Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2019,
9.22

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

6

Natisni članek

CasaPound Gorica provokacija Italija

Nedelja, 10. 2. 2019, 9.22

5 let, 2 meseca

Gorica: Slovenski dijaki na provokacijo fašistov odgovorili s slovensko pesmijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

6

CasaPound | Za provokacijo naj bi stala mladinska veja italijanskega skrajno desničarskega gibanja CasaPound. | Foto Reuters

Za provokacijo naj bi stala mladinska veja italijanskega skrajno desničarskega gibanja CasaPound.

Foto: Reuters

Okoli 150 slovenskih zamejskih dijakov je v soboto v italijanski Gorici pripravilo shod in s slovenskimi pesmimi odgovorilo na fašistično provokacijo gibanja Blocco studentesco, ki je na zid pred slovenskim višješolskim centrom v Gorici nalepilo plakate z gesli gibanja, na ograjo zavoda pa izobesilo transparent v počastitev žrtev fojb.

Blocco studentesco je mladinska veja italijanskega skrajno desničarskega gibanja CasaPound. Njegovi pripadniki so v petek na zid slovenskega višješolskega centra zapisali svoji gesli Boben avantgarde in Privrženi zmagi.

CasaPound
Novice Ob odprtju sedeža CasaPound v Trstu shod proti fašizmu

Zamejski Slovenci: Provokacija je nepotrebno in škodljivo izzivanje

Na provokacijo skrajnežev so se odzvali tudi v Slovenski skupnosti, stranki Slovencev v Italiji. V pismu goriškemu prefektu Massimu Marchiesiellu in goriškemu županu Rodolfu Ziberni so zapisali, da dejanje že samo po sebi predstavlja nepotrebno in škodljivo izzivanje medsebojno spoštljivega vzdušja, ki je bilo vzpostavljeno v zadnjih letih.

Dogodek je po navedbah pokrajinskega tajnika Slovenske skupnosti za Goriško Julijana Čavdka toliko bolj nesprejemljiv, ker se je zgodil ravno na petkov državni praznik v Sloveniji. "Še enkrat apeliram na vaju kot glavna predstavnika države in občine, da se naredi vse, kar je predvideno in kar je mogoče, da se v prihodnje taki neljubi dogodki ne bodo več ponavljali," je zapisal Čavdek.

Iz gibanja Blocco studentesco so po poročanju Radia Slovenija sporočili, da je bil cilj plakatne akcije iskanje dialoga z dijaki slovenskih šol, med katerimi naj bi nekateri obiskovali tudi njihov sedež.

CasaPound
Novice Le 30 ljudi na shodu neofašistov in 200 antifašistov

Salvini in Tajani na spominski slovesnosti pri Bazovici

Pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice pri Trstu je danes potekala slovesnost ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, z Reke in iz Dalmacije. Udeležila sta se je tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Tajani je dejal, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina. Kdor po njegovih besedah zanika ta pojav, je sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Dan spomina je italijanski parlament uzakonil leta 2004, žrtve fojb in eksodusa so bile do takrat pozabljene, je dejal. "Tu je na tisoče nedolžnih žrtev, ki so jih ubili zato, ker so bili Italijani," je dejal Tajani.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je prek Twitterja sporočil, da je prišel v Bazovico, da bi počastil žrtev tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. "Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo," je zapisal Salvini.

Na slovesnosti je nato dejal, da so otroci, umrli v fojbah, in tisti, umrli v nacističnem taborišču Auschwitz, enaki: "Ne obstajajo mučenci kategorij A in B. Ne obstaja nekakšen ampak za Auschwitz in nekakšen ampak v Bazovici. Prvi in drugi so zločinci," je dejal Salvini.

Ne spreglejte