoru na sredinem zasedanju EPP v Bruslju glede Fidesza prvi predlagal možnost suspenza po avstrijski različici. | Foto: STA , Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) poudarja, da je v svojem govoru na sredinem zasedanju EPP v Bruslju glede Fidesza prvi predlagal možnost suspenza po avstrijski različici. Foto: STA ,

Prvak SDS Janez Janša je po navedbah Peterleta na vrsto za govor prišel kasneje: "Janša je potem zagovarjal avstrijsko rešitev oziroma jo je širše razložil. Zavzel se je za isto stvar kot jaz in jo bolj obširno razložil, verjetno pa ni vedel, kaj sem jaz na to temo že prej delal z Madžari in drugimi. Govoril sem tudi z Avstrijci, ki so zastopali to rešitev."

Kot poudarja Peterle, je možnost avstrijske rešitve v razpravi omenil prvi, Janša pa je omenjeno intervencijo nato še dodatno okrepil. "Vendar pa nisva bila edina, ki sva menila, da je to prava rešitev. O tem se je govorilo že na predsedstvu, navsezadnje je to idejo že prej podpiral tudi Orban," slovenski prispevek h kompromisu pojasnjuje Peterle.

Viktor Orban
Novice Grehi, zaradi katerih se bo EPP morda poslovila od Orbanove Fidesz

Na listi SDS za evropske volitve tudi vsi trije dosedanji evropski poslanci SDS

Stranka SDS bo svojo listo za evropske volitve predstavila 30. marca na dogodku v Ljubljani, so nam danes sporočili iz stranke. Imena vseh kandidatov in kandidatk še niso znana, bodo pa na listi zagotovo vsi trije dosedanji evropski poslanci SDS Romana Tomc, Milan Zver in Patricija Šulin. Kdo bo nosilec liste, za zdaj v stranki še ne razkrivajo, dodajajo pa, da bo tako kot na vseh dosedanjih evropskih volitvah na listi SDS eno mesto rezervirano tudi za podmladek stranke oziroma predstavnika SDM.

"Janša je v svojem govoru konkretno predlagal spremembo drugega člena"

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) poudarja, da je bila včerajšnja razprava zelo dolga in burna: "Janez Janša je v svojem govoru prvi konkretno predlagal spremembo drugega člena dogovora, ki je bil najbolj sporen in ni bil sprejemljiv za nobeno od strani. Predlagal je tudi konkretno besedilo, vendar to nato ni bilo sprejeto v točno takšni dikciji, ampak se je v razpravi še izpopolnilo in na koncu postalo sprejemljivo za vse. 193 glasov za in trije proti na tajnem glasovanju je dober pokazatelj."

Ob tem evropska poslanka spominja, da je Janša že pred samim zasedanjem s pismom predsedniku EPP Josephu Daulu opozoril na nekaj bistvenih poudarkov, ki jih morajo v stranki upoštevati pri odločitvi. "Potem je to še enkrat poudaril na zasedanju. Imel je dolg dogovor, večkrat so ga prekinili z aplavzi," pojasnjuje Tomčeva.

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) poudarja, da je predsednik SDS Janez Janša v svojem govoru prvi konkretno predlagal spremembo drugega člena, s katero je bil na koncu dosežen kompromis glede nadaljnje usode Fidesza v EPP. | Foto: Pisarna evropske poslanke Romane Tomc Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) poudarja, da je predsednik SDS Janez Janša v svojem govoru prvi konkretno predlagal spremembo drugega člena, s katero je bil na koncu dosežen kompromis glede nadaljnje usode Fidesza v EPP. Foto: Pisarna evropske poslanke Romane Tomc

Na vprašanje, kakšen je bil prispevek Peterleta pri dosegu kompromisa, evropska poslanka odgovarja, da ne želi ocenjevati, čigav prispevek je bil večji oziroma manjši: "Tudi on je govoril v prid mirni rešitvi spora in da Fidesz ostane v EPP. Opozoril je tudi na avstrijski model, na katerega je seveda že prej opozoril tudi Janša. Peterle je besedo v razpravi dobil prej, ni bil pa tako izčrpen."

Po njenih besedah je EPP z včeraj sprejeto odločitvijo poslala zelo pomembno sporočilo za prihodnost: "To je bil delikaten in zapleten spor, ki je dolgo trajal. Mnenja so bila na začetku res zelo različna, ampak našli smo salomonsko rešitev. Stranka EPP gre na evropske volitve enotna in odločna, kar kaže tudi na to, da bomo takšne močne in odločne rešitve znali poiskati tudi, ko gre za prihodnost Evrope."

Viktor Orban
Novice V SDS Orbana ne bi izključili, v NSi bi mu zamrznili članstvo #video

Peterle in Tomčeva pozdravljata odločitev EPP

V EPP so v sredo v Bruslju ob strinjanju Fidesza zamrznili njegovo članstvo v stranki za nedoločen čas oziroma do priprave poročila posebnega odbora, ki bo ocenil ravnanje stranke. Časovnega roka za poročilo niso opredelili. V omenjenem odboru, ki se ga je prijelo ime odbor treh modrecev, bodo nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, nekdanji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering.

Omenjena trojica bo preverila, ali bo Fidesz izpolnil pogoje za obstanek v EPP. Med njimi so končanje sporne predvolilne kampanje proti predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudu Junckerju, zagotovitev nadaljnjega delovanja Srednjeevropske univerze (CEU) milijarderja Georgea Sorosa v Budimpešti in Orbanovo opravičilo njegovim kritikom za neprimerne besede.

Predsednik SDS Janez Janša je v včerajšnjem pismu predsedniku EPP Josephu Daulu pozval k odpovedi ali preložitvi glasovanja o usodi stranke Fidesz, saj da v primeru glasovanja stranka izgubi ne glede na izid. Opozoril je tudi, da EPP z glasovanjem tvega razdor v svojih vrstah in zmago na evropskih volitvah. | Foto: Ana Kovač Predsednik SDS Janez Janša je v včerajšnjem pismu predsedniku EPP Josephu Daulu pozval k odpovedi ali preložitvi glasovanja o usodi stranke Fidesz, saj da v primeru glasovanja stranka izgubi ne glede na izid. Opozoril je tudi, da EPP z glasovanjem tvega razdor v svojih vrstah in zmago na evropskih volitvah. Foto: Ana Kovač

Peterle je prepričan, da se stvari odvijajo v pravo smer. "Orban je zdaj v 'v hladilniku' in s tremi ljudmi, ki bodo spremljali, kaj se dogaja. Zgodba ni zaključena, vendar pa se je on začel opravičevati, umaknil je plakate, odprt je tudi za rešitev za Srednjeevropsko univerzo. On je popustil, šel nasproti in sprejel pogoje. Sprememba je očitna, stvari gredo v pravo smer."

Z izkupičkom zasedanja je zadovoljna tudi Tomčeva, ki poudarja, da sta glasovanje in razprava dober znak za to, da se bodo strasti v nadaljevanju umirile z obeh strani: "To je edina prava pot. Jasno je, da Orban zelo močno vztraja na nekaterih svojih stališčih, na primer glede reševanja migrantske krize. Včeraj je bilo večkrat poudarjeno, da to ni vprašanje, ki bi znotraj EPP povzročalo spore. Okoli tega vprašanja EPP dosega čedalje bolj poenoteno stališče in to ni stališče, ki bi nasprotovalo Orbanu," še dodaja Tomčeva.

Viktor Orban
Novice Orban navedel tri pogoje za obstanek Fidesza v EPP
Ne spreglejte