Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2022,
15.54

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

18

Natisni članek

Danijel Bešič Loredan Zoran Janković UKC Ljubljana

Četrtek, 17. 11. 2022, 15.54

1 leto, 5 mesecev

Janković in Bešič Loredan podpisala dogovor o zagotavljanju zdravstvenega varstva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

18

Ljubljanski župan Zoran Janković in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta podpisala dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju ljubljanske občine. Med drugim se bodo morali vsi družinski zdravniki koncesionarji vključevati v dežurno službo ZD Ljubljana, sicer jim bodo s 1. januarjem odvzeli koncesijo.

Podpisani dogovor med drugim predvideva, da obe strani podpišeta sporazum o prenosu izvajanja nujne medicinske pomoči z Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana na Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Splošna nujna medicinska pomoč (SNMP) ZD Ljubljana sicer že sedaj deluje v prostorih UKC Ljubljana, ob njihovem urgentnem bloku. Po podpisu omenjenega sporazuma bo obe dejavnosti izvajal UKC, a tudi ob pomoči zdravnikov ZD Ljubljana.

Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Že celo desetletje nimamo podatka, koliko ljudi je na čakalnih seznamih

Janković: Če tega ne bodo začeli delati, jim bomo s 1. januarjem 2023 odvzeli koncesijo

Hkrati je Janković poudaril, da kot župan odgovarja za delovanje ZD Ljubljana in tudi koncesionarjev v ljubljanski občini. Sto dvajset družinskih zdravnikov koncesionarjev v Ljubljani, razen sedmih, ki presegajo starostno mejo, je po njegovih besedah dolžnih opravljati tudi dežurstva v SNMP. "Decembra bodo od mene prejeli prijazen dopis, da jim bomo, če tega ne bodo začeli delati, s 1. januarjem 2023 odvzeli koncesijo."

Da bi olajšali zaposlovanje zdravnikov iz tujine, nameravajo na ministrstvu olajšati pridobivanje njihovih licenc. Prav tako se bodo po besedah ministra Bešiča Loredana skupaj s stroko dogovorili, za koliko lahko znižajo raven zahtevanega znanja slovenščine za zdravnike za določeno prehodno obdobje.

Zoran Janković
Novice Janković in Bešič Loredan obljubila boljši dostop do družinskih zdravnikov

Tuji zdravniki imajo možnost najemniškega stanovanja

Na občini pa imajo, tako Janković, po podpisu dogovora možnost tujim zdravnikom zagotoviti najemniška stanovanja, kar je eden od pogojev, ki jih ti navajajo.

Po njegovih besedah sporazum navaja tudi, da bodo na ministrstvu proučili možnost, da bi si lahko posameznik izbral družinskega zdravnika v regiji, kjer ima stalno prebivališče. Družinski zdravniki v Ljubljani imajo namreč opredeljenih tudi 30 tisoč bolnikov, ki imajo stalno prebivališče zunaj Mestne občine Ljubljana, od tega jih 4.300 živi v tujini.

Danijel Bešič Loredan
Novice Objavili lažni intervju: tega ni povedal minister Bešič Loredan
Ne spreglejte