Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2018,
17.54

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

1

Natisni članek

grad

Nedelja, 28. 10. 2018, 17.54

5 let, 5 mesecev

Italijani bodo podarili 300 gradov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

1

Italijani vedo, da je vzdrževanje gradov drago za državo, zato jih bodo v prihodnjih letih kar 300 podarili, pri čemer bodo graščaki za omejeno obdobje lahko postali le tisti, ki bodo z zamislimi in obnovo pripomogli k turistični ponudbi.

V Sloveniji imamo sicer 536 grajskih objektov, od tega jih je 183 v zasebni lasti, 154 v lasti občin, 77 v lasti države, za 122 gradov pa ni podatka o lastništvu.

Če ste že razmišljali o izletu med krompirjevimi počitnicami, se enkrat za spremembo odločite za doživetje, ki vas bo popeljalo skozi čas. Pridih srednjeveškega, baročnega, meščanskega in plemiškega življenja obenem boste lahko okusili na gradu Fala.

V vasi Fala dvorec stoji že od 13. stoletja, ves ta čas so ga nadgrajevali.

"Zgodbe so zgodbe življenja v gradu, ne sprehoda skozi sobane kot kje drugje. Doživimo graščino. To so življenja grajskih zidov in to želimo tudi prikazovati," je za Planet TV dejal Maximilian Slavič.

Osemnajst grajsko opremljenih soban

Slavič je restavriral vse kleti, 38 sob je opremljenih s pohištvom, razkošno domovanje pa si je mogoče ogledati vsak konec tedna, ko se vanj preseli grof Maksimiljan Slavič z ožjimi sodelavci.

Grad se lahko pohvali z številnimi prireditvami, kot so poroke, gledališke predstave, mednarodna lepotna tekmovanja, poučno-ustvarjalne delavnice, zbori starodobnih vozil, literarni večeri, fotografske delavnice, srečanja in druženja s preostalimi slovenskimi graščaki.

Grad danes zajema 18 grajsko opremljenih soban, 13 prostorov, nekoč namenjenih služinčadi, grajsko ječo, ledenico, grajsko kapelo, grajsko dvorišče ter prireditveni prostor s 400 sedišči na gospodarskem dvorišču s pivnico in viteško dvorano.

kendov dvorec | Foto: STA , Foto: STA ,

Zanimive kose nabirali šest let

Zanimiv je tudi Kendov dvorec v Spodnji Idriji. Med počitnicami se vsakdo rad odpravi na oddih od ponorelega tempa življenja ali pa celo na oddih od časa, v katerem živimo. Mi smo se prebudili v Kendovem dvorcu, kjer smo se odpravili v 19. stoletje, da preverimo, kakšen okus je imelo takrat grajsko življenje.

Obnove so se lotili z željo, da bi prikazali veličino in sijaj Spodnje Idrije s prenovo dvorca in kosi pohištva iz 19. stoletja.

"Zbrati smo želeli čim več teh unikatnih, zgodovinskih starih kosov. Idrija je bila zelo bogata, tu so živeli lastniki rudnika. Po šestih letih nam je uspelo zbrati kar zanimive kose," je dejala Ivi Svetlik, gospodarica na Kendovem dvorcu.

"Obujamo in ohranjamo tiste stare recepte, ki so bili značilni za to okolico. Pripravljamo jedi iz sestavin, ki jih najdemo tukaj, iz najboljšega, kar nam ponuja okoliška narava," je dodala Svetlikova.

Ne spreglejte