Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2020,
19.02

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

38

Natisni članek

LMŠ SDS Madžarska mediji

Sreda, 12. 2. 2020, 19.02

4 leta, 2 meseca

SDS poslancu LMŠ očita izdajo tajnih podatkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

38

Janez Janša in Marjan Šarec | Pri SDS sumijo, da so podatki o nakazilih madžarskih zasebnih podjetij v javnost prišli prek LMŠ. | Foto Bojan Puhek

Pri SDS sumijo, da so podatki o nakazilih madžarskih zasebnih podjetij v javnost prišli prek LMŠ.

Foto: Bojan Puhek

SDS je na predsednika preiskovalne parlamentarne komisije o domnevnem pranju denarja v NKBM ter nezakonitem financiranju SDS Janija Möderndorferja naslovila dopis, v katerem mu predlaga naznanitev in pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov. Sumi namreč, da so iz LMŠ v javnost prišli podatki o nakazilih madžarskih zasebnih podjetij.  V LMŠ očitke zavračajo.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v dopisu izpostavil poročanje medijev, da naj bi podpredsednik preiskovalne komisije in poslanec LMŠ Aljaž Kovačič ter eden od strokovnih sodelavcev poslanske skupine LMŠ v varnostnem območju državnega zbora 31. januarja in 3. februarja pregledovala dokumente o nakazilih in transakcijah madžarskih zasebnih podjetij. Gre za dokumentacijo, ki je bila pridobljena v okviru postopka parlamentarne preiskave in je označena z ustrezno stopnjo tajnosti.

Obenem pa so mediji v tem tednu poročali o domnevno spornem financiranju stranke SDS iz Madžarske in pri tem objavljali podatke o denarju in transakcijah, ki jih po besedah Krivca "na legalen način vsekakor ne bi mogli pridobiti". V NKBM so namreč po njegovih besedah zavrnili zahtevo medijev za vpogled v bančne transakcije. Glede na objave podatkov v medijih pa po oceni SDS ni mogoč drugačen zaključek kot ta, da so bili podatki, ki so označeni s stopnjo tajnosti, v medije posredovani prek predstavnikov LMŠ.

Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji
Novice Zaradi poročanja o madžarskem denarju "intenzivni napadi" na novinarje

SDS meni, da so bili tajni podatki v javnost posredovani prek LMŠ

Če se osebe v okviru opravljanja svoje funkcije seznanijo z varovanimi oziroma tajnimi podatki, teh ne smejo uporabljati v svojo korist oziroma jih komercialno izkoriščati ali jih posredovati tretjim osebam, je poudaril Krivec. "Dokumentacijo, ki vsebuje varovane podatke, morajo osebe pregledovati v varnostnem območju državnega zbora in jih obenem varovati v skladu s predpisi o njihovem varovanju. Tudi strokovni sodelavci, ki so imenovani v preiskovalno komisijo, so zavezani k varovanju tajnosti podatkov, kot je to sicer določeno za zaposlene v državnem zboru in poslance," je po poročanju STA navedel Krivec.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič | Foto: STA , Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič Foto: STA ,

Vodja poslanske skupine SDS predlaga, da predsednik preiskovalne komisije Jani Möderndorfer (SMC) v okviru uradne dolžnosti organom odkrivanja in pregona poda naznanitev in predlog za pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu Kazenskega zakonika, in sicer zoper omenjenega poslanca in strokovnega sodelavca LMŠ, pa tudi zoper druge neznane osebe. Poleg tega je Krivec predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu predlagal sklic seje kolegija predsednika državnega zbora, na kateri bi spregovorili o omenjenih ravnanjih predstavnikov LMŠ.

Janez Janša
Novice NPU preiskuje financiranje medijev blizu SDS

NPU preiskuje financiranje medijev blizu SDS

Portal necenzurirano.si je v ponedeljek poročal o madžarskih transakcijah z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem v Slovenijo. Šlo naj bi za štiri milijone evrov, od tega je 1,5 milijona evrov končalo na računih dveh medijskih podjetij, ki izdajata televizijski program in spletno stran Nova24TV, ki sta blizu SDS. Preostalih 2,5 milijona evrov pa je glede na navedbe portala šlo v Severno Makedonijo za nakupe medijskih družb iz kroga tamkajšnje največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa je potrdil, da vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS. V SDS so sicer večkrat zanikali očitke, da gre pri tem za financiranje stranke iz tujine in zoper prvaka LMŠ Marjana Šarca zaradi teh očitkov napovedali tožbo, poroča STA.

Möderndorfer: Prejel sem izredno nenavadno pismo

Möderndorfer je v odzivu za STA potrdil, da je danes prejel po njegovih navedbah izredno nenavadno pismo vodje poslanske skupine SDS Krivca, ki ga nagovarja, da poda sum kaznivega dejanja izdaje skrivnosti pri delu preiskovalne komisije.

"Priznam, sem presenečen, da je to predlagal nekdo, ki nima vpogleda v dokumentacijo preiskovalne komisije, niti ni njen član ali vsaj nadomestni član," je dejal Möderndorfer. Bolj od tega pa je po njegovih ocenah pomenljivo to, da je spremljal in si ogledal javne objave na to temo in ugotavljal, ali gre res za možnost, da je nekdo od članov preiskovalne komisije posredoval podatke medijem, piše STA.

"Po vsem pogledanem ne verjamem, da je to nekdo iz preiskovalne komisije, saj je tisto, kar je bilo objavljeno, zgolj en delček tistega, s čimer preiskovalna komisija razpolaga," je poudaril. Ne glede na to pa lahko kdor koli, posebej poslanci, če menijo, da gre za kaznivo dejanje, vložijo kazensko ovadbo neodvisno od njega, če imajo za to neposredne dokaze in z njimi tudi razpolagajo, je za STA še spomnil predsednik preiskovalne komisije.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

V LMŠ zavračajo očitke

Tudi v stranki LMŠ zavračajo namigovanja Danijela Krivca in Nove24TV, da naj bi poslanec LMŠ in podpredsednik preiskovalne komisije DZ o domnevnem pranju denarja v NKBM ter nezakonitem financiranju SDS Aljaž Kovačič izdal tajne podatke, so sporočili iz LMŠ, piše STA

"Tako kot vsak član preiskovalne komisije ima tudi poslanec LMŠ in podpredsednik omenjene komisije Aljaž Kovačič možnost in tudi dolžnost vpogleda v dokumente, ki zadevajo delo preiskovalne komisije. Nenazadnje je tudi njegova naloga in dolžnost, da se kot član komisije z vsebino seznani, preden o njej razpravlja ali odloča," je v odzivu zapisal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Pri tem je še navedel, da je v skladu s pravili tudi transparentno zavedeno, kdaj in v kaj sta poslanec Kovačič in strokovni sodelavec vpogledala, piše STA.

Kot je še zapisal Golubović, sta v skladu z zakonom oba dolžna varovati tajnost zaupnih dejstev, s katerimi se seznanjata. Golubović je zagotovil, da sta tako tudi ravnala.

Obenem je poudaril, da odnašanje dokumentov iz t. i. tihe sobe ni dovoljeno, prav tako jih ni mogoče kopirati, skenirati ali fotografirati. Prav tako ni dovoljeno odnašanje zapiskov iz sobe na lastno pest, še piše STA.

Ne spreglejte