Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2011,
13.16

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

azbest igrišče

Sreda, 10. 8. 2011, 13.16

4 leta, 10 mesecev

Inšpektorica ugotovila nepravilnosti pri odstranjevanju azbestne kritine s celjskega vrtca Mavrica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Inšpektorica za okolje in prostor je obiskala vrtec Anice Černejeve, enoto Mavrica na Čopovi ulici, v Celju in pri tem ugotovila vrsto nepravilnosti pri odstranjevanju azbestne kritine s strehe vrtca.

Kot so sporočili z inšpektorata, je med drugim delo potekalo tudi v času, ko so bili otroci v vrtcu.

Delo naj bi izvajali med vikendi Po mnenju okoljske inšpektorice to ni bilo skladno s prijavo o rekonstrukciji in odstranitvi strehe iz azbestnocementnih plošč, ki jo je na okoljski inšpektorat naslovil izvajalec del, samostojni podjetnik Martin Mlakar iz Domžal. Iz prijave je namreč razvidno, da bodo dela izvajali med vikendi, ko otrok ne bo v vrtcu.

Kot so navedli na Inšpektoratu RS za okolje in prostor, je bil izvajalec del dolžan obvestiti inšpekcijo glede sprememb, kar pa do inšpekcijskega pregleda, ki je bil opravljen v začetku avgusta, ni storil.

Otroci zunanjih prostorov niso uporabljali Otroci so bili tako v času inšpekcijskega ukrepa v notranjosti objekta, okna so bila zaprta, zunanjih prostorov pa niso uporabljali. Dela so se na dan inšpekcijskega pregleda vršila na spodnjem delu ostrešja, pri odstranitvi žlebov so odstranili skupaj 15 kvadratnih metrov kritine na delu objekta, kjer so igralnice in zunanje igrišče.

Po ugotovitvah inšpektorice delavci pri odstranjevanju azbestne kritine niso izvajali predpisanih ukrepov za preprečevanje emisij v okolje, kar pomeni v konkretnem primeru zunanje igrišče. Delavci namreč niso vlažili kritine, območje odstranjevanja pa niso zaščitili. Prav tako so ugotovili še druge kršitve iz okoljevarstvenega dovoljenja in uredbe.

Morali bi zagotoviti varnost Za nadzor del je bil pooblaščen tudi izvajalec s strani celjske občine, ki bi do začetka del moral zagotoviti, da se dela začnejo šele, ko so zagotovljeni varnostni ukrepi.

Ti so bili določeni v navodilu za izvajanje del, po teh navodilih pa bi morali delavci uporabljati osebno varovalno opremo, območje odstranjevanja bi moralo biti označeno, nepooblaščenim osebam pa bi moral biti vstop na območje odstranjevanje azbestne kritine prepovedan.

Po ponovnem pregledu še vedno nepravilnosti Okoljska inšpektorica je zato na zaslišanje povabila nadzornika s strani izvajalca del, ki je pojasnil, da se zaveda vseh nepravilnosti in da bo takoj pristopil k odpravi pomanjkljivosti. Inšpektorica pa je na ponovnem pregledu ugotovila, da izvajalec del še vedno ni izdelal omenjenih navodil.

Območje odstranjevanja je bilo namreč le delno ograjeno, v času inšpekcijskega pregleda se neposredno odstranjevanje azbestne kritine ni vršilo, izvajala so se dela na spodnjem delu strešne konstrukcije. Po ugotovitvah inšpektorice so se otroci še vedno nahajali v vrtcu, niso pa uporabljali zunanjih prostorov.

"Razen zaprtih oken se niso izvajali drugi ukrepi za preprečitev emisije azbestnih delcev. Ker prezračevanje objekta ni izvedeno in glede na letni čas ni mogoče zagotoviti, da se prostori ne bodo prezračevali z odpiranjem oken v celotnem obdobju izvajanja del, zaradi ugotovljenih kršitev izvajalca pa se ukrepi za preprečevanje emisije azbestnih vlaken v okolje ne izvajajo, je okoljska inšpektorica ocenila, da obstaja možnost sproščanja azbestnih vlaken, ki lahko ogrozijo zdravstveno stanje otrok," so navedli na inšpektoratu.

Krivo je bilo slabo vreme Zaradi omenjenih nepravilnosti je inšpektorica izdala ustno odločbo, v kateri so bila izvajalcu del do preselitve otrok iz objekta in do predložitve navodil za izvajanje del dela prepovedana.

Vodstvo vrtca Anice Černejeve je staršem otrok prek spletnih straneh vrtca sporočilo, da so bila res dela pri menjavi strehe načrtovana ob vikendih, vendar zaradi slabega vremena to ni bilo mogoče. Posledično je zato prišlo do sprememb dela, kar pomeni, da se bo delo izvajalo med tednom.

Začasna preselitev otrok Zaradi varnosti in zdravja otrok je uprava vrtca s 4. avgustom začela preselitev otrok in vzgojiteljic v enoto Luna, starejše otroke pa bodo prestavili v prostore II. Osnovne šole Celje. Preselitev bo trajala do petka, v enoto Mavrica pa se bodo otroci vrnili v torek.

Ravnateljica vrtca Vanja Krašovic pa je v današnjem sporočilu za javnost zapisala, da so bila vsa ravnanja vrtca skladna z navodili in dogovori s celjsko občino in izvajalcem del. Ker je prišlo do sprememb načrtov, so se po mnenju ravnateljice v danih razmerah v vrtcu odzvali takoj v smislu zaščite otrok.

Otroke enote Sonce so že preselili V tem času se je odzvala tudi pristojna inšpekcijska služba, ki spremlja izvajanje del. Kot navaja ravnateljica, ukrepi za zaščito otrok, ki so bili v njihovi moči, pa so bili sproženi še pred prihodom inšpekcije.

Pojasnila je tudi, da so bila dela načrtovana od 25. julija do 15. avgusta. Zaradi načrtovanih del so s 25. julijem otroke enote Sonce selili na lokacijo enote Luna. Ker so bila dela načrtovana v istem terminu, pa niso imeli prostora za selitev otrok obeh enot, torej Sonca in Mavrice.

Po besedah ravnateljice bi se dela morala začeti v bistvu že 16. julija, kar pa zaradi vremena ni bilo mogoče. Tako je izvajalec del z zamenjavo kritine začel šele 30. julija. Uprava vrtca je 1. avgusta delavce opozorila na prisotnost otrok in zaposlenih v enoti Mavrica.

Zamenjali bodo tudi lubje in mivko "Izvajalec nas je seznanil, da bo dela moral opravljati tudi med tednom. V vrtcu smo takrat sprejeli odločitev, da moramo v tem primeru seliti otroke in zaposlene, preden se nadaljuje z delom. Izvajalec je zagotovil, da do izselitve otrok in zaposlenih ne bodo odstranjevali kritine, temveč bodo opravljali pripravljalna dela," pravi ravnateljica.

Dodala je še, da bo v naslednjem tednu, ko bodo dela končana, izvajalec očistil okolico vrtca, zamenjali bodo tudi lubje in preventivno še mivko.

Ne spreglejte