Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
5. 2. 2019,
18.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

Ljubljana Stanovanjski sklad RS

Torek, 5. 2. 2019, 18.46

5 let, 2 meseca

Izvajalec krivdo za zastoj vali na stanovanjski sklad

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Zemljišče za novo sosesko Novo Brdo v Ljubljani | Foto STA

Foto: STA

Potem ko je Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS) včeraj sporočil, da je odstopil od pogodbe z družbo Rafael, ki je bila izbrana za izvedbo zemeljskih del pri gradnji soseske Novo Brdo v Ljubljani, so se odzvali v tem gradbenem podjetju. Zatrjujejo, da navedbe sklada niso resnične, odstop od pogodbe je neutemeljen, posledično pa tudi unovčitev bančnega jamstva, so prepričani.

Dela na projektu soseska Novo Brdo, v kateri je načrtovanih 18 objektov s 498 stanovanji, so se začela sredi julija lani. V njih naj bi družba Rafael do konca julija izvedla zemeljska dela in poskrbela za varovanje gradbene jame. A gradbišče je po besedah stanovanjskega sklada že vsaj mesec dni opuščeno, na njem pa se ne izvajajo nobena dela.

Novo Brdo
Novice Pri gradnji stanovanj, ki jih težko pričakujemo, se zapleta

"Stanovanjski sklad je bil zaradi zaščite svojih interesov prisiljen odstopiti od gradbene pogodbe z družbo Rafael iz Sevnice. Izvajalec, ki smo ga izbrali na javnem razpisu, je grobo kršil pravila in ni izpolnjeval pogodbeno prevzetih obveznosti, zaradi česar se je pojavil popoln zastoj pri izvedbi zemeljskih del in varovanju gradbene jame v projektu Novo Brdo v Ljubljani," je včeraj dogajanje povzel direktor sklada Črtomir Remec.

Nastali položaj je mogoče rešiti le s pridobitvijo koncesije

V sevniškem gradbenem podjetju pojasnjujejo, da je projektna dokumentacija predvidevala, da bo z ostankom zemeljskega izkopa treba ravnati kot z gradbenim odpadkom. A med izkopom se je izkazalo, da je pretežni del ostankov zemeljskega izkopa gline in proda. Oba pa sta v skladu z zakonom o rudarstvu nekovinski mineralni surovini, ne gradbena odpadka, kot je to nepravilno predvidel SSRS.

"Projektna dokumentacija za izvajanje obravnavane gradnje tako ni bila izdelana skladno z veljavno zakonodajo in predpisi s tega področja," je prepričana Marija Možina, direktorica podjetja Rafael.

Novo Brdo | Foto: MOL Foto: MOL Direktorica poudarja, da je v vsej zadevi bistveno to, da je nastali položaj na zakonit način mogoče rešiti zgolj s pridobitvijo ustrezne koncesijske odločbe in s plačilom koncesnine. "Ker je za pridobitev ustreznih soglasij oziroma upravnih aktov legitimiran zgolj investitor in imetnik gradbenega dovoljenja, torej SSRS, smo temu večkrat predlagali, da pridobi koncesijsko odločbo in nam tako omogoči nadaljevanje del, ki bo skladno z veljavno zakonodajo," opozarja. Pri pridobivanju koncesije so mu bili pripravljeni tudi pomagati.

Predlog družbe Rafael Remec imenuje izsiljevanje

Družba Rafael je v dopisu SSRS s 4. 1. 2019 tudi navedla, da lahko gradbena dela končajo v roku 90 dni po pridobitvi koncesijske odločbe. "Navedeni predlog (mag. Črtomir Remec to imenuje izsiljevanje) je SSRS zavrnil in odstopil od pogodbe. Tako nedvomno ne držijo navedbe mag. Črtomirja Remca, da družba Rafael ni bila pripravljena končati del v razumnem roku," so v prikazu nasprotnih dejstev zapisali v družbi Rafael.

Dodajajo še, da je Remec na sestankih večkrat zahteval, da naj družba Rafael nadaljuje dela brez pridobitve ustreznih soglasij oziroma upravnih aktov. A ob tem opozarjajo, da sta izkop in odvoz mineralnih surovin brez pridobitve koncesije za izkoriščanje mineralne surovine protipravna.

Za nezakonita rudarska dela predpisana odškodninska in kazenska odgovornost

Izkoriščanje mineralnih surovin brez koncesije po njihovem prepričanju namreč pomeni nezakonita rudarska dela, ki imajo lahko za posledico odškodninsko in kazensko odgovornost.  "Jasno pa je, da zato, da bi pravočasno izpolnila svojo pogodbeno obveznost, družba Rafael ni bila dolžna ravnati v nasprotju z zakonodajo, kot je to pričakoval mag. Črtomir Remec, in se tako izpostaviti odškodninski odgovornosti v razmerju do RS," navajajo v prikazu nasprotnih dejstev.

Novo Brdo | Foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije Foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije "Ker je torej za izvršitev pogodbenih obveznosti družbe Rafael na strani SSRS nedvomno obstajala tako imenovana sodelovalna dolžnost, ki se kaže v pridobitvi koncesijske odločbe, je jasno, da razlog za zamudo izvira iz sfere SSRS. Odstop od pogodbe je tako neutemeljen, posledično pa tudi unovčitev bančne garancije," je še zapisala Marija Možina.

Sprašuje se še, zakaj SSRS ne pridobi koncesijske odločbe in tako družbi Rafael ne omogoči nadaljevanja del v skladu z zakonom. Po njenih napovedih bi lahko SSRS v roku 10 dni pridobil koncesijsko odločbo, Rafael pa bi dela končal v roku 90 dni. "Če je torej pri vsej zadevi kaj nerazumnega, sta to odstop od pogodbe in ponovitev javnega razpisa," je še sklenila direktorica družbe.

Ne spreglejte