Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
18.24

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

4

Natisni članek

Fidesz Viktor Orban

Sreda, 6. 3. 2019, 18.24

5 let, 1 mesec

Orban zavrnil ultimat evropske EPP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

4

Viktor Orban | Foto Reuters

Foto: Reuters

Stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz je danes zavrnila ultimat za obstoj stranke v Evropski ljudski stranki (EPP), ki ga je v torek postavil vodja politične skupine EPP Manfred Weber. Iz Fidezsa in madžarske vlade so sporočili, da je varovanje evropskih krščanskih vrednot pomembnejše od strankarske discipline znotraj EPP.

"Fideszevo varovanje evropskih krščanskih vrednost in zaustavitev migrantov sta pomembnejša od strankarske discipline," je dejal tiskovni predstavnik stranke Balazs Hidveghi. "V tem si ne bomo premislili," je dodal. Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs pa je na Twitterju zapisal, da poslušajo mnenja drugih, a da ne morejo popuščati ultimatom.

Viktor Orban
Novice V SDS Orbana ne bi izključili, v NSi bi mu zamrznili članstvo #video

Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Fidesz je objavil plakate, na katerih sta Soros in smehljajoči se Juncker, zraven pa napis: "Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj."

Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila. Vodja politične skupine EPP Manfred Weber je Orbanu v torek postavil tri pogoje za obstanek njegovega Fidesza v EPP: konec kampanje proti Bruslju, opravičilo in delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti. Iz Fidesza so v torek sicer sporočili, da ne želijo zapustiti EPP, v kateri so vse glasnejši pozivi k izključitvi vladajoče madžarske stranke.

Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo najmanj 13 strank iz desetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, kar je zadostna podpora za izključitev kake stranke. Za sprožitev postopka izključitve iz EPP mora to uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav.

Victor Orban
Novice V EPP zadostna podpora za izključitev Orbanove stranke

Med članicami EPP, ki zahtevajo izključitev Fidesza, ni nobene slovenske stranke. V SDS in SLD izključitvi nasprotujejo, NSi pa bo predlagala zamrznitev članstva.

Skupščina EPP bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti - izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi krščansko demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci.

Ne spreglejte