SiolNET. Novice Slovenija
3,61

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Le 30 ljudi na shodu neofašistov in 200 antifašistov

3,61

termometer

CasaPound
Foto: STA

Prihod zagovornikov fašizma v Gorico in njihov protest ob obletnici bitke na Trnovem je tudi letos sprožil burne odzive tako v Italiji kot na slovenski strani. V znak protesta proti občinski oblasti v Gorici, da je sprejela predstavnike odreda X MAS, so se na drugi lokaciji sredi Gorice zbrali tudi predstavniki antifašističnih organizacij.

shod neofašistov Novice Pred shodom fašistov v Gorici: "Nevarne provokacije, ki jih ne smemo podcenjevati"

Tokrat so shoda predstavnikov organizacij, med katerimi bi lahko prišlo tudi do različnih napetosti, dovolili na različnih lokacijah v Gorici, saj niso želeli kakšnih neprijetnih srečanj med njimi.

Shoda odreda X MAS in skrajno desničarskega gibanja CasaPound se je po navedbah prisotnih predstavnikov italijanske policije udeležilo okrog 30 ljudi. Na shodu so stali v popolni tišini, delegacija X MAS pa se je udeležila sprejema na goriški občini.

Na "drugi" strani 200 ljudi

Medtem se je antifašističnega shoda udeležilo okrog 200 ljudi. Ob glasbi partizanskih pesmi so zbrane nagovorili predstavniki Zveze italijanskih partizanov in drugih organizatorjev shoda.

CasaPound Italija Foto: Reuters Povod za shod v Gorici je obletnica bitke na Trnovem pri Gorici med 19. in 21. januarjem 1945, kjer so v drugi svetovni vojni pripadniki narodnoosvobodilnega boja premagali člane X MAS. Tam je potekala velika bitka enot IX. korpusa NOV za osvojitev postojanke fašistične enote X MAS. Zmaga ima velik pomen, saj so Masovce tja poslali v bran vzhodne meje italijanstva, po koncu druge svetovne vojne tako Italija na večjem delu ozemlja Primorske ni bila prisotna ne s civilno ne z vojaško oblastjo.

"Želimo predvsem izpostaviti, da si to mesto ne zasluži prisotnosti fašistov in neofašistov, ki so odgovorni za veliko gorja v tej Evropi. To mesto, ki se želi pridružiti Novi Gorici v projektu Evropske prestolnice kulture, ne zmore teh dejanj in naša prisotnost je jasno opozorilo, da vsi želimo strpnost in dialog, vendar ob spoštovanju preteklosti," je ob robu antifašističnega shoda povedal Rudi Pavšič iz Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ).

Stranka Slovenska skupnost je ravnanje občinskih mož kljub določilom italijanske ustave, ki prepovedujejo obujanje fašističnih organizacij, simbolov in sloganov, označila za nesprejemljivo.

Pred za danes napovedanim shodom neofašistov v Gorici se je oglasil tudi novi župan sosednje Nove Gorice Klemen Miklavič in opozoril, da so tovrstne provokacije nevarne in jih ne smemo podcenjevati.

Komentarji

21

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • HLKP1948 / 19.01.2019. ob 12:29 +9 - 2

  Meni je pa jako ušeč. De zopet proslavljajo en tak dogodek. Ko so bili namahani. In so, kot po navadi, bežali. V spomin in opomin nemara. Bodočim bojevitežem. De še v nobeni vojni niso zmagali. Še iz Eritreje so bežali. Raje naj vrnejo one pokradene slike.

  +9 - 2
 • Astrolog / 19.01.2019. ob 12:09 +10 - 6

  Navdušen sem nad intelektualno briljantnostjo nekaterih komentatorjev, za slovenske domoljube so bili Nemci, Italijani in Madžari zavojevalci (skupaj z domačimi pomagači), procentualno velik del prebivalstva so pač bili borci za svobodo in lepšo prihodnost, verjetno so tudi pripomogli k temu, da smo kot narod obstali. Ko boste nasprotniki slovenstva to sposobni priznati, ne bo več potrebe po prepiranju zaradi zgodovinskih dejstev, ogledalo nam včasih pač pokaže grdo podobo.

  +10 - 6
 • slomevzha1 / 19.01.2019. ob 15:07 +8 - 5

  To štetje je kot na volitvah. Če bi npr. udeležence prešteval slavni zgodovinar Leljak, bi verjetno preštel ravno obrnjeno. Ni pa rečeno, da jih ne bo čez par mesecev zares začel preštevati, ko bo zbral zadosti argumentov. Samo še financierja mora najti, ker občina Radenci verjetno ne bo pretirano navdušena nad tovrstnim sponzorstvom.

  +8 - 5
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin