Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2022,
10.07

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

42

Natisni članek

javni sektor Informacijska pooblaščenka

Petek, 11. 3. 2022, 10.07

2 leti, 1 mesec

Informacijska pooblaščenka: Plače z imeni in priimki v javnem sektorju so javne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

42

Mateja Prelesnik | Sodišče je ponovno pritrdilo informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik.  | Foto STA

Sodišče je ponovno pritrdilo informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik.

Foto: STA

Upravno sodišče je potrdilo informacijski pooblaščenki, da so podatki o plačah z imeni in priimki zaposlenih v javnem sektorju javni.

V primeru Splošne bolnišnice Celje je sodišče potrdilo informacijski pooblaščenki, da mora omenjena ustanova mediju poleg podatkov o delovnih mestih in bruto izplačilih za določeno obdobje posredovati tudi podatke o imenih in priimkih zaposlenih. Informacijski pooblaščenec (IP) je sicer že večkrat odločil, da so plače javnih uslužbencev javne. 

Neposredno zakonsko podlago za obdelavo podatka o imenu in priimku javnega uslužbenca, skupaj s podatki o izplačanih bruto plačah, predstavlja 38. člen Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), podlaga za posredovanje teh podatkov javnosti pa je tudi 6. člen Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ), saj gre za podatke, povezane z delovnim razmerjem javnega uslužbenca in porabo javnih sredstev.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je IP leta 2021 obravnaval več pritožb, kjer zavezanci podatkov o plačah javnih uslužbencev niso želeli posredovati javnosti. Ob tem vse subjekte javnega sektorja pozivajo, da sledijo stališču upravnega sodišča in s tem skrajšajo postopek ter zagotovijo večjo transparentnosti in preglednosti porabe javnih sredstev. "Vsakršno skrivanje teh podatkov ali zavlačevanje organov pri njihovem razkrivanju je nedopustno," so še zapisali. 

V uredništvu Siol.net smo pridobili javne podatke o 50 najvišjih plačah zaposlenih v visokem šolstvu, vrtcih in preostalih šolah, danes pa smo objavili še plače vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. 

Stavka
Novice Stavkovno: Objavljamo plače vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju
Novice Objavljamo najvišje plače v vzgoji in izobraževanju

Pred časom smo želeli pridobiti podatke o plačah zaposlenih na RTV Slovenija, a jih v zahtevani obliki za zdaj še nismo prejeli. Posredovali so nam podatke o 50 najvišjih plačah zaposlenih na RTVS brez dodatka za delovno dobo in se pri tem sklicevali, da gre za osebni podatek. V tem primeru gre za prekrivanje podatkov, ki so v javnem interesu. 

RTV Slovenija
Novice Takšne so plače zaposlenih na nacionalki
RTV Slovenija
Novice Nove podrobnosti: RTVS in Kadunc o zunajsodni poravnavi Erike Žnidaršič
Ne spreglejte