Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2022,
16.55

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

34

Natisni članek

Tanja Fajon

Petek, 16. 9. 2022, 16.55

1 leto, 7 mesecev

Vlada potrdila predlog o odpoklicu veleposlanika v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

34

Tone Kajzer | Foto STA

Foto: STA

Vlada je v četrtek sprejela predlog o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Da bi ukaz o odpoklicu veleposlanika Kajzerja začel veljati, ga mora podpisati predsednik republike Borut Pahor. 

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Zakaj nam je Fajonova prikrivala, da Golob pritiska za odstavitev veleposlanika v ZDA?

Nekdanji predsednik vlade Janez Janša je v začetku septembra na Twitterju delil fotografijo zaupne depeše iz depešnega sistema MZZ, zraven pa pripisal, da sta se tudi slovenska diplomacija in ministrstvo podala v akcijo zbiranja podpisov za Pirc Musarjevo, "izbranko nekdanjega predsednika republike Milana Kučana".

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč na pobudo volilnega štaba Nataše Pirc Musar zaprosilo tudi diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise za podporo njeni kandidaturi za predsedniške volitve.

Zunanje ministrstvo je po Janševi objavi zaupne depeše sporočilo, da preiskujejo sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži, ki obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Nataša Pirc Musar
Novice Zakaj se je Pirc Musarjeva obrnila na MNZ

Gre sicer za rutinski postopek ministrstva, ki pa je zmotil nekatere kandidate za predsednika republike. Ti menijo, da jih ministrstvo s takšnim ravnanjem spravlja v neenakopraven položaj. Kot smo poročali, po naših neuradnih informacijah v stranki SDS razmišljajo o vložitvi interpelacije proti zunanji ministrici Tanji Fajon. Očitajo ji zlorabo diplomatske mreže za selektivno zbiranje podpisov za vložitev predsedniških kandidatur. O tem naj bi v stranki odločali danes.

Tanja Fajon
Novice Zaradi Nataše Pirc Musar Fajonovi grozi prva interpelacija

Kajzer, ki je bil pred nastopom mandata veleposlanika v ZDA državni sekretar na zunanjem ministrstvu pod vodstvom Anžeta Logarja, je bil zaradi suma zlorabe pri ravnanju z dokumenti MZZ v ponedeljek poklican na zagovor na zunanje ministrstvo.

Na MZZ so ugotovili, da je bil Kajzer tisti, ki je razkril dokument iz varovanega depešnega sistema. S tem je kršil 45. člen zakona o zunanjih zadevah, ki med posebne naloge diplomatov uvršča varovanje premoženja, opreme, dokumentov in podatkov zunanjega ministrstva. Po 17. členu omenjenega zakona pa je veleposlanik lahko odpoklican, če krši obveznosti iz 45. člena.

Zaradi omenjenih kršitev in člena 16 b pravilnika o varovanju osebnih podatkov na ministrstvu je ministrica Tanja Fajon podala predlog o predčasnem odpoklicu veleposlanika Kajzerja, ki ga je vlada potrdila, so pojasnili na MZZ.

 

 

Ne spreglejte