Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Branko Grims pravosodje sodstvo

Petek, 7. 6. 2013, 11.12

8 let

Grims: Zaradi izkoriščanja sodstva za politično obračunavanje vsi živimo slabše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanec SDS Branko Grims je na novinarski konferenci dejal, da je bilo obračunavanje namen sojenja v zadevi Patria. Napovedal je, da bo sodba razveljavljena.

Grims je spomnil na priporočila in navodila različnih evropskih institucij, ki Slovenijo opozarjajo na slabo stanje v sodstvu. "EU nas stalno opozarja, da slovensko pravosodje ni primerljivo z Evropo, opozarja tudi na izjemno slabo delo slovenskega pravosodja, na kar nas opominjajo tudi kazni, ker sodišča ne razsodijo v razumnem času," je dejal Grims. Slovensko sodstvo se izkorišča za politično obračunavanje, vsi pa zaradi tega živimo veliko slabše, saj davkoplačevalci plačujemo za slabo delo sodišč, je poudaril.

Na vprašanje, kaj po njegovem mnenju pomeni napoved predsednika SDS Janez Janše, da se bo proti obsodilni sodbi prvostopenjskega sodišča v zadevi Patria boril z vsemi političnimi sredstvi, pa je dejal, da vsi, ki so poslušali sodbo ali o njej brali, vedo, da bo ta razveljavljena. "Če ne na višjem ali vrhovnem sodišču, pa gotovo v Bruslju," je dejal.

Izpostavil slabo prakso iz preteklosti V zvezi z nedavnimi primeri dela sodišč je Grims izpostavil tudi več primerov slabe prakse slovenskih sodišč v preteklosti. Med drugim je dejal, da naj bi bil nek posameznik obsojen, ker je drugemu dejal, da je "Udbaš". "Sodišče je presodilo, da je žaljivo nekomu reči, da je Udbaš, četudi je bil ta res oficir Udbe," je poudaril. Grims je zato prepričan, da je pravica v Sloveniji sodbeno prepovedana.

Zanimiva se mu zdi tudi utemeljitev višjega sodišča pri zavrnitvi tožbenega zahtevka SDS proti časopisu Delo. V utemeljitvi je, kot je pojasnil, zapisano, da če bi vsako poročanje o za strankah nezaželenih temah predstavljalo nedopusten poseg v njihov ugled, bi to pomenilo konec odprte razprave o pomembnih vprašanjih.

Prevedeno v slovenščino, o SDS je dopustno lagati, si utemeljitev zavrnitve zahtevka razlaga Grims. "Vprašam pa se, ali je o SDS obvezno ali samo dopustno lagati," je dejal. Po njegovem mnenju se prav iz te sodbe višjega sodišča tudi vidi sodna politika. SDS v tem trenutku zato še preučuje pravne možnosti, in če obstajajo, jih bodo tudi uporabili, je napovedal.

O stanju v pravosodju naj bi danes sicer v DZ razpravljali tudi poslanci in poslanke. Izredno sejo so zahtevali poslanci SDS, ki stanje v pravosodju ocenjujejo kot zaskrbljujoče. Med razpravo na matičnem odboru so večkrat omenjali tudi različne primere, ki po njihovem mnenju kažejo na neučinkovitost in napake sodstva ter tožilstva, od zadeve Balkanski bojevnik do izpustitve Hilde Tovšak.

Ne spreglejte