Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
7.08

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

28

Natisni članek

izključitev Evropska ljudska stranka Fidesz Viktor Orban

Sreda, 20. 3. 2019, 7.08

5 let

EPP zamrznila članstvo Orbanovi stranki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

28

Viktor Orban | Članstvo stranke Fidesz Viktorja Orbana je zamrznjeno, dokler posebni ocenjevalni odbor ne pripravi poročila o stanju.  | Foto Reuters

Članstvo stranke Fidesz Viktorja Orbana je zamrznjeno, dokler posebni ocenjevalni odbor ne pripravi poročila o stanju.

Foto: Reuters

Največja evropska politična družina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) je danes v Bruslju po dolgi in razgibani razpravi ob strinjanju Fidesza zamrznila njegovo članstvo za nedoločen čas, in sicer do priprave poročila posebnega odbora, ki bo ocenil ravnanje stranke. Časovnega roka za poročilo niso opredelili.

Viktor Orban
Novice Grehi, zaradi katerih se bo EPP morda poslovila od Orbanove Fidesz

Prvi je novico po Twitterju potrdil predsednik stranke EPP Joseph Daul. Zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne bodo udeleževali strankarskih sestankov ter da ne bodo imeli glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje, je pojasnil Daul.

V predlogu predsedstva, ki so ga člani politične skupščine EPP podprli s 190 glasovi za in le tremi proti, piše, da se "predsedstvo EPP in Fidesz strinjata o zamrznitvi članstva Fidesza do poročila ocenjevalnega odbora".

Orban: ne moremo biti izključeni ali suspendirani

Orban je po glasovanju v Bruslju poudaril, da je njegov Fidesz enostransko zamrznil svoje pravice, ki izhajajo iz članstva v EPP. "Ne moremo biti izključeni ali suspendirani, zmagali smo na štirih zaporednih volitvah," je dejal. Poročilo treh modrecev bo po njegovih besedah odločilo o dolgoročni prihodnosti EPP ter odnosu med EPP in Fideszom, ki svoje politike ne spreminja.

Viktor Orban | Foto: Reuters Foto: Reuters

Orban je tudi vztrajal, da je bila kampanja proti Junckerju, ki je bila povod za sprožitev postopka za izključitev Fidesza, le "informacijska kampanja" o namerah EU glede migracij.

Odzivi drugih političnih družin so kritični. V politični skupini evropskih socialdemokratov (S&D) pravijo, da je to "premalo in prepozno za preprečitev orbanizacije EPP in škode madžarski demokraciji". Evropski liberalci (Alde) pa komentirajo, da je dogovor EPP in Fidesza "politični trik", sramota in strahopetna odločitev, ki daje Orbanu priložnost, da ostane.

Modreci bodo ocenjevali Orbanovo stranko

V tem odboru, ki se ga je neuradno prijelo ime "odbor treh modrecev", bodo bivši predsednik Evropskega sveta in belgijski premier Herman Van Rompuy, bivši avstrijski kancler Wolfgang Schüssel in bivši predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering.

Vseh osem slovenskih članov EPP, ki so se udeležili tajnega glasovanja na politični skupščini EPP, po dva iz SLS in NSi ter štirje iz SDS, je predlog predsedstva podprlo.

Predsednik SDS Janez Janša je po glasovanju poudaril, da gre za podoben kompromis kot pred 19 leti, ko je šla avstrijska ljudska stranka (ÖVP) v koalicijo s Haiderjevimi svobodnjaki in se je ravno tako na predlog te stranke ustanovila skupina, ki je to preučila, ta čas pa se je stranka sama odpovedala pravicam članstva. Izid glasovanja po Janševih besedah jasno pomeni, da je bila splošna želja znotraj stranke, da se kompromis najde.

