SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grims: To je zgodovinski dosežek, prebili smo "zvočni zid" #video

10

termometer

Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju objavil število zbranih podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov. V 35 dneh, rok za zbiranje podpisov se je iztekel v sredo, jim je v celoti uspelo zbrati 157.138 pravilno overjenih podpisov za razpis referendumov o predlogu sprememb zakona o vladi, predlogu novele zakona o RTVS in predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi. Vse kaže, da se letošnjo jesen obetajo trije referendumi.

V SDS so sicer zbiranje podpisov za razpis zakonodajnih referendumov začeli 1. septembra, natančnega števila zbranih podpisov v času, ko so te zbirali, pa stranka ni razkrivala.

Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju razkril, da jim je uspelo zbrati zadostno število podpisov.

Branko Grims: To je zgodovinski dosežek

Poslanska skupina SDS je pripravila novinarsko konferenco, na kateri so poslanci Zvone Černač, Branko Grims in Alenka Jeraj spregovorili o številu zbranih podpisov za tri zakonodajne referendume.

Grims je ob začetku konference dejal, da je stranka SDS "prebila zvočni zid", saj so zbrali kar 157.138 podpisov. "Ljudje, ki so dali svoj podpis, so se izpostavili, si vzeli čas, nekateri celo dali dopust. To je številka, ki si zasluži spoštovanje. To je zgodovinski dosežek, ki pomeni prelomen trenutek v slovenski politiki," je pojasnil.

In dodal: "Zelo zanimivo je bilo, kako se nam je koalicija na začetku, ko smo zbirali podpise, posmehovala, po tem, ko pa so videli, da bomo res zbrali dovolj podpisov, pa so poslanci v parlamentu dejali, da ljudje ne vedo dovolj, da bi odločali o takšnih stvareh. To je do državljank in državljanov žaljivo. Ljudje, to sem trdno prepričan, imajo pravico, da odločajo o čemerkoli. Verjamem pa, da se obstoječi vladi v tem trenutku tresejo hlače. Ljudstvo je edino, ki ima v Sloveniji oblast. Prepričan sem, da bomo na referendumu uspešni."

Zbrane overjene podpise pod zahteve za razpis treh referendumov bo SDS vložila čim prej v naslednjih dneh, najverjetneje v ponedeljek. Od datuma vložitve so odvisne možnosti glede določitve datuma glasovanja, to bi bilo po mnenju SDS najbolj racionalno na enega od že znanih volilnih dni. Kot je pojasnil, morajo podpise najprej še fizično zbrati, vložili pa jih bodo v najkrajšem možnem roku, zato tudi ne bodo čakali, da prispejo vsi. Ob tem pa po njegovih besedah upajo na racionalnost tistih, ki o tem odločajo, da se referendum razpiše hkrati z volitvami, da ne bo nepotrebnih stroškov. Datum vložitve podpisov po njegovih besedah ne bo razlog, da tega ne bi bilo mogoče storiti.

Jerajeva pa je poudarila, da so v stranki veseli, "da so ljudje prepoznali, da so zakoni nove vlade slabi", zato so za vse zbrane podpise hvaležni. Za podpise se je zahvalil tudi Černač, ki je dejal, da je vesel, da so ljudje opazili, "da je Goloba koalicija pozabila na številne, predvsem na upokojence z najnižjimi pokojninami". Dodal je še, da če bi danes vlado vodil Janez Janša, se o tem ne bi pogovarjali in referendumi ne bi bili potrebni.

Po izteku 35-dnevnega roka za zbiranje podpisov ima zdaj SDS sedem dni časa za vložitev s podpisi podprte zahteve v DZ. Če je ta popolna, ima nato še DZ sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja skladno z referendumsko zakonodajo ne sme preteči manj kot trideset dni in ne več kot leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot petinštirideset dni od dneva razpisa referenduma, sprejme DZ z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Do zdaj je bilo v zgodovini samostojne države 20 zakonodajnih referendumov, zadnji julija lani, in sicer o zakonu o vodah. 

Koalicija: Glasovanje o referendumih enako pomembno kot glasovanje na aprilskih državnozborskih volitvah

Kot smo poročali včeraj, so v SDS zbrali dovolj podpisov za zahteve za tri referendume, in sicer o predlogih sprememb zakona o vladi, novele zakona o Radioteleviziji Slovenija in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi. Zbrane overjene podpise bodo vložili čim prej v naslednjih dneh, najverjetneje v ponedeljek, so danes sporočili.

Koalicijske Gibanje Svoboda, SD in Levica ob tem napovedujejo, da bodo v referendumski kampanji svoje zakone aktivno branili. "Prepričan sem, da nas bodo državljani podprli in da si želimo naprej razvijati demokratično, odprto in svobodno Slovenijo," je ob tem danes dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Vodja poslancev SD Jani Prednik je hkrati še poudaril, da opozicijska SDS vse od konstituiranja aktualnega sklica parlamenta "blokira delo tako vlade kot koalicije". "Naj spomnim, da parlamentarne volitve niso tako daleč nazaj, na teh pa so prebivalci Slovenije vladi Janeza Janše jasno rekli ne," je še dodal.

Da se v SDS "niso sprijaznili s porazom na volitvah 24. aprila", meni tudi vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Prepričan je, da so posledice tega vidne že zadnje tri mesece, še večja težava pa je po njegovih besedah to, da so takšna dejanja v škodo ljudi.

Koalicijski partnerji bodo tako volivce pozvali, da na dan glasovanj v čim višjem številu podprejo omenjene tri zakone. Kdaj bi sicer lahko izvedli glasovanje, v koaliciji za zdaj ne razkrivajo. Sajovic je danes poudaril, da je vse odvisno od tega, kdaj bodo zbrani podpisi vloženi v DZ, nato se bodo odločali naprej. Še vedno pa menijo, da je en "referendumski dan" dobra odločitev.

V koaliciji poudarjajo, da bo glasovanje o treh zakonodajnih referendumih enako pomembno kot glasovanje na aprilskih volitvah v DZ, saj da gre za "odločitev, v kakšni državi želimo živeti". V kampanji bodo aktivni, h glasovanju bodo pozvali čim več volivcev. Z informacijami o mogočem datumu izvedbe referendumov pa so v koaliciji še vedno skopi.

Ukom: Politična preigravanja opozicije niso del naše politike

Na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) so se na sporočilo SDS, da so zbrali dovolj podpisov za referendumske pobude o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija (RTVS), odzvali z besedami, da politična preigravanja in oviranja, ki se jih od volilnega poraza naprej poslužuje opozicija, niso del njihove politike in vrednot.

Na Ukomu so zapisali, da so državljankam in državljanom ob nastopu vlade obljubili drugačen način vladanja, ki temelji na spoštovanju pravne države in na konstruktivnem sodelovanju z vsemi, ki lahko pripomorejo k stabilnosti razmer in dobrobiti za ljudi.

Na referendumih o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi, noveli zakona o RTVS in spremembah zakona o vladi bomo torej odločali o podpori ukrepom, s katerimi koalicija želi, da dolgotrajno oskrbo dobijo vsi, ki jo potrebujejo, da javni radioteleviziji vrnemo njeno neodvisnost in da bo s spremembami zakona o vladi koalicija lahko učinkovito izpolnila svoje zaveze, so še zapisali.

SDS Novice Vse kaže, da bomo odšli na referendume Romana Tomc Novice Romana Tomc kritična do sestanka o RTV v režiji Sophie in 't Veld

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin