Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2022,
10.13

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

107

Natisni članek

Tone Kajzer Robert Golob Borut Pahor

Četrtek, 22. 9. 2022, 10.13

1 leto, 7 mesecev

Fajonova o interpelaciji: Ne mislim, da je predsednik Pahor lagal ... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

107

45. člen Zakona o zunanjih zadevah, po katerem je bil odpoklican veleposlanik ZDA Tone Kajzer, med drugim določa, da mora odpoklic pripraviti minister za zunanje zadeve, določi pa ga vlada po posvetovanju s predsednikom republike. Vlada Roberta Goloba se s predsednikom Borutom Pahorjem ni posvetovala, na kar je Pahor tudi opozoril. Sklepamo lahko, da so pri odpoklicu enega najpomembnejših veleposlanikov kršili zakon. Medtem so v stranki SDS vložili interpelacijo zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon zaradi zlorabe diplomatsko konzularnih predstavništev zaradi selektivnega zbiranja podpisov podpore volivk in volivcev za eno predsedniško kandidatko ter kršitev 17. člena zakona o zunanjih zadevah, ker se z namero o odpoklicu ni predhodno seznanilo predsednika Slovenije. Ministrica je izpostavila, da ob vloženi interpelaciji ni presenečena.

Fajonova o odpoklicu veleposlanika Kajzerja: Da predsednik republike ni bil obveščen, ne drži.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je odzvala na danes vloženo interpelacijo in dejala, da nad tem ni presenečena. "Z vsebino obtožb še nisem seznanjena v celoti, saj imam obveznosti v New Yorku, lahko pa povem, da sem vedno spoštovala zakonodajo Republike Slovenije," je dejala in še enkrat ponovila svoje argumente glede odpoklica veleposlanika Kajzerja, kar je eden od razlogov za vloženo interpelacijo: "Kršil je osebne obveznosti diplomata ter zakon za zunanje zadeve glede obveznosti diplomatov in varovanja informacij."

Spregovorila je tudi o komunikaciji s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki trdi, da z odpoklicem ameriškega veleposlanika ni bil seznanjen. Fajonova pa poudarja: "Ne drži, da predsednik Pahor ni bil obveščen. O tem sva se na kratko pogovarjala na seji na Brdu, tri dni pred samim odpoklicem. Iz kabineta predsednika so zaprosili tudi za dodatna pojasnila in vse informacije smo jim posredovali. Očitno je v ozadju neka politična igra. Ne mislim, da je predsednik lagal, mislim samo, da gre za šum v komunikaciji."

Povedala je, da se s predsednikom Pahorjem v New Yorku srečujeta vsak dan. "Verjetno se ne strinjava, kaj pomeni proces posredovanja informacij, se pa strinjam, da bi lahko ta proces še izboljšali," je dejala in dodala, da "ne glede na vsa ustrahovanja, ki sem jih deležna, ne bom tiho". "Ne razumem nezadovoljstva, ki ga marsikdo izraža. Opravljati moram svoje dolžnosti in ob nepravilnostih ukrepati. Ob imenovanju sem namreč prisegla, da bom spoštovala vse zakone," je še poudarila.

Izpostavila je, da ministrstvo za zunanje zadeve "ne sme dopustiti prenašanja depeš po Twitterju ali telefonu, ne glede na njihovo vsebino: "To je vedel tudi nekdanji minister Anže Logar, ki je sam zaostril sistem prenašanja depeš in celo predlagal zaščitne kode."

Komentirala pa je tudi kandidaturo kandidata Levice za predsednika republike in morebitno podporo Gibanja Svobode njihovemu kandidatu Milanu Brglezu: "Vesela sem, da imamo Socialni demokrati Milana Brgleza. Želimo si podporo Gibanja Svoboda, pričakovala pa sem, da se bo Levica odločila za svojega kandidata. Prepričana sem, da je Brglez izjemen kandidat, želim pa si čim širše podpore državljanov.

