Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
17. 8. 2023,
7.52

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

ravnatelj šport spolna zloraba

Četrtek, 17. 8. 2023, 7.52

8 mesecev, 2 tedna

Spolne zlorabe: trener in ravnatelj Robert Kerštajn v policijski preiskavi

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Robert Kerštajn, nekdanji ravnatelj OŠ Prežihov Voranc Jesenice | Robert Kerštajn se na očitke še ni odzval. | Foto STA

Robert Kerštajn se na očitke še ni odzval.

Foto: STA

"Ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca Jesenice je v policijski preiskavi. Od 1. 9. 2023 ne bo več zaposlen pri nas. Sproženi so bili vsi postopki, ki so potrebni po zakonu," so nam sporočili iz jeseniške šole, ko jo vodi ravnatelj Robert Kerštajn, nekdanji smučarski tekač in trener. "Odločitev je gospod Kerštajn po nasvetu ministrstva sprejel tudi sam, svet zavoda pa je to sprejel," so nam na vprašanje, ali je Kerštajn dobil odpoved ali jo je dal sam, odgovorili v šoli.

Kerštajna, ki je Slovenijo v smučarskih tekih zastopal tudi na olimpijskih igrah leta 1992, bil pa je tudi eden prvih športnikov, ki so se pred 30 leti zaposlili v slovenski policiji, smo poklicali za odziv, vendar je njegova številka nedosegljiva.

Napadel naj bi več deklet

Nekdanji uspešen smučarski tekač in trener smučarskega teka, danes pa ravnatelj ene od gorenjskih šol, naj bi po poročanju časnika Dnevnik spolno napadel več mladoletnih deklet. Na kranjski policijski upravi so potrdili, da obravnavajo kaznivo dejanje s področja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Na dan medtem prihajajo številne izpovedi njegovih nekdanjih sotekmovalk in varovank, ki so pred leti tekaške vrste zapustile prav zaradi njegovega nadlegovanja.

"Hči se nama je z možem v solzah zaupala, da se je vse skupaj začelo z opolzkimi besedami, potem je nadaljeval z otipavanjem. Dolgo je bila nemočna, to je bil vendarle njen trener. Nekega dne, ko jo je pripeljal domov z reprezentančnih priprav in sem videla, da je hči razburjena, sem ga poklicala k sebi in mu povedala, kar mu gre. Po besnem odzivu pred domačo hišo sva se z možem odpeljala naravnost na Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in se zaupala takratnemu tekaškemu vodstvu. Niso nama verjeli, prav tako kljub najini prošnji niso sprožili nikakršnega postopka," je za Dnevnik povedala mama ene od nekdanjih tekačic.

"Kdo ve, koliko deklet je zlorabil"

"Podlo in nagnusno. Ni besede za tega izprijenca. Kdo ve, kaj vse se je dogajalo v preteklih letih in koliko deklet je zlorabil. Končno ga je ena le prijavila," je dejala ena nekdanjih najboljših slovenskih tekačic in večkratna olimpijka. 

"Vsi smo pretreseni. Sploh ne vem, kaj vam lahko povem, moj komentar je neprimeren za javnost. V meni se kopičita gnus in bes. Če je to res, bi ga z lopato najraje kar sama odnesla iz šole. Tak človek nima v šolstvu, pa tudi drugod, kaj več iskati. Veste, to, da je naš ravnatelj velik ženskar, je bilo vsem že dolgo jasno, medtem ko se je o njegovem gnusnem vedenju do deklic po našem kraju začelo šepetati nekje v začetku julija," pa pravi uslužbenka šole, ki želi ostati anonimna. 

Trenutno je bolniško odsoten

Ravnatelj je bil za pojasnila nedosegljiv, na kranjski policijski upravi pa so potrdili, da obravnavajo kaznivo dejanje s področja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Več informacij zaradi interesa preiskave niso mogli dati. Na osnovni šoli, kjer domnevni spolni plenilec deluje kot ravnatelj, so pojasnili, da "gospod ravnatelj po nasvetu osebne zdravnice te dni dela za polovični delovni čas, preostalo je na bolniški odsotnosti".

SZS: Imamo ničelno toleranco do vsakršnih posegov v spolno nedotakljivost

"Smučarska zveza Slovenije je bila v zvezi s primerom, o katerem danes obširno poroča Dnevnik obveščena s strani novinarke. Naj najprej poudarimo, da imamo na SZS ničelno toleranco  do vsakršnega nasilja in posegov v spolno nedotakljivost, obenem pa zagotavljamo, da so na SZS v veljavi vsi protokoli in postopki, ki sledijo pravilom Mednarodne smučarske zveze FIS z namenom varovanja in preprečevanja primerov nasilja. Kodeks o varovanju in zaščiti športnikov pred nadlegovanjem in zlorabo je objavljen na spletni strani, kjer je najti tudi telefonsko številko in elektronski naslov zaupnika, ki sprejema morebitne prijave. Zaupnik je usposobljen za obravnavo prijav in neodvisno vodi vse potrebne korake. Varovanje in zaščito športnikov jemljemo izjemno resno. Prav tako se tudi vsi trenerji v okviru licenčnih seminarjev izobražujejo na to temo," so nam sporočili s Smučarske zveze Slovenije in dodali:

"O konkretnem primeru kot rečeno smo bili obveščeni iz medijev, s strani državnih organov nismo bili kontaktirani. Po naših informacijah gre za osebo, ki že od leta 2001 ni v funkciji trenerja katerekoli reprezentance pod okriljem SZS, opravlja pa funkcijo predsednika v enem izmed smučarsko tekaških klubov."

"Svet zavoda mora ravnatelja umakniti"
Romana Epih, predsednica združenja ravnateljev, nam je pojasnila, da še ni slišala, da bi se kadarkoli prej pojavile tako hude obtožbe na račun katerega od ravnateljev. V takšnem primeru mora po njenih besedah svet zavoda ravnatelja umakniti z delovnega mesta in potem, ko je obveščena policija, počakati, da organi pregona opravijo svoje delo. V tem času ravnateljeve naloge prevzame namestnica ali namestnik, ki poskrbi, da delo na šoli normalno poteka naprej.
The Frajle
Trendi Članice srbske skupine tožijo nekdanjo menedžerko, ki jih poskuša uničiti
Marko Rupnik
Novice Rupnik dokončno izključen iz jezuitskega reda
otrok
Novice Šestletnik iz slovenske Istre pozitiven na kokain
Donald Trump
Novice Sodnik zavrnil Trumpovo pritožbo na odločitev o spolni zlorabi in obrekovanju
Dele Alli
Sportal Nogometni zvezdnik v solzah spregovoril o spolni zlorabi in odvisnosti
Ne spreglejte