Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2019,
16.17

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

10

Natisni članek

Viktor Orban Fides Evropska ljudska stranka

Petek, 1. 3. 2019, 16.17

5 let, 1 mesec

Vse več pozivov k izključitvi Orbanove stranke iz EPP. Bodo točko uvrstili na dnevni red?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

10

Viktor Orban | Foto Reuters

Foto: Reuters

Med članicami Evropske ljudske stranke (EPP) se krepijo pozivi k izključitvi stranke Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana. Vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu in vodilni kandidat te stranke za evropske volitve Manfred Weber je povedal, da so na mizi vse možnosti.

Finska stranka Kokoomus, švedski Zmerna stranka in krščanski demokrati, belgijski krčansko-demokratski stranki CDV in CDH ter luksemburška krščansko-socialna stranka CSV so jasno izrazili, da želijo izključitev Fidesza, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja nizozemske krščansko-demokratske stranke CDA Rutger Ploum je medtem podprl poziv "znatnega števila članic EPP, da se sproži razprava o Orbanovi stranki". Z obravnavo tega pa se po navedbah vira blizu vodstva EPP strinja tudi portugalska CDS.

"Najmanj osem strank je izrazilo namero sprožiti postopek sankcioniranja Orbana, vendar doslej še niso prispela vsa pisma z zahtevami," je še pojasnil vir. Za sprožitev postopka izključitve iz EPP mora to uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav. Zgoraj naštete članice izpolnjujejo ta pogoj.

Weber: Na mizi so vse možnosti

Manfred Weber | Foto: Reuters Foto: Reuters Rok za uvrstitev zahteve na dnevni red političnega zbora EPP, ki bo 20. marca, se izteče danes. Ta organ EPP sicer sestavljajo predsedstvo EPP, vodstvo skupine v Evropskem parlamentu in predstavniki strank članic. Tam bi lahko torej o izključitvi Fidesza tudi odločili.

Vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Weber je ob tem poudaril, da so na mizi vse možnosti. "Trenutno o tem razpravljamo v EPP," je povedal za sobotno izdajo nemškega časnika Der Spiegel.

"S svojimi izjavami in to kampanjo je znatno škodoval EPP"

Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila.

"S svojimi izjavami in to kampanjo je znatno škodoval EPP. Zato od njega pričakujem opravičilo in konec te kampanje," je povedal član nemške krščansko-socialne unije (CSU). "Kmalu bomo sprejeli konkretne ukrepe," je še zatrdil Weber, ki bo ob zmagi EPP na majskih evropskih volitvah verjetno postal predsednik prihodnje Evropske komisije.

Ne spreglejte