Vprašanje o tem, kako komentirajo določbe zakona o zunanjih zadevah in kršenje zakona vlade pri odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja, smo naslovili na ministrstvo za zunanje zadeve, na kabinet predsednika vlade in urad predsednika republike. 

Z zunanjega ministrstva so nam poslali odgovor, se pa glede zastavljenega vprašanja niso opredelili. Njihov odgovor si lahko preberete spodaj:


V Ministrstvu za zunanje zadeve RS smo ugotovili, da je veleposlanik Tone Kajzer razkril dokument iz varovanega depešnega sistema.

45. člen Zakona o zunanjih zadevah (ZZZ-1) v svojem prvem odstavku določa posebne obveznosti diplomatov. Med njimi je v 3. točki določeno, da morajo delovati v skladu z določbami tega zakona na podlagi pooblastil, usmeritev in navodil ministrstva za zunanje zadeve. V 8. točki pa je med drugim določeno, da morajo diplomati varovati premoženje, opremo, dokumente in podatke.

V splošnem aktu/navodilu, Pravilniku o varovanju osebnih podatkov v Ministrstvu za zunanje zadeve RS, je posebna določba glede varovanja sporočil v aplikaciji depešni sistem MZZ. 16.b člen tega pravilnika namreč določa, da uslužbenci brez pooblastila ne smejo razkriti dokumenta iz depešnega sistema javnosti ali posameznim nepooblaščenim osebam.

Drugi odstavek 17. člena (ZZZ-1) določa, da je veleposlanik lahko izjemoma odpoklican pred potekom časa postavitve zaradi kršitve posebnih obveznosti in prepovedi iz 45. člena tega zakona.

Zaradi kršitev zgoraj navedenih točk prvega odstavka 45. člena ZZZ-1 ter 16. b člena Pravilnika o varovanju osebnih podatkov v ministrstvu je ministrica Tanja Fajon podala predlog o predčasnem odpoklicu veleposlanika Kajzerja, ki ga je Vlada RS potrdila.

Odgovorili so nam tudi iz kabineta predsednika vlade, kjer smo jih med drugim vprašali, kako komentirajo mnenje predsednika Pahorja, da je šlo pri tej odločitvi za nesorazmeren ukrep. Ogovor si lahko preberete spodaj. 

V Kabinetu predsednika vlade ravnanja predsednika republike ne komentiramo, je pa Zakon o zunanjih zadevah glede imenovanja in odpoklica veleposlanikov zelo jasen. 

Premier Robert Golob je interpelacijo Fajonove komentiral po seji sveta Gibanja Svoboda in očitke označil za "manever" SDS, ki da je "non stop v predvolilni kampanji". "Kot opozicija imajo do tega vso pravico in se bodo pač tega posluževali, na noben način pa ti njihovi manevri ne morejo vplivati ne na trdnost koalicije, še manj pa na trdnost ali pa odločenost vlade, da dela naprej svoje ukrepe, tako kot je pravilno in tako kot smo dobili mandat na volitvah," je dejal premier.

Pojasnil je tudi, da ni v sporu s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je izrazil nezadovoljstvo, ker da v nasprotju z zakonom o zunanjih zadevah ni bilo posveta z njim pred odločitvijo vlade za odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Kot je dejal Golob, se s Pahorjem poznata "že 40 let in več" in da vsako njegovo kritiko vedno jemlje dobronamerno. Menil je, da je prišlo do "nekega spora, tam kjer ga ni".

 

Kaj točno določa zakon o zunanjih zadevah, po katerem je bil odpoklican veleposlanik ZDA Tone Kajzer, si lahko preberete spodaj: 

17. člen (vodja diplomatskega predstavništva)

(1) Diplomatsko predstavništvo vodi veleposlanik oziroma veleposlanica (v nadaljnjem besedilu: veleposlanik).

