Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2018,
8.23

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

17

Natisni članek

davčna utaja hišna preiskava policija pranje denarja

Torek, 11. 12. 2018, 8.23

5 let, 4 mesece

Zaradi suma davčne zatajitve in pranja denarja pridržanih deset oseb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

17

Lisice, aretacija, kriminalec | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Današnje hišne preiskave, ki so potekale v več krajih po Sloveniji, se navezujejo na sum davčne zatajitve in pranja denarja pri preprodaji sredstev, uradno obravnavanih kot antikorozivna. Kot je povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, trenutno oškodovanje ocenjujejo na nekaj več kot tri milijone evrov. Deset oseb ostaja pridržanih.

Hišne preiskave zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve in pranja denarja na škodo državnega proračuna so danes potekale na območju policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Koper in Murska Sobota.

"Mariborski kriminalisti smo danes začeli zaključno akcijo dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave, ki je bila usmerjena zoper kriminalno združbo, ki je po naših informacijah in zbranih dokazih na območju Republike Slovenije izvrševala kazniva dejanja, povezana z davčnimi zatajitvami oziroma pranjem denarja," je v izjavi za medije povedal Munda.

Po neuradnih informacijah Planet TV gre za sume utaj in pranja denarja pri trgovanju s pogonskimi gorivi.

Kriminalisti in policisti so opravljali hišne preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih na 17 različnih naslovih po vsej  Sloveniji.  Pri  preiskavah so iskali dokaze, s katerimi bodo utemeljili storitev večih kaznivih dejanj, s katerimi je nastala premoženjska korist več kot tri milijone evrov.

Predkazenski postopek, ki ga usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, teče zoper 16 osumljencev. Danes je bilo pridržanih 14 osumljencev, trenutno jih je pridržanih še deset. "V naslednjih dneh, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji, bomo nekatere od njih privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku v Mariboru," je dejal Munda. Nekateri od osumljencev so bili v preteklosti že obravnavani zaradi drugih kaznivih dejanj.

Sredstva, ki naj bi jih osumljenci preprodajali, so uradno obravnavana kot antikorozivna. "Z veriženjem in preprodajo med podjetji, ki so jih ustanovili, so zakrivali sled in lažno prikazovali določena stanja in na tak način spravili v zmoto tudi Finančno upravo RS. Po našem vedenju so to substanco dodelali v smislu tega, da je dosegla prag naftnega derivata oziroma pogonskega goriva, ki so ga nato preprodajali naprej v tujini," je pojasnil Munda.

Šlo naj bi za slovenske državljane, ki pa so imeli podjetja ustanovljena v različnih državah EU. "Dodelano antikorozivno sredstvo, ki ga potem lahko imenujemo tudi pogonsko gorivo, je končalo na italijanskem trgu," po besedah Munde ocenjujejo kriminalisti.

Domnevno vodilni v tem početju so z območja Policijske uprave Maribor, po neuradnih navedbah naj bi hišne preiskave med drugim potekale v Dupleku. Več bo znanega novinarski konferenci, predvidoma v četrtek.

Pri današnjih aktivnostih sodeluje 64 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Koper in Murska Sobota.

Karabinjerji
Novice Italijanska policija na Siciliji prijela novega šefa Cose Nostre
policija, policisti
Novice Slovenska policija želi vedeti, kaj si mislite o njenem delu #anketa
Grosuplje
Novice Policija razkrila, zakaj je eksplodiralo v Pekarni Grosuplje

Ne spreglejte