Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2022,
14.17

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

45

Natisni članek

volitve Stranka politika pomoč Ukrajina Robert Golob

Torek, 1. 3. 2022, 14.17

2 leti, 1 mesec

Golob o Ukrajini z Grizoldom, ki je bil nekoč blizu Udbi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

45

Politična stranka Gibanje Svoboda ostro obsoja rusko agresijo v Ukrajini, je danes dejal predsednik stranke Robert Golob, ki pričakuje odločno ukrepanje slovenske politike. Med kratkoročnimi ukrepi je čimprejšnja pomoč Ukrajini, poleg tega se zavzema za odprt prehod beguncev čez ozemlje Slovenije v druge države, saj pričakuje, da Slovenija ne bo njihova ciljna država. Na današnji novinarski konferenci je sodeloval tudi nekdanji minister za obrambo Anton Grizold, ki je po poročanju tednika Reporter pisal poročila za nekdanjo SDV.

Med ukrepi, ki so po njegovem mnenju nujni, je tudi pomoč slovenskim državljanom in podjetjem zaradi sankcij proti Rusiji, ki so po njegovi oceni sicer potrebne.

Tržne niše in svetovni mir

Golob je še poudaril, da bo treba premisliti o spremembah obrambne politike. Zavzema se za povečevanje obrambnega proračuna, a pri tem mora iti Slovenija po poti pametne specializacije ter "vlagati v tiste tržne niše, kjer je lahko faktor in lahko prispeva k svetovnemu miru". Ocenjuje, da lahko Slovenija največ ponudi na segmentu civilne zaščite in reševanja.

Kdo je Anton Grizold?
Večina ekipe politične stranke Gibanje Svoboda v javnosti še ni znanih. Kot je danes dejal Golob, bo 19. marca predstavil vse kandidate za parlamentarne volitve in celoten program. Zato je na novinarski konferenci toliko bolj izstopal Anton Grizold, nekdanji minister za obrambo in dekan FDV. Ta je po poročanju tednika Reporter bil dejaven že v nekdanji državi, ko je pisal poročila za Službo državne varnosti (SDV), v ljudskem jeziku znano tudi kot UDBA. Podrobnosti sodelovanja Grizolda s SDV lahko preberete v članku Reporteja Udbovski dosje nekdanjega obrambnega ministra in profesorja Antona Grizolda, kjer je med drugim zapisano:
"Grizold (je) povedal, da ga problematika dela v SDV zanima. Delno je to pogojeno z njegovim študijem oz. delom na področju obramboslovja, kjer ima opraviti tudi s podatki, katerih narava ni javnega značaja, delno pa tudi z njegovimi osebnimi ambicijami. Namreč po končanem študiju je imel Grizold namen zaposliti se v SDV ..."

Energetska politika

Poleg kratkoročnih ukrepov se moramo po njegovih besedah tudi zavedati, da bo energetska draginja ostala in da bodo prihodnji dve leti svetovne cene energentov ostale visoke. Zato je potreben premislek o energetski politiki, ki ne sme več temeljiti na zemeljskem plinu, pač pa na obnovljivih virih energije in novih generacijah jedrskih tehnologij.

Rušil bi ograjo

Ob tem se je zavzel za odstranitev ograje na meji s sosednjo Hrvaško, saj se je po njegovem mnenju izkazala za neučinkovito in ni prispevala k zajezitvi begunskih tokov.

Prav tako je treba po njegovem mnenju temeljito razmisliti o naši zunanji politiki, saj "nobena resna država ne vodi zunanje politike prek Twitterja enega posameznika, še najmanj tako, da se hujska k dodatnim spopadom".

Spreminjal bi RTV

Golob se je dotaknil tudi dogajanja na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in izrazil željo, da bo prihodnja koalicija med prvimi pripravila novi zakon o RTVS. "Ali bo ta sestavni del našega programa, bomo videli 19. marca," je dodal.

Golob se ne bo povezoval z nikomer
Gibanje Svoboda bo na predvolilni konvenciji 19. marca predstavilo vse kandidate za parlamentarne volitve in celoten program, je napovedal predsednik te stranke Robert Golob. Podrobnosti še ni razkril, se pa ob trenutnih geopolitičnih razmerah zavzema za spremembe energetske, obrambne in zunanje politike. Odstranil bi tudi ograjo na meji s Hrvaško.

Kot je na današnji novinarski konferenci napovedal Golob, bodo na konvenciji predstavili vse kandidate za državnozborske volitve in celoten program. "Sicer pa ne želimo z 200-stranskimi dokumenti utrujati javnosti, dokler to ni aktualno," je dejal Golob. Po njegovih besedah program danes pripravlja več kot 60 strokovnjakov iz različnih sfer. Nekateri od njih bodo tudi na kandidatni listi Gibanja Svoboda, večina pa jih je po njegovih besedah pripravljena, da "se kasneje vključi v izvršno vejo oblasti".

Kot je še povedal Golob, so se nekateri kandidati že razkrili javnosti, drugi pa tega še ne želijo storiti. "Danes se morajo nekateri zaradi razmer, v katerih smo, skrivati in se ne smejo kazati javnosti, ker bi sicer trpeli sankcije. Žalostno, ampak tako demokracijo trenutno imamo," je dodal.

Gibanje se pred volitvami ne bo povezalo z nobeno drugo stranko, saj ne bi imeli vpliva na izbiro kandidatov in ne bi vedeli, kakšne in čigave interese bi zastopali ti poslanci. Kot je še poudaril, so v gibanju "zelo temeljiti pri preverjanju kandidatov". Tudi s strankami KUL po njegovih besedah ne bodo imeli predvolilnih dogovorov o delitvi oblasti po volitvah.
Igor Koprivnikar
Novice Sodišče je odločilo: to je naslednik Roberta Goloba
Robert Golob
Novice Robertu Golobu se kaj takega še ni zgodilo #video
Ura moči
Novice Nežmah: Golob uporablja Jelcinov koncept #video
ha
Novice Tožilec v Haagu zaradi vojnih zločinov v Ukrajini sprožil preiskavo
Novice Rusi mrzlično dvigujejo denar z bankomatov #video
tank
Avtomoto Kaj pomenijo? Ruski tanki s skrivnostnimi belimi oznakami.
Vabilo
Novice "Rusom zmanjkuje hrane, goriva in pa volje za boj" #vŽivo
Ne spreglejte