Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
19.54

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

7

Natisni članek

Viktor Orban Jean-Claude Juncker Evropska ljudska stranka izključitev

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 19.54

5 let, 1 mesec

V EPP zadostna podpora za izključitev Orbanove stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

7

Victor Orban | Znotraj Evropske ljudske stranke naj bi obstajala zadostna podpora za izključitev stranke Fidesz. Na fotografiji predsednik Fidesza in madžarski premier Viktor Orban.

Znotraj Evropske ljudske stranke naj bi obstajala zadostna podpora za izključitev stranke Fidesz. Na fotografiji predsednik Fidesza in madžarski premier Viktor Orban.

V Evropski ljudski stranki (EPP) se je po ugibanjih danes pokazala zadostna podpora za izključitev stranke Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana. Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav, ki so članice omenjene desnosredinske evropske stranke, je povedal vodja EPP Joseph Daul.

Joseph Daul je še povedal, da bo EPP o tem vprašanju razpravljala na svojem srečanju 20. marca. V skladu s pravili EPP mora izključitev posamezne stranke iz te politične družine zahtevati najmanj sedem strank članic iz petih držav.

Možnosti: izključitev ali suspendiranje Orbanove stranke

Uradno zahtevo za izključitev so podale finska stranka Kokoomus, švedski Zmerna stranka in krščanski demokrati, belgijski krčansko-demokratski stranki CDV in CDH, luksemburška krščansko-socialna stranka CSV, grška Nova Demokracija, litovska TS/LKD, norveška Hoyre, nizozemska krščansko-demokratska stranka CDA ter portugalski desnosredinski socialdemokratska (PSD) in Ljudska stranka (CDS-PP).

Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti, in sicer izključitev Fidesza ali suspendiranje njegovega članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

Novice Orban z medijsko kampanjo proti Sorosu in Junckerju

Orban razburil s kampanjo proti Junckerju in Sorosu

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci. Iz Slovenije so članice EPP stranke SDS, NSi in SLS, ki imajo v politični skupini v Evropskem parlamentu skupno pet poslancev.

Madžarski premier Viktor Orban je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Evropska komisija je Orbanovo kampanjo ostro obsodila.

Viktor Orban
Novice Vse več pozivov k izključitvi Orbanove stranke iz EPP. Bodo točko uvrstili na dnevni red?

Morebitna odločitev o izključitvi Fidesza bo po mnenju poznavalcev pred evropskimi volitvami za EPP pomembna. Trenutno je namreč v vrstah EPP 12 Fideszovih poslancev, v prihodnjem sklicu parlamenta pa naj bi jih bilo, po najnovejših projekcijah, 13.

Nekateri v EPP se bojijo, da bi se Fidesz v primeru izključitve iz EPP utegnil povezati s skrajno desno Ligo italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, katere evroposlanci so trenutno del politične skupine Evropa narodov in svobode.

Ne spreglejte