Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2019,
10.55

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

21

Natisni članek

MOL Zoran Janković URI Soča

Torek, 10. 12. 2019, 10.55

4 leta, 4 mesece

Janković: Dražbe zemljišča, ki ga potrebuje center Soča, v četrtek ne bo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

21

Župan Ljubljane Zoran Janković je na novinarski konferenci zatrdil, da četrtkove dražbe občinskega zemljišča, ki ga potrebuje URI Soča, ne bo, saj ni bila vplačana nobena varščina. Bodo pa zemljišče ponovno dali na dražbo prihodnji teden, a le da bi preverili njegovo ceno. Nove izklicne cene ni želel razkriti.

Za četrtek je bila namreč napovedana dražba, na kateri bi Mestna občina Ljubljana (MOL) ponudila funkcionalna zemljišča okoli Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča, kamor se želi širiti inštitut. Ta namera je v javnosti dvignila veliko prahu, poslanci NSi so se zato odločili predlagati celo nujno sejo parlamentarnega odbora na to temo.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci poudaril, da napovedane dražbe v četrtek ne bo, saj ni bila vplačana nobena varščina. Bodo pa novo dražbo razpisali prihodnji teden. Pogoji bodo enaki, le da bo postavljena nižja izklicna cena. Koliko bo znašala, ni želel razkriti. "Tudi, če se pojavi morebitni kupec, zemljišča ne bomo prodali. Čas pa je, da stvari končno uredimo in preverimo ceno zemljišča," je dejal. Spomnil je, da Soča zemljišče MOL brezplačno uporablja že 12 let.

Župan je sicer sprva za zemljišče od države zahteval 500 evrov na kvadratni meter, kot drugo možnost pa je omenjal tudi menjavo za stavbo na naslovu ulica Stare pravde 4, ki je v lasti Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Na vprašanje, zakaj ponujajo zemljišče na dražbi le zato, da bi prišli do cene zemljišča, je odgovoril, da so doslej želeli zamenjati zemljišče, torej bi zadevo izpeljali brez denarnega toka. A ker za ministrstvo za zdravje zamenjava ni sprejemljiva, so na ta način želeli preveriti tržno ceno zemljišča. 

Šabedrove izjave označil za žaljive

Janković je sicer pojasnil, da v MOL ščitijo javni interes Ljubljančank in Ljubljančanov pred interesi kapitala. Zatrjuje, da delajo v korist vseh Ljubljančanov.

Izjave zdravstvenega ministra Aleša Šabedra dan po sestanku z njim v zvezi z zemljiščem, da ne bo barantal z otroki, je Janković označil za popolnoma nesprejemljive in žaljive. "Tega ne dovolim," je bil oster.

Za drugi del zemljišča se zanimata zavarovalnici Triglav in Sava

Janković je še pojasnil, da sta se sicer za nakup sosednjega zemljišča zanimali zavarovalnici Triglav in Sava. Gre za 12 tisoč kvadratnih metrov zemljišča, ki stoji poleg osem tisoč velikega zemljišča za URI Soča. 

URI Soča
Novice URI Soča: poslanci predlagajo vladi sodelovanje z občino

Zgodba se vleče že 13 let

Po včerajšnjih pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Tomaža Pliberška na seji parlamentarnega odbora se o parcelah okoli URI Soča, velikih več kot 8.000 kvadratnih metrov, pogovarjajo že 13 let. Ljubljanska občina je pripravljena zemljišče prodati po tržni ceni ali ga zamenjati za stavbo, v kateri ima danes prostore Mestna otroška bolnišnica.

Ministrstvo na nič od tega ne pristaja. Menjava parcele bi šla v škodo UKC in njegovih bolnikov, poleg tega javni zdravstveni objekti ne smejo postati tržno blago, je dejal. Po drugi strani pa nimajo sredstev za nakup zemljišč v proračunu.

Zoran Janković Janez Koščak
Novice Kdo bo ustavil Zorana Jankovića #video
Ne spreglejte