Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 2. 2016,
16.58

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ljubljana Zoran Janković vandalizem mestna hiša Hala Tivoli Tatjana Polajnar

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 16.58

4 leta, 3 mesece

Janković po nočnem napadu vandalov: Ljubljana bo ostala odprto mesto (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ljubljana bo ostala odprto mesto, je sporočil ljubljanski župan Zoran Janković po tistem, ko sta bili ta konec tedna tarči vandalizma mestna hiša in Hala Tivoli.

Na magistratu razbili okno vratarnice pri vhodu

Gre za napad na svobodo in demokracijo, je poudaril župan, prepričan, da sta vandalski dejanji posledica sobotnega shoda na Kotnikovi, na katerem so izrazili podporo migrantom.

"Sobota je bila dan ponosa za Ljubljano, dan, ko so Ljubljančani na Kotnikovi pokazali, da želijo odprto mesto, mesto strpnosti, solidarnosti," je danes v izjavi za javnost dejal Zoran Janković.

To, da je bilo med govorci slišati, da je Ljubljana zakon in da so ponosni, da živijo v njej, je po besedah župana očitno mnoge motilo, kajti nekaj pred polnočjo so na magistratu razbili okno vratarnice pri vhodu, pri čemer so uporabili večji kamen in petardo. Zraven so poslali napis Vi uničujete naše, mi uničujemo vaše ter podpis 1988.

"Fašizem se očitno ponavlja"

Podobno dejanje se je proti jutru ponovilo še v Hali Tivoli. Po besedah direktorice Javnega zavoda Šport Ljubljana Tatjane Polajnar so storilci razbili sedem močnih termopanskih stekel na osrednjem kopališču Tivoli in tri stekla na poslovnem delu Hale Tivoli, kamni pa so bili oviti v isto sporočilo, kot so ga prejeli na magistratu.

Kamere so ujele tiste, ki so se v tem času tam gibali, je povedal Janković. Po njegovih besedah gre za dva mlajša moška, zato je prepričan, da ima policija dovolj elementov, da bo lahko našla izgrednike. Navijaške skupine pa, kot je še pojasnil, trdijo, da je njihov podpis zlorabljen in da ni nastal pri njih.

Pri tem je poudaril, da je morda še najmanjša težava škoda. "Starejši so to doživeli pred nekaj več kot 80 leti, ko se je začel tak pohod po Evropi, in zdaj se očitno fašizem ponavlja," je posvaril in pozval policijo, naj se preiskave loti resno in čim prej poišče storilce.

Dokler bo župan, v Ljubljani ne bo domobranskih spomenikov

"Potruditi se moramo, da takšne zadeve zatremo v kali," je poudaril Janković in dodal, da bo Ljubljana še naprej ostala odprto mesto, mesto heroj in dokler bo župan, v Ljubljani ne bo domobranskih spomenikov. Nadzora pa ne bodo poostrili, saj je prepričan, da bo Ljubljana stopila proti takim vandalom.

Ljubljančankam in Ljubljančanom se je župan zahvalil za njihov odnos do migrantov, shod na Kotnikovi in za podporo, ki so jo izrekli ljudem, ki so v stiski in ki bežijo iz svojih držav zaradi vojn in nesreč. Pri tem je dodal, da so ministrici ponudili tudi namestitev za šest otrok migrantov brez staršev.

Janković je dodal, da ga žalosti predlog NSi za razpravo o nastanitvi migrantov v Ljubljani, ki bo na seji mestnega sveta prihodnji mesec. Spomnil je na papeževe besede, pri nekaterih članih NSi pa je po Jankovićevi oceni "krščanstvo očitno le na jeziku, v srcu pa tega ne čutijo".

Ne spreglejte