SiolNET. Novice Slovenija
3,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janez Zemljarič na sodišču izgubil proti novinarju Kršinarju

3,24

termometer

Janez Zemljarič
Janez Zemljarič je bil v nekdanji Jugoslaviji šef slovenske veje Službe državne varnosti (SDV). Foto: Primož Lavre / Reporter

Višje sodišče je zavrnilo pritožbo Janeza Zemljariča in potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je v njegovi zasebni tožbi zoper novinarja tednika Reporter Igorja Kršinarja letos izreklo Okrožno sodišče v Ljubljani. Zemljarič bo moral plačati tudi vse sodne stroške, vključno z nagrado Kršinarjevega zagovornika, poroča Reporter.

Zemljarič je v kazenski tožbi Kršinarju očital razžalitev, ki naj bi jo storil s članki Kliči Zemljariča za umor, Iz oči v oči z Zemljaričem in Angel med rablji, objavljenimi leta 2014.

V njih je Kršinar Zemljariča kot načelnika tajne politične policije SDV v osemdesetih letih prejšnjega stoletja povezoval s SDV-jevimi umori nasprotnikov takratnega režima, kar pa je Zemljarič zanikal.

Janez Zemljarič Novice Janez Zemljarič: trgovec s skrivnostmi slovenske tranzicije

Višje sodišče se je po pisanju Reporterja pridružilo argumentom prvostopenjskega sodišča, da je imel Kršinar kot novinar utemeljeni razlog verjeti v resničnost dokumentov, ki mu jih je zaupal publicist in raziskovalec Roman Leljak.

Poleg tega sta bili obe objavljeni listini avtentični, saj izhajata iz Arhiva Republike Slovenije. Sodišče je tudi zavrnilo falzifikat z napačnim žigom, ki ga je Zemljarič predložil v pritožbi.

Janez Zemljarič Novice Zemljarič zanikal, da bi kdaj lobiral v zdravstvu

Kot še navaja Reporter, Kršinarja zaradi istega članka kazensko preganja tudi nekdanji prvi mož jugoslovanske SDV Silvo Gorenc, vendar se v tem primeru sodna obravnava še ni začela.

hotel, hotel jama Novice Po odkritju sobe za prisluškovanje: Tajna organizacija je nadzirala, ugrabljala in ubijala Slovence Novice To je tajna zločinska organizacija, ki je desetletja ustrahovala Slovence

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin