Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2022,
12.46

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

74

Natisni članek

SDS interpelacija Tatjana Bobnar

Torek, 20. 9. 2022, 12.46

1 leto, 7 mesecev

Prva interpelacija v novi vladi proti Bobnarjevi. Ministrica se ne boji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

74

Tatjana Bobnar | Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek danes vložila interpelacijo proti notranji ministrici Tatjani Bobnar.  | Foto STA

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek danes vložila interpelacijo proti notranji ministrici Tatjani Bobnar.

Foto: STA

V stranki SDS so vložili prvo interpelacijo, in sicer o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Med drugim ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti glede migracij, opustitev dolžnostnih ravnanj in nedosledno upoštevanje zakonov. Zmotilo jih je odstranjevanje ograje na meji, ravnanje policije ob nedavni aferi o domnevnih spolnih zlorabah ter dopis glede podpor za predsedniške kandidature.

Čeprav se je v zadnjem času namigovalo, da bo prva interpelacija v novi vladi doletela zunanjo ministrico Tanjo Fajon, pa je poslanska skupina SDS danes vložila interpelacijo proti ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar.

Odziv Bobnarjeve: Interpelacije se ne bojim

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar se interpelacije, ki ji očita solidarnost, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, niti slučajno ne boji, so z notranjega ministrstva posredovali njen odziv na danes vloženo interpelacijo SDS. "Če delaš pošteno in zakonito, se lahko mirne vesti soočiš s komerkoli in kadarkoli argumentirano zagovarjaš svoje odločitve," so povzeli besede Bobnarjeve.

Notranja ministrica se nadeja, da bo lahko brez težav pojasnila in predstavila svoje uspešno delo v prvih 100 dneh vlade, ki nekatere "očitno zelo vznemirja, še zlasti, ker pri tem odkrivamo vrsto nepravilnosti in sumov kaznivih dejanj predhodnega vodstva".


V Gibanju Svoboda bodo očitke o interpelaciji preučili

Borut Sajovic | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic ob vloženi interpelaciji ocenjuje, da stranka SDS nadaljuje "politizacijo in ideološko zavajanje". Kot je poudaril, danes vlada in policija delata drugače kot v času zadnje Janševe vlade. "Pri dobrem delu policije je na prvem mestu spoštovanje zakona in upoštevanje stroke," je izpostavil in ocenil, da vlada dela dobro, notranja ministrica Bobnar pa da je eden izmed najmočnejših členov vlade Roberta Goloba.

Ob očitkih glede odstranjevanja ograje na meji in ilegalnih migracijah pa je dejal, da so "migranti problem samo takrat, ko je SDS v opoziciji". Kot je dodal, se z odstranitvijo ograje na meji varnostna situacija v državi ni prav nič spremenila, ograje pa da ne rešujejo ničesar.

V poslanski skupini bodo sicer očitke v interpelaciji še preučili in se nanje tudi odzvali. Po njegovi napovedi bodo odgovorili odločno, z vladnimi ukrepi pa se še naprej trudili, da s pomočjo gospodarstvu in ljudem "državo pripeljemo čim manj stresno čez zimo".

V SDS že dalj časa kritični do odločitve o odstranitvi ograje na meji

Vse Vsebino interpelacije je predstavil poslanec SDS Branko Grims. | Foto: STA , Vsebino interpelacije je predstavil poslanec SDS Branko Grims. Foto: STA , bino interpelacije je predstavil poslanec SDS Branko Grims. Očitke so strnili v štiri točke. Interpelacijo najprej vlagajo zaradi "očitne zlorabe funkcije, zavajanja javnosti v zvezi z nelegalnimi migracijami ter odstranitvijo zaščitne ograje na južni meji Slovenije in varnostnimi ter političnimi posledicami odstranitve zaščitne ograje, nedoslednega izvajanja zakonov, samovolje, malomarnega opravljanja dela, opustitve dolžnostnih ravnanj ter drugih dejanj in stališč ministrice pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice".

Poslanec SDS Branko Grims je ob tem med drugim dejal, da je policija do konca avgusta obravnavala že 13 odstotkov več nezakonitih prehodov meje kot lani v vsem letu. Skoraj štirikratno pa naj bi bilo povečanje izraženih namer za oddajo prošnje za mednarodno zaščito. "Slovenija postaja ciljna država nezakonitih migrantov," je prepričan Grims. Po njegovih besedah so se ograje po Evropi izkazale za učinkovito orodje za varovanje meje. Policija pa je najprej dolžna preprečit nezakonite vstope v državo.

Bobnarjevi šteje v slabo tudi, da se ukvarja z integracijo migrantov po principu multikulturalizma, ki mu v SDS nasprotujejo, da begunce enači z migranti in s tem zavaja javnost.

Prepričani so, da bi se morala policija odzvati drugače, kot se je

V drugi točki ji očitajo še opustitev dolžnostnega ravnanja priprave strokovnih podlag pred začetkom odstranjevanja zaščitne ograje na južni meji Slovenije ter zavajanja javnosti v zvezi s tem. Opustitev dolžnostnega ravnanja in zavajanje javnosti ministrici očitajo tudi v zvezi z "zbiranjem informacij in zaščito dokaznega gradiva v zvezi z indici posilstev in mučenja ter drugih oblik spolne zlorabe mladoletnic in odraslih oseb ob dogajanju, povezanem s skupino zbranih okoli Fotopuba". Prepričan je, da bi se morala policija na informacije, objavljene na družbenih omrežjih, odzvati drugače, kot se je.

V četrti točki pa ji očitajo še dejanja v zvezi z volitvami, katerih posledica je očitna neenakost pred zakonom. Gre za dopis, s katerim je ministrstvo za notranje zadeve upravne enote, nekatere zavode in diplomatsko-konzularna predstavništva prosilo, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega lahko volivci pošiljajo podpise podpore h kandidaturi nekaterim kandidatom za predsedniške volitve. Najprej so to storili za Natašo Pirc Musar, ta je bila prva, ki je prosila za to, nato pa so za to prosili tudi nekateri drugi napovedani kandidati.

A v SDS menijo, da bi moralo ministrstvo naslovnikom dopisa ministrstva posredovati naslove vseh kandidatov in to hkrati ter takoj na začetku zbiranja. Ali pa bi se moralo takega dejanja vzdržati. Grims ob tem ne enači postopkov, povezanih z zbiranjem podpisov za sprožitev referenduma s postopki vlaganja kandidatur na volitvah.

"Ministrica ni uresničila nič od tistega, kar je prisegla ob imenovanju, kar pomeni, da ni primerna za ministrico za notranje zadeve. Predlagamo torej, da ministrico razrešijo. Kot rečeno, imela je hudo konkurenco znotraj vlade, ampak razlogi za njeno interpelacijo so jasni, očitni, pravno utemeljeni in gre za ravnanje, ki je z vidika pravnega reda neopravičljivo," je pojasnil Grims.

V opozicijski NSi medtem niso sopodpisniki interpelacije, bodo pa njeno vsebino preučili in se takrat nanjo tudi odzvali, je danes dejal prvak stranke Matej Tonin.

V SD in Levici interpelaciji nasprotujejo

Na interpelacijo proti Bobnarjevi so se odzvali tudi v strankah SD in Levici. V SD so poudarili, da verjamejo v dobro delo koalicijskih partnerjev. "Kljub temu, da aktualna vlada ni imela 100 dni miru, ampak se je uspešno lotila reševanja številnih izzivov, so v SDS vložili interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve, ki se trudi odpraviti škodo, ki jo je za seboj pustila prejšnja vlada," so zapisali v odzivu za STA. Kot so še dodali, bo ministrica svoje delo tudi predstavila v DZ, a ne dvomijo v njeno zakonito ravnanje pri vseh točkah, ki jih predlagatelji interpelacije navajajo.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je v današnji izjavi ocenil, da gre očitno zgolj za to, da se interpelacijo vloži, ne da bi iskali utemeljene razloge, zakaj bi bilo delo ministrice v nasprotju z zakonodajo. Očitki, ki se nanašajo na migracije, nepravilnosti v policiji in sodstvu pa so po njegovem mnenju teme, ki jih v SDS "obračajo že desetletja" ne glede na to, kdo je na oblasti in kaj počne kateri izmed ministrov.

Kot je ob tem še poudaril, je prav rezilna žica na meji prinesla tisto, čemur so v Levici nasprotovali že ob njeni postavitvi, in sicer razdeljeno prebivalstvo ob Kolpi. "Odstranitev žice je v bistvu nek civilizacijski dosežek, ne pa nekaj, kar bi očitali neki vladi," je še sklenil.
Tanja Fajon
Novice Zaradi Nataše Pirc Musar Fajonovi grozi prva interpelacija

Grims: V prejšnji vladi smo inflacijo omejevali, zdaj pa je ta v vrhu

Dodal je: "Čemur smo priča zadnjih sto dni, je žalostno. Vlada je dokazala, da je popolnoma nesposobna. Inflacija je poletela v nebo. V prejšnji vladi smo inflacijo omejevali, zdaj pa je ta v vrhu. Vlada Roberta Goloba je pomoči gospodarstvu namenila 40 milijonov evrov, 70 milijonov evrov pa je vrgla skozi okno. In, kar je še huje, takšno igračkanje je neodgovorno. Ministrstvo za notranje zadeve je kar štirikrat kršilo slovensko zakonodajo, zato je ta interpelacijo zagotovo utemeljena."

Ministrica je te očitke že večkrat zavrnila kot politične manipulacije. Odstranitev žice na meji − do zdaj so odstranili okoli štiri kilometre − so podprli tudi nekateri župani obmejnih občin.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Zakaj nam je Fajonova prikrivala, da Golob pritiska za odstavitev veleposlanika v ZDA?

Po Bobnarjevi še Fajonova in Šarec?

Med razlogi za interpelacijo je tudi dopis, s katerim je ministrstvo za notranje zadeve upravne enote, nekatere zavode in diplomatsko-konzularna predstavništva prosilo, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise podpore h kandidaturi nekaterim kandidatom za predsedniške volitve. Najprej so to storili za Natašo Pirc Musar, nato pa so za to prosili tudi nekateri drugi napovedani kandidati. V SDS iz tega razloga pripravljajo tudi interpelacijo ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon, saj menijo, da gre za zlorabo diplomatskega komunikacijskega sistema.

Špekulira pa se tudi o morebitni interpelaciji zoper ministra za obrambo Marjana Šarca. Predsednik SDS Janez Janša je namreč na Twitterju med drugim ocenil, da je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer "zrela za interpelacijo".

"Govori se o marsičem. Pustite se presenetiti. V poslanski skupini SDS bomo storili vse, da Slovenija ponovno zadiha s polnimi pljuči in da Slovenci zaživijo varno. Da so tujci pred državljani Slovenije, je popolnoma neupravičeno," je na novinarski konferenci sklenil Grims.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Golob, Mesec in Fajonova strumno: Gre za zlonamerne govorice, skupaj odlično sodelujemo
Ne spreglejte