Viktor Orban
Novice Orban navedel tri pogoje za obstanek Fidesza v EPP

Današnji izid po Janševi oceni tudi krepi položaj vodilnega kandidata EPP za volitve Manfreda Webra, sicer vodje politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Weber je kandidaturo za predsednika Evropske komisije nastopil pod geslom, da smo skupaj močnejši in da je graditelj mostov, danes mu je uspelo zgraditi ta most znotraj največje politične družine in s tem je dokazal, da je mož beseda, je ocenil Janša. Če mu to ne bi uspelo, bi imel velike težave pri nadaljnji kandidaturi, je dodal.

viktor orban plakati juncker soros madžarska kampanja | Foto: Tomaž Pečnik Foto: Tomaž Pečnik

Na vprašanje, kako bo ravnala SDS v primeru izključitve Orbana iz EPP, ki ob današnji zamrznitvi še vedno ni povsem izključena, je Janša odgovoril, da to ni zamrznitev in da se je Fidesz sam prostovoljno odpovedal nekaterim pravicam, ki izhajajo iz članstva, za čas, dokler bo delala omenjena komisija. "Mi nismo ničesar suspendirali, ampak je skupščina vzela na znanje dogovor med predsedstvom in Fideszom, da se Fidesz odpoveduje glasovalnim pravicam za čas, dokler ta komisija dela," je dejal predsednik SDS.

Evropski poslanec Franc Bogovič, ki je razpravo opisal kot resno in z zelo različnimi stališči, je poudaril, da je te odločitve vesel, ter da so jo sprejeli tako tisti, ki so bili za izključitev Fidesza, kot tisti, ki so Orbana branili. Prevladalo je prepričanje, da je treba najti kompromis, sprejemljiv za vse, je poudaril.

Viktor Orban
Novice Slovenski evropski poslanci iz vrst EPP izključitve Orbana ne podpirajo

Z razpletom so zadovoljni tudi v NSi. "Zamrznitev članstva Fidesza je ustrezna rešitev, ki smo jo v NSi vseskozi zagovarjali, namreč krščansko-demokratske vrednote in vladavina prava so tisto, kar EU drži skupaj, zato od tega ne odstopamo. Fidesz ima pa sedaj priložnost, da se ponovno vrne k tem vrednotam," je povedal član NSi Valentin Hajdinjak.

Viktor Orban | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na vprašanje, ali verjame, da se bo to dejansko zgodilo, je Hajdinjak odgovoril, da upajo na najboljše. Časovnega roka za poročilo ocenjevalnega odbora po njegovih besedah niso zastavili, si pa v NSi želijo, da bi se to zgodilo čim prej.

Pred skupščino se je kot najverjetnejši možnosti neuradno napovedovalo zamrznitev članstva oziroma začasno izključitev Fidesza iz EPP ali da Orban v primeru, da bi kazalo na zamrznitev ali izključitev, sam izstopi. Današnji izid je tako kompromis.

Viktor Orban | Foto: STA , Foto: STA ,

Janša pisal predsedniku EPP

Predsednik SDS Janez Janša je medtem v pismu predsedniku stranke EPP Josephu Daulu pozval k odpovedi ali preložitvi glasovanja o usodi stranke Fidesz, saj da v primeru glasovanja stranka izgubi ne glede na izid. Opozoril je, da EPP z glasovanjem tvega razdor v svojih vrstah in tudi zmago na evropskih volitvah.

Janša v pismu s ponedeljkovim datumom izraža trdno prepričanje, da se mora EPP izogniti razdoru v svojih vrstah, saj mora v tem ključnem političnem trenutku ostati enotna in se enotno boriti za Evropo.

Glasovanje po njegovem mnenju pomeni neizogiben razdor, in to sredi kampanje za evropske volitve, kar ne bi moglo biti bolj samouničevalno. To tudi ogroža zmago EPP na volitvah in možnosti, da vodilni kandidat EPP za volitve Manfred Weber postane naslednji predsednik Evropske komisije, svari Janša.

"Opis kršitev ostal plitek"

V pismu, dolgem približno tri strani in pol, Janša med drugim izpostavlja, da je opis kršitev jedrnih vrednot EPP, ki se očitajo Fideszu, "ostal plitek" ter zastavi vprašanje, katere jedrne vrednote je kršil Fidesz.

Isti teden, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron predstavil manifest o prihodnosti Evrope, so sestrske stranke EPP pozvale k izključitvi Fidesza, še izpostavlja Janša. Ob tem navede komentar "starega modrega prijatelja iz Avstrije": "Kaj za boga delate v EPP? Macron je sprožil razpravo o prihodnosti Evrope, vi ste pa sprožili in se se ustrelili v koleno."

Na koncu pisma Janša navaja tudi besede Ivana Cankarja, potem ko je njegova stranka izgubila na volitvah pred sto leti: "Stranka ni videla ljudi in ljudje niso videli stranke."
Ne spreglejte