(2) Veleposlanik je postavljen za dobo do štirih let, ki se lahko podaljša, če razmere tako narekujejo, vendar ne za dlje kot dve leti. O podaljšanju odloči minister za zunanje zadeve. Veleposlanik je lahko izjemoma odpoklican pred potekom časa postavitvena podlagi lastne prošnje, predloga države sprejemnice ali zaradi kršitve posebnih obveznosti in prepovedi iz 45. člena tega zakona. Predlog za odpoklic iz prejšnjega stavka pripravi minister za zunanje zadeve, določi pa ga vlada po posvetovanju s predsednikom republike. 

Vlada je Kajzerja odpoklicala, potem ko naj bi ta predsedniku stranke SDS Janezu Janši posredoval vsebino diplomatske depeše, ki je zadevala prošnjo predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, da se njena kandidatura objavi na vidnem mestu na veleposlaništvu za zbiranje podpisov za podporo. Depešo z navodilom ambasadam je Janša objavil na Twitterju.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je zaradi kršenja zakona predlagala predčasen odpoklic Kajzerja. Na vprašanje, ali je Kajzer dejanje priznal, je odgovorila, da veleposlanik na pogovoru o tem ni govoril. Četudi morda sam ni posnel depeše in je poslal naprej, pa je dovolil, da je nekdo uporabil njegov računalnik in naslov, je dodala.

Zunanje ministrstvo je po objavi našega članka Veleposlanik Kajzer: Odhajam z dvignjeno glavo zanikalo očitke, da so poskušali prikrivati pomoč eni od morebitnih kandidatk in da je nastal vtis, da je zunanja ministrica Fajonova diplomatsko mrežo, vlada pa svojo moč zlorabila za agitacijo za le eno kandidatko, in sicer Pirc Musarjevo. Očitke so označili za neresnične in zavajajoče. 

Tone Kajzer
Novice MZZ zahteva popravek članka: "Veleposlanik Kajzer: Odhajam z dvignjeno glavo"

Pahor odpoklic podpisal, a Goloba opozoril na nepravilnosti

Predsednik republike Borut Pahor je odpoklic Kajzerja v skladu z določili 45. člena zakona o zunanjih zadevah v torek sicer podpisal, a Robertu Golobu v telefonskem pogovoru izrazil nezadovoljstvo, ker se o odločitvi niso predhodno posvetovali z njim. Tega niso storili, čeprav to določa zakon. 

Poleg tega Pahor meni, da je šlo pri tej odločitvi za nesorazmeren ukrep, saj očitana kršitev ni imela škodljivega vpliva na zunanjepolitične interese Slovenije.

Borut Pahor
Novice Pahor kritizira vlado: Odpoklic Kajzerja je nesorazmeren ukrep

Pirc Musarjevi ni všeč, da je dokument v roke dobil Janša

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar je v sredo v oddaji Dnevnik na TV Slovenija dejala, da ji "zagotovo ni prav, da tovrstne depeše romajo v roke tistih, ki do tega nimajo pravice".

Na depeši, ki jo je na Twitterju objavil Janša, sicer ni bilo nikakršne oznake, da gre za zaupen dokument, niti depeša ni vsebovala nobenega zaupnega ali osebnega podatka. Je pa ljudi po svetu obvestila, kam lahko oddajo svoj podpis za Pirc Musarjevo in ne tudi druge predsedniške kandidate, ki o tej možnosti zbiranja podpisov niso bili obveščeni. 

Po Bobnarjevi še Fajonova

Prvo interpelacijo v tem mandatu je SDS vložila v torek, in sicer zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj.

Tatjana Bobnar
Novice Prva interpelacija v novi vladi proti Bobnarjevi. Ministrica se ne boji.

Že pred tem pa so omenjali tudi pripravo interpelacije proti zunanji ministrici Tanji Fajon zaradi domnevne zlorabe diplomatskega komunikacijskega sistema. Poslanska skupina SDS je interpelacijo zoper zunanjo ministrico vložila danes.

V Svobodi interpelacijo zoper Fajonovo vidijo kot poskus oviranja uspešnega dela vlade

V Gibanju Svoboda interpelacijo SDS zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon vidijo kot "očiten primer uporabe instituta interpelacije za politizacijo in celjenje strankarskih ran po bolečem porazu na volitvah". Menijo, da skuša SDS na ta način ovirati uspešno delo vlade.

