Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 12. 2019,
20.48

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

8

Natisni članek

kanalizacijski kanal C0

Ponedeljek, 16. 12. 2019, 20.48

4 leta, 4 mesece

Izredna seja o kanalu C0 ni uspela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

8

kanalizacija | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Ljubljanskim mestnim svetnikom iz vrst SDS, NSi in LMŠ izredna seja na temo kanala C0 ni uspela, saj na njej drugi svetniški klubi niso sodelovali. Prisotni svetniki o projektu sicer razpravljajo, a o predlaganih sklepih zaradi nesklepčnosti ne bodo glasovali. Prizadevanja predlagateljev seje je na shodu pred mestno hišo podprlo nekaj deset ljudi.

V svetniškem klubu SDS so v predlogu za sklic izredne seje poudarili, da želijo z njo doseči odpravo vsakega upravičenega dvoma in skrbi prebivalcev, ki so se pojavili v postopku gradnje kanala. Kot je poudaril vodja svetniškega kluba SDS Igor Horvat, ki vodi današnjo sejo, nikakor niso proti gradnji, skrbi pa jih ohranitev pitne vode. Svetnik SDS Gregor Slabe je dodal, da župan Zoran Janković z gradnjo kanala čez vodonosnik "ogroža naša življenja, kajti življenja brez vode ni".

Mestni svet bi spremembo uskladil tako, da se ohranijo evropska sredstva

V SDS so sicer mestnemu svetu v sprejem predlagali sklep, s katerim bi mestni svet od župana zahteval, da v okviru svojih pristojnosti takoj zagotovi spoštovanje ustavne pravice do pitne vode in zaščito neodtujljive pravice do zasebne lastnine. Mestni svet bi hkrati pristopil k alternativni rešitvi izvedbe kanalizacijskega kanala po obstoječi trasi ob Celovški cesti, ki leži na ožjem območju z manj strogim vodovarstvenim režimom. Obenem bi mestni svet spremembo uskladil tako, da se ohranijo evropska sredstva.

kanalizacija | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ker je bilo na seji prisotnih le 17 od 45 svetnikov, kmalu po začetku so odšli tudi svetniki Levice, mestni svet ni sklepčen in o predlaganih sklepih ne bo mogel glasovati. Že vnaprej so obstrukcijo napovedali člani županove Liste Zorana Jankovića (LZJ) in SD. "Sejo je 13 svetnikov sklicalo kljub temu, da je o tej tematiki že odločal državni zbor ter kljub temu, da so vsi ljubljanski mestni svetniki prejeli obsežno in s številnimi strokovnimi argumenti podkrepljeno gradivo," so obstrukcijo argumentirali v LZJ.

Kanalizacija
Novice Zakaj za kontroverzen kanalizacijski vod ni bilo potrebno okoljevarstveno soglasje #video

Dodali so, da je omenjenih 13 svetnikov s predlogi na eni strani poseglo v vprašanje umestitve kanala C0 v prostor, ki je izrazito strokovne narave, na drugi strani pa predlagalo sklepe, ki niso izvedljivi.

Tudi v svetniškem klubu SD so pred začetkom seje sporočili, da so predlagani sklepi vsebinsko nesmiselni, neskladni s statutom Mestne občine Ljubljana "in kažejo na to, da predlagatelji ne poznajo pristojnosti občinskih organov in ne postopkov izvajanja občinskih projektov".

"Zastraševanje se nam zdi nekorektno in škodljivo"

V svetniškem klubu SD so spomnili, da so državni organi pred slabim mesecem sprejeli priporočila DZ in bodo opravili presojo projekta, vplivov na okolje in postopkov umeščanja v prostor. "Do takrat se nam komentiranje in zastraševanje zdi nekorektno in škodljivo. Državnim organom in strokovnim presojam je potrebno zaupati," so prepričani, "saj v nasprotnem primeru lahko v tej državi ustavimo vse projekte in se ne bomo premaknili več nikamor".

kanalizacija | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Novembra je DZ na izredni seji ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu priporočil, naj do pridobitve dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadrži gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na kraku od Broda do Ježice. Priporočili so mu tudi, naj preveri postopke umeščanja trase cevovoda v prostor. Zajc je že ob začetku seje poudaril, da ministrstvo vse predlagane sklepe dejansko že izvaja.

Ljubljanski župan Janković je nekaj dni po izredni seji DZ sporočil, da bo ljubljanska občina z gradnjo kanala C0 nadaljevala v skladu s pridobljenimi gradbenimi dovoljenji. Državnemu zboru pa je očital, da projekt spodkopava zgolj zaradi njegovega priimka.

Novice Janković: Gradnjo kanalizacije spodkopavajo zaradi mojega priimka #video

"Kdor misli, da projektu nasprotujemo zaradi njegovega imena je v zablodi," se je na županovo izjavo danes odzval svetnik SDS Uroš Minodraš. Kot je poudaril, nihče ni in tudi ne sme biti pomembnejši od pitne vode. "Dovolj je oholosti veljakov in buldožerske politike v Ljubljani," je dodal.

"Če nimaš argumentov, se težko spopadaš z nekom, ki jih ima"

Ljubljanski svetniški klub SDS je sicer pred današnjo sejo podpornike pozval, naj pridejo pred mestno hišo, podprejo njihova prizadevanja in se udeležijo izredne seje. Svetnik NSi Jožef Horvat je kmalu po začetku seje opozoril, da varnostne službe udeležencev shoda ne spustijo v mestno hišo, češ da izredne seje ni.

Svetnik SDS Anže Logar je ocenil, da je odsotnost članov LZJ bolj povedna, kot če bi sedeli v sobi. "Če nimaš argumentov, se težko spopadaš z nekom, ki jih ima," je dejal. Jankoviću je očital, da svojo politiko utemeljuje na argumentu moči, pri čemer je Logar dodal, da pa je "najlažje pred vrata postaviti varnostnike".

Novice Gradnja kanalizacije: tovornjaki na gradbišče v spremstvu policije #video
Ne spreglejte