Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2019,
18.05

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

evropski poslanci evropske volitve Fidesz Viktor Orban Jean Claude Juncker

Sreda, 13. 3. 2019, 18.05

5 let, 1 mesec

Slovenski evropski poslanci iz vrst EPP izključitve Orbana ne podpirajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Viktor Orban |  "V kolikor bo mogoče izraziti stališča SDS, pa bomo poudarili, da je spor Juncker - Orban predvsem vprašanje, ki ga je treba nasloviti na sedež stranke EPP, ne pa na politično skupino," so napovedali slovenski evroposlanci iz vrst SDS. | Foto Reuters

"V kolikor bo mogoče izraziti stališča SDS, pa bomo poudarili, da je spor Juncker - Orban predvsem vprašanje, ki ga je treba nasloviti na sedež stranke EPP, ne pa na politično skupino," so napovedali slovenski evroposlanci iz vrst SDS.

Foto: Reuters

Pred nocojšnjim sestankom politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu, ki naj bi razpravljala o zahtevi za izključitev stranke Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana, poslanci EPP iz Slovenije poudarjajo, da zahteve po izključitvi ne podpirajo oziroma da je pogovor, ki o tem poteka, boljši kot hitro kaznovanje.

Nobenega razloga ni za kakršno koli kaznovanje, so v skupni izjavi pred sejo poudarili trije evropski poslanci iz vrst SDS, Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin.

"Fides je v Evropskem parlamentu proaktivna in lojalna delegacija, ki je s svojimi 12 glasovi pomemben odločevalec. Zato ni razloga za kakršno koli kaznovanje," so sporočili in dodali: "SDS tudi ostro zavrača predloge o izključitvi Fidesa in obžaluje, da predlagatelji iz vrst EPP tik pred volitvami uresničujejo agendo socialistov in liberalcev, ki želijo destabilizirati EPP."

Izrazili so pričakovanje, da to ne bo osrednja tema današnje seje politične skupine. "V kolikor bo mogoče izraziti stališča SDS, pa bomo poudarili, da je spor Juncker - Orban predvsem vprašanje, ki ga je treba nasloviti na sedež stranke EPP, ne pa na politično skupino," so napovedali. V SDS pričakujejo, da bodo na skupščini 20. marca v Bruslju našli ustrezno rešitev, ki ne bo delila, ampak poenotila EPP, da volitve v Evropski parlament pričaka čim bolj pripravljena.

Viktor Orban
Novice Orban zavrnil ultimat evropske EPP

Peterle: Ne gre samo za plakate, ampak za strateške usmeritve

Ne gre samo za plakate, ampak za strateške usmeritve glede Evropske unije in Evropske ljudske stranke, je poudaril Lojze Peterle (NSi). "Ta čas poteka intenziven pogovor, mislim, da je to boljše kot hitro kaznovanje," ocenjuje evropski poslanec, ki bi bil vesel, če bi prišlo do dogovora o sodelovanju tudi v prihodnosti. "Fidesz mora kot del Evropske ljudske stranke spoštovati vrednote in načela naše politične skupine. Obenem pa je pomembno opozoriti na premalo dialoga v preteklosti med Zahodno in Srednjo Evropo, zaradi česar prihaja do kratkih stikov v komunikaciji in političnih razhajanj," poudarja Peterle.

Viktor Orban
Novice V SDS Orbana ne bi izključili, v NSi bi mu zamrznili članstvo #video

Bogovič: SLS vse akterje poziva k pogovoru in dialogu

SLS nasprotuje tako izključitvi Fidesza kot zamrznitvi članstva ter poziva "vse akterje k pogovoru in dialogu," pa je poudaril Franc Bogovič. Pred "skrajno odločitvijo o izključevanju" je po njegovi oceni še možna umiritev strasti, pogovor in poenotenje znotraj EPP, kar bo v korist politične družine EPP in pravo sporočilo pred evropskimi volitvami.

Victor Orban
Novice V EPP zadostna podpora za izključitev Orbanove stranke

Pri tem opozarja, da "krščansko-demokratske vrednote, kot so svoboda izražanja, demokracija in pravna država, ne smejo nikoli in nikjer biti postavljene pod vprašaj". EU oziroma evropske politične stranke pa se morajo zavedati tudi razlik glede stopnje razvoja demokracije in pravne države med zahodnimi, starimi demokracijami, in vzhodnimi članicami, kjer nekatere države še niso v celoti vzpostavile pravne države.

Viktor Orban
Novice Vse več pozivov k izključitvi Orbanove stranke iz EPP. Bodo točko uvrstili na dnevni red?

Izključitev Fidesza zahtevalo 13 strank iz EPP, a nobena slovenska

Izključitev Fidesza je zaradi napada na evropske institucije in EU zahtevalo 13 strank iz EPP, med njimi ni nobene slovenske. V SDS in SLS izključitvi nasprotujejo, NSi pa je za zamrznitev članstva.

Odločitev o tem, kako bo EPP ukrepala proti Fideszu, bo sprejela skupščina EPP, ki bo 20. marca v Bruslju.

Angela Merkel
Novice Merklova zaradi Orbanove kampanje izrazila solidarnost z Junckerjem

Tudi po seji politične skupine EPP vprašanje izključitve Orbana ostaja odprto

Poslanci največje politične skupine v EPP so zvečer za zaprtimi vrati razpravljali o zahtevi za izključitev stranke Fidesz iz te politične skupine. Izključitev je zaradi napada na evropske institucije zahtevalo 13 strank iz različnih držav, vodja politične skupine Manfred Weber, ki je tudi kandidat EPP za predsednika Evropske komisije, pa je madžarskemu premierju postavil tri pogoje za obstanek Fidesza v EPP. To so umik spornih protievropskih plakatov in konec kampanje proti Bruslju, opravičilo ter delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti.

"EPP je stranka jasnih vrednot, kdor jih ne spoštuje, ne more biti naš član," je pred sejo dejal vodja politične skupine in kandidat EPP za predsednika Evropske komisije Manfred Weber, ki se je v okviru prizadevanj za rešitev spora v torek v Budimpešti sestal z Orbanom. Weber je bil sicer danes pred sejo politične skupine optimističen glede možnosti za rešitev spora.

Ob različnih pogledih znotraj EPP glede izključitve ali zamrznitve članstva Fidesz se, kot poudarjajo viri v Strasbourgu, vse glasneje izpostavlja vprašanje nadaljnje podpore Webru kot kandidatu za predsednika Evropske komisije na majskih evropskih volitvah.

Ne spreglejte