Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2020,
6.15

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

32

Natisni članek

virus Jelko Kacin Hrvaška Koronavirus

Torek, 30. 6. 2020, 6.15

3 leta, 9 mesecev

Kacin: Hrvaška bo zaprla nočne klube in diskoteke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

32

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je na vladni novinarski konferenci povedal, da vlada Hrvaške še ne bo umaknila s seznama varnih držav. Kot je dejal, je Hrvaška pristala na zaprtje nočnih klubov in diskotek, kjer so pred dnevi zabeležili nove okužbe z novim koronavirusom. Po njegovih besedah je Hrvaška s tem pristala na omejevalne ukrepe, ki jih je za zajezitev virusa sprejela Slovenija.

Vladni govorec Jelko Kacin je na tiskovni konferenci pojasnil, da je analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pokazala, da ima Hrvaška že več kot deset okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. To pomeni, da ne dosega več pravil, po katerih je uvrščena na seznam varnih držav oziroma tako imenovani zeleni seznam.

Hrvaška bo izpolnila željo Slovenije

Dodal je, da se je hrvaška vlada po pogovoru obeh predsednikov vlad odločila, da bo zaprla nočne lokale, diskoteke in odpovedala tovrstne prireditve. V tem trenutku Slovenija Hrvaške zato tudi ne bo umaknila s seznama varnih držav. "Odločili smo se, da damo Hrvaški priložnost, da z doslednimi ukrepi zameji rast in tudi drugim državam na Zahodnem Balkanu pokaže, kako je treba postoriti," je dejal. 

"Ne vem, na katerem nivoju je bila sprejeta odločitev," pa je v oddaji Svet na Kanalu A dejal minister za zdravje Tomaž Gantar v zvezi z odločitvijo, da Slovenija Hrvaške ne umakne s seznama varnih držav. Kot je dejal, se mu odločitev ne zdi modra in je ne razume, saj bi morala biti Hrvaška po njegovi oceni glede na epidemiološko situacijo na rumenem seznamu, piše STA.

Slovenijo so motili odprti nočni klubi

Kacin je že včeraj pojasnil, da Slovenija ni zadovoljna z ukrepi na Hrvaškem. V Zagrebu, ki je eno od glavnih novih žarišč virusa, je do številnih okužb prišlo v nočnih klubih. Slovensko vlado je presenetila tudi napoved o odprtju plaže Zrće na otoku Pag, ki je priljubljena zlasti med zabave željnimi mladimi. A za zdaj kaže, da divjih zabav tu letos vendarle ne bo. Več o tem v spodnjem članku. 

Zrće
Trendi Preobrat: razvpita žurerska plaža ne bo odprla svojih vrat #video

Tristopenjska lestvica držav

Semafor. Rdeča luč. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Slovenija je v času pandemije novega koronavirusa vpeljala tristopenjsko lestvico. Na njej so države razporejene glede na 14-dnevno kumulativno število prijavljenih primerov covid-19 na sto tisoč prebivalcev.

  • Zeleni seznam: tu najdemo države z manj kot 10 okužbami na sto tisoč prebivalcev. Prehod meje v Slovenijo je za potnike dovoljen brez posebnosti in karantene.
  • Rdeči seznam: potniki, ki pridejo iz držav na tem seznamu, morajo v obvezno 14-dnevno karanteno. Trenutno so na tem seznamu na primer BiH, Srbija in Severna Makedonija. Država pade na ta seznam v primeru, ko se število okuženih v zadnjih 14 dneh povzpne na okoli 40 na sto tisoč prebivalcev. 
  • Rumeni seznam: gre za vmesno točko, potovanje v takšno državo je odsvetovano, a karantena za potnike ob vrnitvi nazaj ni obvezna. Kot je dejal vladni govorec Kacin, morajo potniki, ki se vrnejo iz takšne države, takoj k zdravniku, če opazijo katerega od simptomov, na potovanju pa morajo biti še posebej pozorni. 
Hrvaška, okno, morje
Novice Kacin: Hrvaško bomo prisiljeni umakniti z zelenega seznama
Ne spreglejte