SiolNET. Novice Slovenija
3,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gantar v boj za začasnega predsednika DeSUS

3,01

termometer

Tomaž Gantar
Foto: STA

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pričakuje, da bo svet stranke po razrešitvi predsednice Aleksandre Pivec izvolil začasnega predsednika. O kandidatih se bodo dogovorili na seji, velika verjetnost je, da bo med njimi predsednik sveta Tomaž Gantar, meni Jurša. Gantar pojasnjuje, da imajo prednost podpredsedniki, a Jurša pravi, da njegovega glasu nimajo.

"Brez vodstva ne moremo biti, to je dejstvo in to moramo razrešiti na svetu," je pred nadaljevanjem seje sveta, ki bo prihodnji teden, za STA poudaril Franc Jurša. Tako pričakuje, da bo po razrešitvi predsednice, o kateri bodo na seji glasovali, izvolil začasnega predsednika, ki bo stranko vodil do kongresa.

Kdo bo kandidat za predsednika, se bodo po besedah Jurše dogovorili na svetu, o imenih zato zdaj še ni želel govoriti. Prav tako tudi ni želel razkriti imena svojega favorita, je pa zatrdil, da so tudi pri tem v poslanski skupini enotni. Na vprašanje, ali bi poslanci za začasnega predsednika podprli Tomaža Gantarja, je odgovoril, da je velika verjetnost, da bo med kandidati za začasnega predsednika tudi Gantar. Kot je pojasnil Jurša, lahko sicer kandidata za začasnega predsednika predlaga kdorkoli na seji sveta.

Aleksandra Pivec Novice Pivčeva: Odločitev je v rokah Gantarja. Jurša: Podprli bi njeno interpelacijo.

Gantar pa je danes v izjavi za medije na ministrstvu za zdravje v odgovoru na vprašanji, ali bo na sejo sveta prihodnji teden prišel s kandidatom za začasnega predsednika in ali bo kandidat sam, odgovoril, da imajo prednost pri tem tudi podpredsedniki, o čemer se glasuje. Opozoril je tudi, da začasno vodstvo v pravilih ni natančno opredeljeno, da je to lahko kolektivno ali individualno in da bo odločitev o tem sprejeta na svetu stranke.

Franc Jurša je glede začasnega kolektivnega vodstva dejal, da je bil to predlog s strani Aleksandre Pivec in da bi ga sprejeli, če bi se predsednica odločila odstopiti. Zdaj pa to po njegovih navedbah niso več zainteresirani. Franc Jurša je glede začasnega kolektivnega vodstva dejal, da je bil to predlog s strani Aleksandre Pivec in da bi ga sprejeli, če bi se predsednica odločila odstopiti. Zdaj pa to po njegovih navedbah niso več zainteresirani. Foto: Ana Kovač Jurša ne bo glasoval za podpredsednike

O podpredsednikih pa je dejal, da bodo, če se bo kateri odločil kandidirati za začasnega predsednika, o njem glasovali, a ob tem dodal: "Nihče od njih ne bo dobil mojega glasu."

Stranka ima sicer tri podpredsednike, to so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek. Zadnjega so v medijih večkrat omenjali kot kandidata Pivčeve za ministra brez listnice za vodenje novoustanovljenega urada za demografijo.

Aleksandra Pivec Novice Primer Pivec: razkrivamo, kdo bi se moral izločiti iz odmevne preiskave #video

A poslanci si želijo postopek izbire kandidata izpeljati po seji sveta prihodnji teden, na kateri pričakujejo razplet o vodstvu stranke. Jurša ob tem dopušča možnost, da bo Pivčeva kandidata za ministra predlagala že pred sejo, a ob tem opozarja, da kandidat, če ime ne bo usklajeno z njimi, ne bo dobil njihovih glasov v DZ. Pojasnil je, da je o predlogu kandidata govoril tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki da "razume, da je treba razrešiti najprej vprašanje znotraj stranke".

Tako kot že Jurša v torek je tudi Gantar danes poudaril, da v tem trenutku ne razpravljajo o vprašanju delovanja v koaliciji. Tudi Gantar, ki v ministrski ekipi vodi zdravstveni resor, ne vidi razlogov za odhod iz koalicije, če bo spoštovan koalicijski dogovor. Opozoril pa je, da bi se lahko pojavile težave, če bi vsi poslanci izstopili iz DeSUS, kot so to napovedali v primeru, če Pivčeva ne bo razrešena. Enako je sicer napovedal tudi sam, še dodaja STA.

Albert Nabernik Novice KPK: Pri Naberniku ob Pivčevi ni nasprotja interesov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin