Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2022,
22.34

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

73

Natisni članek

Robert Golob Borut Pahor Tanja Fajon

Torek, 20. 9. 2022, 22.34

1 leto, 7 mesecev

Pahor podpisal ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

73

Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Predsednik republike Borut Pahor se je odločil podpisati ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, so nocoj sporočili iz predsednikovega urada. To se je odločil po današnjem telefonskem pogovoru s premierjem Robertom Golobom. Mu je pa hkrati izrazil nezadovoljstvo, ker o odločitvi ni bilo predhodnega posveta z njim. Vlada je Kajzerjev odpoklic zahtevala, ker ga sumijo, da je izdal, da morajo po ambasadah zbirati podpise podpore za kandidaturo Nataše Pirc Musar in podpisane obrazce pošiljati na njen naslov.

Dimitrij Rupel
Novice Dimitrij Rupel: Odprto pismo predsedniku Pahorju

Pahor je Goloba tudi opozoril "na vprašanje sorazmernosti predlaganega ukrepa oz. doslednosti takega ukrepanja v vseh podobnih primerih". "Glede na vse okoliščine" pa se je odločil, da podpiše ukaz o odpoklicu veleposlanika Kajzerja, so pojasnili v predsednikovem uradu.

Najbolj predsednika sicer moti, ker se v postopku ni nihče posvetoval z njim. To "nezadovoljstvo" je danes v New Yorku izrazil tudi zunanji ministrici Tanji Fajon, s katero se tam udeležujeta zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Zakaj nam je Fajonova prikrivala, da Golob pritiska za odstavitev veleposlanika v ZDA?

"Ocenil je, da bi bilo prav, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja," so sporočili iz Pahorjevega urada.

Tako Golobu kot Fajonovi je predsednik republike predlagal, "naj se dodatno premisli o ukrepih in ravnanjih, kako okrepiti profesionalnost diplomacije, da bo ta lojalna državi, ne pa strankarskim in drugim parcialnim interesom", še piše v sporočilu za javnost.

Kajzer naj bi tudi po odpoklicu ohranil delovno mesto v slovenski diplomaciji. | Foto: STA , Kajzer naj bi tudi po odpoklicu ohranil delovno mesto v slovenski diplomaciji. Foto: STA ,

Tanja Fajon
Novice Zaradi Nataše Pirc Musar Fajonovi grozi prva interpelacija

Kot smo poročali, na ministrstvu za zunanje zadeve sumijo, da je veleposlanik Slovenije v ZDA Tone Kajzer izdal, da morajo po ambasadah zbirati podpise podpore za kandidaturo Nataše Pirc Musar in podpisane obrazce pošiljati na njen naslov.

Zunanje ministrstvo je, če zdaj veleposlanika preganjajo, ker naj bi razkril zaupnost, poskušalo torej celo prikrivati pomoč eni od morebitnih kandidatk. Drugi kandidati za to "pravico", da jim mora država pomagati, niso vedeli. Časopis Delo piše, da naj bi veleposlanik Kajzer, če je o tej tajni dejavnosti zunanjega ministrstva obvestil Janšo, s tem poskušal koristiti Anžetu Logarju. To pa je neresnično, Logar namreč podpore zunanjega ministrstva Fajonove za to, da bi zbral pet tisoč podpisov za nestrankarsko kandidaturo, sploh ni potreboval. Z lahkoto jih je (celo več) zbral tudi brez takšne vladne podpore.

Podrobnosti z ministrstva niso pripravljeni pojasnjevati

Državna volilna komisija o pravici in s tem obveznosti zunanjega ministrstva in drugih državnih organov ni obvestila drugih kandidatov, zaradi česar je nastal vtis, da je Tanja Fajon diplomatsko mrežo, vlada pa svojo moč zlorabila za agitacijo za le eno kandidatko: Pirc Musarjevo. Ta je edina vedela za to "zaupno" možnost.

Podrobnosti o preiskavi, kako je javnost lahko izvedela za podporo ministrstva Pirc Musarjevi, nam z ministrstva niso bili pripravljeni pojasnjevati. Pred dnevi so nam "pritiske" na ambasadorja, da bi ga odstranili, zanikali – in to v času, ko je bil povabljen na zagovor z namenom, da ga odpokličejo. Po poročanju Dela ta zagovor ni bil naključen dogodek, o tem, da bi veleposlanika v ZDA odpoklicali, je bil obveščen premier Robert Golob, ki je, kot poroča Delo, zunanji ministrici Tanji Fajon celo naročil, naj – če bo dokazano, da je skrivnost o uslugi Pirc Musarjevi razkril veleposlanik – sproži postopek odpoklica. 

Fajon: Kajzer je kršil zakon, zato je bil odpoklic nujen

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v torek v New Yorku zatrdila, da je veleposlanik v ZDA Tine Kajzer kršil zakon o zunanjih zadevah, zato je bil predčasen odpoklic nujen. Dodala je, da je s podrobnostmi seznanila predsednika Boruta Pahorja, s katerim se udeležujeta splošne razprave svetovnih voditeljev na 77. zasedanju Generalne skupščine ZN. 

Pahor je podpisal odpoklic veleposlanika, a je bil kritičen, ker ni bil predhodno obveščen o njegovi pripravi. Na pogovoru z ministrico je podal predlog, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja.

"Predsednika Pahorja sem seznanila s podrobnostmi predčasnega odpoklica veleposlanika. Prejšnji teden sem seznanila vlado, da je veleposlanik Kajzer kršil zakon o zunanjih zadevah z nepooblaščenim ravnanjem z depešo. Ni zaščitil niti samega prostora, pisarne, tehnologije. Bilo je več kršitev, tudi pravilnika o varovanju tajnih podatkov, tako da je predčasen odpoklic nujen ukrep, če želimo zaščititi zunanjepolitične interese Slovenije in seveda tudi diplomatsko službo," je dejala ministrica.

Po odpoklicu naj bi ohranil delovno mesto v slovenski diplomaciji

Kajzer naj bi tudi po odpoklicu ohranil delovno mesto v slovenski diplomaciji. "Osebno sem ga obvestila in obžalovala, da sva se srečala v takšnem položaju. Zahvalila sem se mu za sodelovanje. Konec meseca se vrača v Ljubljano. Zagotovo bomo našli priložnost za dobro sodelovanje naprej," je dejala ministrica.

Po njenih besedah je vlada odločitev sprejela soglasno, glede poziva Pahorja po spremembi postopkov pa je dejala le: "Pogovarjala sva se o možnosti, da bi bil predsednik države predčasno seznanjen o tem, o čemer je predsednik govoril tudi s premierjem."

Na vprašanje, ali je Kajzer priznal dejanje, je ministrica odgovorila, da veleposlanik na pogovoru o tem ni govoril. Četudi morda sam ni posnel depeše in je poslal naprej, pa je dovolil, da je nekdo uporabil njegov računalnik in naslov, je dodala.

Zatrdila je, da MZZ trenutno še nima Kajzerjevega naslednika za položaj. "Ne, absolutno ne. To so dolgotrajnejši postopki. Seveda bomo morali čim prej razmisliti o odpravniku poslov, ali bo to nekdo iz Ljubljane ali z veleposlaništva. Prav veliko časa za razmislek nimamo, ker gre za pomembno mesto," je dejala ministrica in napovedala objavo razpisa za zasedbo položaja.

Ne spreglejte