Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2018,
13.03

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Natisni članek

KPK Marjan Šarec grožnje Marko Bandelli

Ponedeljek, 12. 11. 2018, 13.03

5 let, 5 mesecev

Grožnje ministra Bandellija: Oglasila se je tudi KPK #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Na naše nedavno razkritje groženj ministra za kohezijo Marka Bandellija in njegovega pogojevanja finančnih sredstev z umikom županske kandidature Erika Modica v Občini Komen so se danes odzvali tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Poteza ministra Bandellija je v nasprotju z določbami etičnega kodeksa funkcionarjev v vladi in na ministrstvih, poudarjajo v KPK. Premier Marjan Šarec je ministra za kohezijo medtem že pozval k odstopu, v nasprotnem primeru bo predlagal njegovo razrešitev.

Na Siol.net smo pretekli teden razkrili, da je minister za kohezijo Marko Bandelli grozil županskemu kandidatu Eriku Modicu v Občini Komen in zahteval umik njegove županske kandidature v zameno za pridobitev javnih sredstev vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo vodi kot minister, ter ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi njegova strankarska kolegica Alenka Bratušek.

Marko bandelli
Novice Minister Bandelli grozil kandidatu za župana v domačem Komnu

V nadaljevanju zgodbe smo na Siol.net poročali, da Bandelli s položaja ministra za kohezijo ni grozil le enemu kandidatu za župana Občine Komen, ampak dvema. Bandelli je namreč sredi oktobra na družbenem omrežju Facebook zapisal, da v županski tekmi v Občini Komen, ki jo je kot župan vodil do letošnjih predčasnih parlamentarnih volitev, podpira Deana Zalesjaka, "ki bo seveda dobil maksimalno politično podporo, znanje in ministrske informacije".

Marko Bandelli
Novice Minister Bandelli: Le moj kandidat bo imel "ministrske informacije"

 

KPK: Ministrov odziv odstopa od določb etičnega kodeksa funkcionarjev

V KPK glede spornega ravnanja ministra Bandellija pojasnjujejo, da komisija tovrstne zadeve še ni obravnavala, zato lahko svoje mnenje poda le na načelni ravni. Po njihovih besedah morajo biti predstavniki vlade, ki zasedajo najvišje funkcije v državi, zgled integritetnega ravnanja, kot jim to med drugim nalaga tudi etični kodeks funkcionarjev v vladi in na ministrstvih.

Predsednik vlade Marjan Šarec je ministra za kohezijo Marka Bandellija danes pozval k odstopu. V nasprotnem primeru je Šarec napovedal, da bo v državnem zboru v torek predlagal njegovo razrešitev. | Foto: STA , Predsednik vlade Marjan Šarec je ministra za kohezijo Marka Bandellija danes pozval k odstopu. V nasprotnem primeru je Šarec napovedal, da bo v državnem zboru v torek predlagal njegovo razrešitev. Foto: STA ,

 

"Ta med drugim poudarja, da je spoštovanje standardov ravnanja in vedenja funkcionarjev izraz njihovega odnosa do pomembnih etičnih in moralnih načel. Odziv ministra Bandellija v več ozirih odstopa od določb omenjenega kodeksa," potezo ministra Bandellija, ki ga je predsednik vlade Marjan Šarec danes pozval k odstopu, komentirajo v KPK.

Marko Bandelli Marjan Šarec
Novice Šarec Bandelliju: Odstopi sam ali pa te bom razrešil #video

"Ministrovo nedavno ravnanje ne prispeva k vzpostavitvi zaupanja v ministra"

Minister za kohezijo se je takoj po našem razkritju za svoje ravnanje javno opravičil, vendar v KPK opozarjajo, da "ne ministrovo nedavno ravnanje ne njegov pretekli odziv v medijih o uporabi modrih luči na konkretni službeni poti v ničemer ne prispevata k vzpostavitvi zaupanja javnosti v integriteto ministra".

Javno zaupanje je po njihovih besedah eden od temeljev za opravljanje funkcije ministra, zato od ministra pričakujejo, da bo v morebitnem postopku odločanja o dodelitvi evropskih sredstev Občini Komen izvedel vse potrebne ukrepe, da se izogne potencialnemu nasprotju interesov.

Marko Bandelli, Alenka Bratušek
Novice Minister Bandelli "počistil" profile na družbenih omrežjih, Bratuškova ga ne da

To sicer najbrž ne bo potrebno, saj so ministru Bandelliju glede na izjave predsednika vlade na čelu njegovega resorja očitno šteti dnevi. Če minister ne bo odstopil sam, bo namreč premier Šarec državnemu zboru v torek predlagal njegovo razrešitev.

 

 

Ne spreglejte