Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
9.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

40

Natisni članek

Udba SDV Jugoslavija komunizem Igor Omerza

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 9.32

6 let, 6 mesecev

Po odkritju sobe za prisluškovanje: Tajna organizacija je nadzirala, ugrabljala in ubijala Slovence

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

40

hotel, hotel jama | Foto STA

Foto: STA

"Peščica tistih, ki so vodili komunistični sistem, je imela v Jugoslaviji svojo tajno politično policijo, ki je odgovarjala le njim, nobenemu drugemu," ob odkritju prostorov za prisluškovanje v hotelu pred Postojnsko jamo pravi raziskovalec polpretekle zgodovine Igor Omerza.

V postojnskem hotelu Jama so odkrili vrata, za katera ni nihče vedel, kam sploh vodijo. Ker niso imeli ključev, so vlomili in tako odkrili prisluškovalno gnezdo nekdanjih komunističnih tajnih služb, iz katerega so prisluškovali celotni Primorski, je poročala RTV Slovenija.

"Odkritje me ni presenetilo. Že dolgo se ve, da je Udba povsod prisluškovala. Ni mi čisto jasno, zakaj tiste sobe toliko let nihče ni odprl. Kot da bi nekdo nekomu rekel, da se tja ne sme hoditi. To se mi 25 let po osamosvojitvi zdi čudno, razen če niso bili kakšni nekdanji udbovci ali njihovi prijatelji oz. sorodniki na takšnih položajih, da se tega niso dotikali," pravi raziskovalec polpretekle zgodovine Igor Omerza.

Kdo vse je prisluškoval in komu?

V Jugoslaviji sta bili po njegovih besedah dve instituciji, ki sta izvajali prisluškovanja. To sta bili:

- vojaška tajna politična policija KOS, ki je prisluškovala predvsem vojaškim osebam, torej svojim ljudem, in

- tajna politična policija Udba, ki je imela na voljo več tehničnih sredstev in kadrov za izvajanje zalezovanj in prisluškovanj. Med drugim so imeli svoje ljudi in priključke za prisluškovanje na vseh poštah. Samo na ljubljanski pošti je tako delovalo od 20 do 30 udbovcev.

"Udba je imela strašno moč," poudarja Igor Omerza. | Foto: Ana Kovač "Udba je imela strašno moč," poudarja Igor Omerza. Foto: Ana Kovač "Prisluškovali so oporečnikom in ljudem, ki so kritizirali režim. To so počeli tako v Sloveniji kot v tujini. To so počeli praktično do razpada Jugoslavije. Največja svoboda Udbe je bila v tem, da za izvedbo prisluškovanj ni potrebovala sodnega naloga, saj je to potrjeval načelnik tajne službe. Udba je imela v tem smislu strašno moč, ker je sama odločala, komu bo prisluškovala. Danes na primer policija za to potrebuje sodno odredbo," pravi Omerza. 

Pod nadzorom tudi Boris Pahor, Edvard Kocbek in Alojz Rebula

Kot je dejal, je Udba prisluškovalne naprave namestila tudi v tržaškem stanovanju pisatelja Borisa Pahorja, ki bo v četrtek v Ljubljani dobil svoj kip. Postavili ga bodo v parku Tivoli ob spomeniku pisatelju Edvardu Kocbeku. Ta je v knjigi Edvard Kocbek - pričevalec našega časa spregovoril o povojnih pobojih političnih nasprotnikov komunistične oblasti. Knjigo sta leta 1975 v Trstu izdala Pahor in Alojz Rebula. Poleg Pahorja je Udba nadzorovala tudi Kocbeka in Rebulo.

"Udba je vsesplošno prisluškovala, zasledovala, izvajala tajne preiskave ter izvajala ugrabitve, bombne atentate in umore. Vsega tega je bilo na pretek. Peščica tistih, ki so vodili komunistični sistem, je imela svojo tajno politično policijo, ki je odgovarjala le njim, nobenemu drugemu," je sklenil Omerza.

 

Ne spreglejte