V Svobodi menijo, da se v SDS očitno ne morejo sprijazniti s porazom na državnozborskih volitvah. "SDS skuša tako s še enim političnim pamfletom ovirati uspešno delo vlade in krasti dragocen čas, namenjen iskanju hitrih in učinkovitih dodatnih rešitev za blažitev posledic energetske krize in draginje," so zapisali v odzivu na vložitev interpelacije.

Dodali so, da bodo v poslanski skupini Svoboda vsebino interpelacije še proučili, so pa prepričani, da bo ministrica vse očitke "brez težav in argumentirano ovrgla".

V Levici interpelacijo proti Fajonovi označili za neresno

"Glede na to, kdo je interpelacijo vložil, si lahko mislimo, kakšna je stopnja resnosti obtožb v interpelaciji," je v odzivu na interpelacijo proti zunanji ministrici Tanji Fajon, ki jo je danes vložila SDS, za STA povedal vodja poslanske skupine Levica Matej Vatovec. Dodal je, da bodo kljub temu preučili navedbe vlagateljev.

Po mnenju poslanske skupine Levica dejanje slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja kaže na to, da je ta zlorabil diplomatsko mrežo, kar je Vatovec označil za resno dejanje. Zagotovil je, da bodo navedbe vlagateljev interpelacije kljub temu preverili.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil poslanec SDS Franc Breznik, Fajonovo interpelirajo zaradi zlorabe diplomatsko konzularnih predstavništev RS zaradi selektivnega zbiranja podpisov podpore volivk in volivcev za podporo kandidatki za predsednico republike ter kršitve 17. člena Zakona o zunanjih zadevah, ker se z namero o odpoklicu ni predhodno seznanilo predsednika Slovenije, kar ima za posledico izgubljeno zaupanje v institucije pravne države in izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice na področju zunanjih zadev. S tem je bilo resno omajano zaupanje v delovanje pravne države in nadaljnje delo ministrice, je dejal Breznik in ocenil, da je bil okrnjen tudi mednarodni ugled Slovenije.

Ministrici je tudi očital, da je želela z odpoklicem Kajzerja izprazniti veleposlaniško mesto v Washingtonu, da bi tja lahko odšla nekdanja podpredsednica gibanja Svoboda Marta Kos. O tem se je ugibalo v preteklih dneh, a je Kosova to zanikala.

Breznik je danes dejal, da je Kajzer, ki ga je označil za enega najboljših diplomatov, razkril zlorabo depešnega sistema, s tem pa je dejansko postal "kričač". Odprl je pomembno vprašanje zlorabe državnih resursov, kar je velika kršitev, in je ravnal v skladu z zakonom, po katerem mora diplomat varovati pravice in interese državljanov Slovenije, je dejal in dodal: "Kajzer je deloval profesionalno, a je bil zato deležen medijskega in političnega pogroma. Naredil je minimalen prekršek, če sploh, kazen pa je bila nesorazmerna."

Ministrica Fajon je v torek med obiskom v New Yorku sicer dejala, da se ne boji morebitne interpelacije zaradi odpoklica veleposlanika iz Washingtona in bo z veseljem pojasnila ozadje. Na novinarski konferenci, ki jo ob 16.30 uri pripravlja stranka SD, se bo na vloženo interpelacijo tudi odzvala in pojasnila svoje stališče.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Zakaj nam je Fajonova prikrivala, da Golob pritiska za odstavitev veleposlanika v ZDA?
Vladimir Putin
Mnenja Golob z boxerji proti Putinu, odstavlja pa ambasadorja v ZDA
Tone Kajzer
Novice Vlada potrdila predlog o odpoklicu veleposlanika v ZDA
Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob.
Novice Pahor podpisal ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja
Tone Kajzer
Novice Veleposlanik Kajzer: Odhajam z dvignjeno glavo

 

Ne spreglejte