Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2024,
14.22

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

Natisni članek

vdor v račun Nika Kovač Inštitut 8. marec

Sreda, 14. 2. 2024, 14.22

2 meseca, 2 tedna

Inštitutu 8. marec vdrli v spletno stran: Obupani smo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob. | Inštitutu 8. marec, katerega direktorica je Nika Kovač, so vdrli v spletno stran. | Foto Bojan Puhek

Inštitutu 8. marec, katerega direktorica je Nika Kovač, so vdrli v spletno stran.

Foto: Bojan Puhek

Inštitutu 8. marec so neznanci vdrli v spletno stran, potem ko so jih že v preteklosti napadli na družbenem omrežju Instagram, so zapisali na svojem Facebook profilu.

"Po napadih na Instagram so danes napadli tudi našo spletno stran. Če od nas dobivate e-poštna sporočila, je to posledica napada. Več tehničnih ekip se ukvarja z vprašanjem, kaj se je zgodilo. Obupani smo," so v objavi zapisali na Inštitutu 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač.

Storilec zlorabil naslove spletne pošte skoraj 100 tisoč posameznikov in organizacij

Storilec je v kibernetskem napadu zlorabil naslove spletne pošte skoraj 100 tisoč posameznikov in organizacij, s katerimi je nepooblaščeno podpisal inštitutovo Peticijo proti prikritim podražitvam, so danes sporočili z inštituta.

"Ne bomo dovolili, da nas ustrahujejo," se je ob napadu odzvala direktorica inštituta Nika Kovač. Po njenem mnenju gre za nov poskus utišanja, diskreditacije in spodkopavanja kredibilnosti. Po napadu so na spletni naslov inštituta namreč začeli prejemati začudena elektronska sporočila posameznikov, ki nikoli niso podpisali nobene peticije.

Z inštituta so sporočili, da so ob zaznavi dogajanja nemudoma sprožili ustrezne postopke. Ekipa strokovnjakov za informacijske tehnologije je v najkrajšem možnem času izvedla vse potrebne nadgradnje in ukrepe, ki so zaustavili napad, kasneje pa so potrdili, da so vsi osebni podatki dejanskih podpisnikov peticije na varnem. Strokovnjaki pa so začeli postopke odstranjevanja vseh lažnih podpisnikov, ki so posledica napada, so dodali na inštitutu.

Za napadom stojijo posamezniki

Ekipa strokovnjakov je ugotovila, da za napadom stojijo posamezniki, ki so zlorabili podatke več tisoč ljudi iz za zdaj neznanega vira. Med njimi so tudi slovenski naslovi spletne pošte, ki z inštitutom nimajo nobenih povezav, so dodali.

"Zaenkrat še ni znano, kdo je odgovoren za napad. O ugotovitvah in postopkih bomo javnost sproti obveščali," je inštitut zapisal v izjavi za javnost. Napovedali so, da bodo pomočjo odvetniške pisarne oddali tudi prijave napada policiji in informacijski pooblaščenki.

Na Inštitutu začeli bitko proti inflaciji

Prav v začetku tega tedna je Inštitut 8. marec začel bitko proti inflaciji in bitko za to, da bi vsi živeli dostojno življenje, je dejala direktorica Inštituta Nika Kovač. Kot pravijo na Inštitutu, prvi korak predstavlja boj proti prikritim podražitvam, v naslednjih tednih pa pripravljajo še več akcij. Ob tem so že začeli s peticijo za boj proti prikritim podražitvam.

Že včeraj se je na napoved boja proti inflaciji Inštituta 8. marec odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je zapisal: "Spominja na boj Komunistične partije Slovenije proti koloradskemu hrošču leta 1948. Hkrati velik izraz nezaupanja v ⁦vlado⁩ od provladnih aktivistk 8. marec⁩." Na te besede mu je na družbenem omrežju Facebook Nika Kovač odgovorila: "Hej, Janez Janša. Sram te je lahko, da se norčuješ iz stisk navadnih ljudi."

Nika Kovač, Janez Janša
Novice Janez Janša s koloradskim hroščem razjezil Niko Kovač: Sram te je lahko

Prvega februarja so sicer na Inštitutu 8. marec zagnali spletno stran Moja odločitev, na kateri so zbrali informacije o reproduktivnih pravicah, splavu in kontracepciji. Po besedah direktorice Inštituta Nike Kovač se namreč na portalih pojavljajo številne laži in manipulacije, zato so želeli pripraviti stran s strokovnimi informacijami, ki so pomembne pri odločanju.

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik
Mnenja Nika Kovač: Sara in Asmir ali zakaj je pomemben upor proti visokim položnicam v Velenju
Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Nika Kovač
Novice Niko Kovač pretresle izjave predsednice Nataše Pirc Musar
Ne spreglejte