Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2024,
14.38

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

zdravstvo zakon Državni zbor Glas ljudstva

Četrtek, 4. 1. 2024, 14.38

3 mesece, 3 tedne

Glas ljudstva s predlogom zakona za stabilnost zdravstvenega sistema #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Civilna iniciativa Glas ljudstva je danes v DZ vložila predlog novele zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Na novinarski konferenci so izrazili tudi nestrinjanje z napovedano zdravniško stavko, zato bodo na isti dan, 9. januarja, organizirali dogodek, ki so ga poimenovali druga opozorilna stavka pacientov.

Predlog novele zakona so danes v DZ vložili z več kot 6.700 podpisi volivcev.

Predlog med drugim za deset odstotkov zvišuje glavarinski količnik oziroma prag, nad katerim lahko družinski zdravniki, ginekologi in pediatri odklanjajo nove paciente. Če bi se vsi zdravniki držali zdaj določenega glavarinskega količnika, bi bilo v Sloveniji v naslednjih letih več kot 400 tisoč ljudi brez osebnega zdravnika, je opozoril predstavnik iniciative Jaša Jenull. Ob dvigu glavarinskega količnika predlagajo tudi dodatne administrativne razbremenitve in kadrovske okrepitve timov družinske medicine.

V Zdravniški zbornici Slovenije menijo, da zavzemanje za višji glavarinski količnik pomeni podporo slabši storitvi, do katere bo še težje priti. "Kdor nasprotuje izboljšanju delovnih pogojev zaposlenih v javnem zdravstvu, nasprotuje boljši obravnavi bolnikov," so še zapisali v odzivu na predlog iniciative.

Jenull o razlogih za vložitev predloga novele: 

Novela zakona predlaga tudi preklic obstoječih soglasij za delo zdravnikov zunaj javnega zavoda, v katerem so zaposleni. Za ponovno izdajo soglasja mora biti izpolnjen pogoj, da zavod in zdravnik aktivno sodelujeta v programu krajšanja čakalnih dob in da ima zdravnik izpolnjene vse začasne delovne normative, so zapisali na spletni strani iniciative. Jenull pa je danes dejal, da zakon prinaša "jasen signal dvoživkam v javnem zdravstvu, da se morajo te prakse ustaviti".

Na ministrstvu za zdravje bi zdravstvo izboljšali po drugačni poti

Na ministrstvu verjamejo, da bodo večino ciljev lahko uresničili skozi ukrepe, ki so predvideni v uredbi o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in v obsegu sredstev za leto 2024, so zapisali v odzivu za STA.

O predlogu iniciative pa so zapisali, da je Slovenija demokratična država, v kateri se spoštuje pravica vsakega državljana, da sodeluje v oblikovanju zakonodaje. Civilna družba pa je pomemben deležnik pri oblikovanju politik v zdravstvu in družbi. "Predlog zakona, ki ga je vložil Glas ljudstva, je odraz aktivnega delovanja državljanov," menijo.

Na ministrstvu sicer pripravljajo tudi druge zakonodajne rešitve, ki bodo sistemsko naslovile anomalije v zdravstvenem sistemu oziroma regulirale področja, ki jih je zaradi zakonodajnih sprememb oziroma sprememb v družbi treba na novo regulirati. To so med drugim določitev kriterijev za opredelitev javne mreže zdravstvenih izvajalcev v skladu s potrebami prebivalstva, ureditev prispevnih stopenj in kategorij zavarovancev za pravično plačilo zdravstvenega prispevka ter s postopki digitalizacije administrativno razbremeniti izvajalce v zdravstvu.

Glas ljudstva spomnil na obljube koalicije

Katarina Rotar iz Slovenske filantropije, ki je članica iniciative, pa meni, da morajo poslanke in poslanci zdaj pokazati, ali na prvo mesto postavljajo bolnike in s tem javno zdravstvo. "Zato od njih pričakujemo hitro odločitev, ne da zakon pospravijo v predal. Pričakujemo tudi, da bodo o zakonu odločali vsebinsko, ne pa površno," je dejala.

V iniciativi so spomnili tudi na predvolilne obljube vseh treh koalicijskih strank. Levica je med drugim obljubljala prepoved hkratnega dela zdravnikov pri javnih in zasebnih izvajalcih, Svoboda posodobljene standarde in normative v zdravstvu, SD pa, da bo vsak imel osebnega zdravnika. Pričakujejo, da bodo koalicijske stranke predlog novele zakona podprle, saj sledi njihovim obljubam, je dejal Jenull.

Predstavnik iniciative Dušan Keber je dejal, da je napovedana stavka zdravnikov neutemeljena in neetična, saj so se ob vseh ugodnostih, ki so si jih izpogajali v preteklosti, čakalne dobe podaljšale. | Foto: Matic Prevc/STA Predstavnik iniciative Dušan Keber je dejal, da je napovedana stavka zdravnikov neutemeljena in neetična, saj so se ob vseh ugodnostih, ki so si jih izpogajali v preteklosti, čakalne dobe podaljšale. Foto: Matic Prevc/STA Keber: višje plače – daljše čakalne vrste

Ob tem so napovedali opozorilno "stavko pacientov", ki bo 9. januarja, ko je sicer napovedana tudi zdravniška stavka. Predstavnik iniciative Dušan Keber je dejal, da je napovedana stavka zdravnikov neutemeljena in neetična, saj so se ob vseh ugodnostih, ki so si jih izpogajali v preteklosti, čakalne dobe podaljšale.

"Pozivamo zdravnike, naj se uprejo diktatu svojih sindikatov, svojih zdravniških organizacij in naj se raje pridružijo pacientom, naj se pridružijo nam, naj se pridružijo stavki, ki bo 9. januarja na Prešernovem trgu v Ljubljani," je Keber pozval tudi zdravnike.

UKC Ljubljana
Novice Glas ljudstva: Interventni zakon se ne dotika ključnih vprašanj v zdravstvu
UKC Maribor galerija
Novice Koalicija bi spremenila tri sistemske zakone v zdravstvu
Novinarska konferenca iniciative Glas ljudstva
Novice Glas ljudstva na shodu za zdravstvo o kritičnih razmerah v javnem zdravstvu
zdravnik
Novice "Ta problem je možno rešiti čez noč"
Novinarska konferenca iniciative Glas ljudstva
Novice Iniciativa Glas ljudstva predstavila zakonski paket za ustavitev rušenja javnega zdravstva
Ne spreglejte