SiolNET. Novice Slovenija
5,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V LMŠ se počutijo kot rezervno kolo

5,17

termometer

Brane Golubović
Foto: STA

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes v izjavi v DZ dejal, da ne vidijo smisla za pogajanja o skupnem nastopu LMŠ in SMC na prihodnjih volitvah, dokler se SMC pogaja za vstop v vlado Janeza Janše. Na vprašanje, ali bo sodelovanje še na mizi, če pogajanja padejo v vodo, je odgovoril, da se vedno bolj počutijo kot rezervno kolo. Medtem pa predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pričakuje, da se bo v pogajanjih ta teden še kaj zgodilo in bodo prejeli odgovor SDS o prioritetah. Prvaki morebitnih partneric bi se lahko pogajali danes zvečer.

Alenka Bratušek Novice SAB: Pogovori o vstopu v Janševo vlado niso nikoli obstajali

"Zavedamo se, da je smiselno oblikovati liberalno-socialni blok, a mora biti zasnovan na zaupanju in iskrenosti ter zelo jasni ločnici, s kom se lahko sodeluje in s kom ne. S strankami, ki počasi posegajo v polje skrajne desnice, naš liberalni blok ne more sodelovati," je bil jasen Golubović. Če SMC meni, da lahko sodeluje s SDS, potem skupna lista SMC in LMŠ ni mogoča, je po poročanju STA navedel Golubović.

Aljaž Kovačič Novice Poslanec LMŠ zanikal očitke. Janša: Tukaj kakšnih velikih skrivnosti ni.

Težko si predstavlja koalicijo, v kateri bi sodelovali tako Levica kot NSi

"Naš cilj je bil jasen: skupen nastop in zmaga na volitvah in po njih oblikovanje vlade brez SDS. Drugi cilj je bil združitev strank. Ta dva cilja sta še na mizi, ampak ko se vodstvo SMC pogaja o vstopu v vlado Janeza Janše, ostaja vedno manj časa, da se pogovorimo o skupnem nastopu na volitvah," je dodal.

Na vprašanje, ali bi bila LMŠ, ki se sicer zavzema za predčasne volitve, vendarle pripravljena podpreti kakšno drugačno koalicijo, pa je odgovoril le, da si težko predstavlja koalicijo, v kateri bi sodelovali tako Levica kot NSi.

Brane Golubović Foto: STA

Vodja poslancev SD Matjaž Han sicer meni, da bodo, če v prvem krogu Janši ne uspe sestaviti vlade, v drugem tisti, ki želijo ostati v parlamentu, poskušali z idejami o začasnih, tehničnih in drugih mandatarjih. A tu je po njegovih besedah prva odločitev v rokah LMŠ, ali bi bila pripravljena sodelovati v neki drugi sestavi in podpreti kakšnega drugega mandatarja. "Za nas so pomembne vsebine," je dodal.

O uspehu pogajanj SDS, SMC, DeSUS in NSi o novi vladi je sicer nekoliko skeptičen, saj "čas ni na njihovi strani", rok za konec prvega kroga, v katerem lahko mandatarja predlaga predsednik republike, se namreč izteče 28. februarja in bi pogajalce lahko prehitel.

"Pa ne podcenjujem Janeza Janše, nasprotno, ampak če bi imeli 'mašno' narejeno, bi že povedali. Mislim, da imajo druge stranke težavo, ker se ne morejo odločiti. Paket je pripravljen, a Janša ne bo zavezal pentlje, če ne bo darilo polno," je bil slikovit. Ob tem je opozoril, da se je v vmesnem času država ustavila in ne deluje. Stojijo projekti, razpisi, na ministrstvih pa "čakajo nove gospodarje".

Janez Janša, Marjan Šarec Novice SDS najvišje, sledi LMŠ, večina za volitve

Pivčeva ta teden pričakuje odgovor na vsebinske zahteve za vstop v vlado

Kot je v izjavi v DZ razkrila Pivčeva, so bili dogovorjeni, da bi se predsedniki potencialnih partneric sestali danes zvečer, a uradnega povabila še nima. Glede na to, da nimajo odgovora na vsebinske zahteve, tudi dvomi o tem, da se bodo danes sestali. A če v DeSUS ne bodo prejeli odgovora na vsebinske zahteve, vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša prihodnji teden na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju ne bo dal pozitivnega znamenja za vstop v vlado, o kateri se pogajajo SDS, SMC, NSi in DeSUS, je po poročanju STA pojasnila Pivčeva.

Po njenih besedah so s poslansko skupino danes še enkrat pregledali vsebinske prioritete stranke in jih razvrstili tako, kot jih bodo po pomembnosti pogojevali v nadaljnjih pogajanjih. Vse namreč verjetno ne bodo izvedljive, ugotavlja Pivčeva.

Aleksandra Pivec Foto: STA

Na prvem mestu je odprava krivic, ki so nastale v obdobju varčevanja, zatem sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi skupaj z zdravstveno reformo, vključno z vprašanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Na tretje mesto so uvrstili skrajšanje obdobja za zvišanje odmernega odstotka za pokojnine s šestih na štiri leta, zatem ureditev vdovskih in kmečkih pokojnin in gradnjo domov za starejše. Prednostno želijo zagotovilo za gradnjo vsaj dveh domov na leto iz javnih sredstev. Na šestem mestu prioritet navajajo demografski sklad.

Predsednica stranke je poudarila, da so prioritete sicer težke okoli dve milijardi evrov, a porazdeljeno na dve leti mandata. V prvem letu na okoli 900 milijonov evrov, v drugem letu pa vključno s posledicami ureditve dolgotrajne oskrbe 1,1 milijarde evrov.

Janez Janša Novice SDS poslancu LMŠ očita izdajo tajnih podatkov

Podpora DeSUS odvisna od vključitev vsebinskih zahtev v koalicijsko pogodbo

Po trditvah Pivčeve o kadrih na pogajanjih za novo vlado še niso govorili, je pa DeSUS svoje kadrovske želje oziroma zahteve razgrnila že na prvem sestanku s SDS in pri tem vztrajajo. Želijo si ohraniti vodenje ministrstva za kmetijstvo, prevzeti vodenje ministrstva za zdravje ali ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predlagali pa so tudi ustanovitev urada za demografska vprašanja, ki bi koordiniral vse resorje in skrbel za izvedbo vsebin, ki jih DeSUS navaja kot prioritete.

Podpora poslancev DeSUS vladi Janeza Janše je odvisna od tega, ali bodo prejeli zagotovilo, da bodo njihove vsebinske zahteve lahko vključili v koalicijsko pogodbo. Kdaj to pričakuje, Pivčeva ne ve. Meni pa, da se zapletajo pogajanja že na ravni vsebine, predvsem pri finančni zmožnosti za njihovo izvedbo. Tako v DeSUS, dokler ne prejmejo odgovora na zahteve, še nimajo povoda za sklic organov stranke, je povedala Pivčeva, navaja STA.

Janez Janša Novice Pismo proti Janševi vladi: Obvarujmo demokracijo pred avtoritarno oblastjo Zdravko Počivalšek Novice "SMC je še vedno enotna stranka" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin