SiolNET. Novice Slovenija
1,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V SDS Orbana ne bi izključili, v NSi bi mu zamrznili članstvo #video

1,14

termometer

Viktor Orban
Foto: Reuters

Slovenske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke (EPP), imajo različna stališča do morebitne izključitve madžarskega Fidesza iz desnosredinske politične družine. V SDS izključitvi nasprotujejo, češ da bi oslabila EPP, tudi v SLS menijo, da to ne bi bilo pravo sporočilo pred evropskimi volitvami. NSi bo predlagala zamrznitev članstva.

Skupščina EPP bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti - izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

SDS: Proti Fideszu so stranke, ki niso uspešne na volitvah

"SDS nasprotuje vsem predlogom, ki slabijo moč EPP. Fidesz kritizirajo predvsem tiste stranke, ki v svojih državah niso uspešne na volitvah, vzroke za poraz pa iščejo na napačnem koncu," so v odgovoru na vprašanje danes zapisali v največji opozicijski stranki. Dodali so, da "ima pri nasprotovanju uničevalni migrantski politiki prav Fidesz in ne njegovi kritiki".

Weber postavil Orbanu tri pogoje za obstanek v EPP

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je madžarskemu premierju Viktorju Orbanu postavil tri pogoje za obstanek njegovega Fidesza v EPP. Weber, ki je tudi vodilni kandidat EPP na evropskih volitvah, je dejal, da mora Orban pokazati spoštovanje do te evropske desnosredinske politične družine. Po njegovem gre za odločilna vprašanja v zvezi z demokratičnimi načeli in političnim stilom.

Zato je vodji Fidesza postavil tri pogoje, ki jih mora izpolniti še ta mesec, če želi njegova stranka ostati v EPP. Prvi je, da mora "takoj in dokončno ustaviti kampanjo proti Bruslju". Poleg tega se mora opravičiti drugim strankam, ki so članice EPP, ter zagotoviti nadaljnje delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti. Slednjo podpira milijarder madžarskega rodu George Soros.

Weber je po pisanju spletne izdaje nemškega časnika Die Welt dal jasno vedeti, da je od Orbanovega ravnanja odvisno, ali bo prišlo do razkola med konservativno evropsko politično družino in Fideszom. Dodal je, da bo sam še zadnjič poskusil obdržati Viktorja Orbana in Fidesz v EPP, ob tem pa poudaril, da se "ne bo pogajal" o vrednotah krščanske demokracije.

Viktor Orban Novice Nova madžarska finančna injekcija medijem SDS

SLS: Izključitev ni pravo sporočilo pred evropskimi volitvami

Da so odločno proti izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana iz EPP, so poudarili tudi v zunajparlamentarni SLS. Ob tem so vse akterje pozvali k pogovoru in dialogu. Dodali so, da verjamejo, da so pred skrajno odločitvijo o izključitvi še mogoči umiritev strasti, pogovor in konsenz znotraj EPP. "V SLS ocenjujemo, da postopek izključevanja vsekakor ni v korist politične družine EPP in ni pravo sporočilo pred evropskimi volitvami," so še poudarili.

Janez Janša, Viktor Orban Foto: Twitter

Tonin: Orban se mora odločiti, ali želi biti del EPP

Predsednik NSi Matej Tonin pa je danes v izjavi za medije v Ljubljani poudaril, da se morata Orban in Fidesz odločiti, ali želita biti del EPP ali ne. "Če želijo biti del največje evropske politične družine, je jasno, da je v njej nesprejemljivo, da svojo politično kampanjo gradiš na netočnih dejstvih oz. z napadi na svoje kolege znotraj te politične skupine," je dejal.

NSi bo predlagala zamrznitev članstva

Zato bo NSi po njegovih besedah 20. marca predlagala, da se Fideszu zamrzne članstvo v EPP, dokler se ne ugotovi, ali Orban in Fidesz nameravata prenehati neutemeljene napade ter se želita vrniti "na pota politične družine". Če to nameravata, še vedno vidimo možnosti, da ostanejo v EPP, če bodo nadaljevali aktivnosti in se na takšen način še oddaljevali, potem EPP ne bo imela druge možnosti od izključitve, meni Tonin.

Povedal je še, da je danes o tem po telefonu govoril s predsednikom EPP Josephom Daulom. Ta mu je povedal, da je prihodnost Fidesza v EPP odvisna od razpleta glasovanja 20. marca. Strinjala sta se, da je usoda madžarske stranke odvisna predvsem od njenega nadaljnjega ravnanja.

Fidesz želi ostati v Evropski ljudski stranki

Stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz je danes sporočila, da ne želi zapustiti Evropske ljudske stranke (EPP). "V EPP je razprava, ki se osredotoča na vprašanje priseljevanja," so v odgovoru Reutersu sporočili iz Fidesza. "Pripravljeni smo na razpravo in predstavitev naših stališč. Fidesz ne želi zapustiti EPP, naš cilj je le okrepitev tistih, ki v tej družini nasprotujejo migracijam," so poudarili. Dodali so, da sta po mnenju stranke obramba evropskih krščanskih vrednot in preprečevanje migracij pomembnejša od strankarske discipline znotraj EPP.

Orban s kampanjo proti Sorosu in Junckerju

Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), češ da podpirata nezakonite migracije. Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila.

Madžarska kampanja Novice Orban z medijsko kampanjo proti Sorosu in Junckerju

Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, kar je zadostna podpora za izključitev kakšne stranke. Za sprožitev postopka izključitve iz EPP mora to uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci. Iz Slovenije so članice EPP SDS, NSi in SLS, ki imajo v politični skupini v Evropskem parlamentu skupno pet poslancev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin