Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2020,
14.58

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

75

Natisni članek

razrešitev Tomaž Gantar DeSUS Aleksandra Pivec

Torek, 1. 9. 2020, 14.58

3 leta, 7 mesecev

Pivčeva: Odločitev je v rokah Gantarja. Jurša: Podprli bi njeno interpelacijo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

75

Aleksandra Pivec | Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec vztraja, da jo lahko razreši samo kongres stranke. | Foto STA

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec vztraja, da jo lahko razreši samo kongres stranke.

Foto: STA

Potem ko je statutarna komisija stranke DeSUS včeraj sprejela sklep, da svet stranke lahko razreši predsednico stranke, se je oglasila prva dama DeSUS Aleksandra Pivec. Predsednica stranke je sporočila, da je seznanjena s sklepi prej omenjene komisije in da je odločitev o glasovanju o njeni razrešitvi v rokah predsednika sveta stranke, ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Pivčeva je ob tem spet poudarila, da bi moral o njeni razrešitvi odločati kongres stranke upokojencev.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je sporočila, da je seznanjena s sklepi, ki jih je na ponedeljkovi seji sprejela statutarna komisija stranke DeSUS. Na podlagi zapisnika Statutarne komisije bo Pivčeva sklicala Izvršni odbor stranke, ki bo obravnaval sprejete sklepe. Odločitev o nadaljnjih korakih je zdaj v rokah predsednika sveta stranke DeSUS, zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, je sporočila Pivčeva, ki še vedno vztraja, da bi moral o njeni razrešitvi z mesta predsednice stranke odločati kongres stranke.

Albert Nabernik
Novice KPK: Pri Naberniku ob Pivčevi ni nasprotja interesov

Pivčeva vztraja, da jo lahko razreši samo kongres

"Zavestno delovanje v nasprotju s statutom stranke DeSUS, kar je potrdilo tudi neodvisno mnenje strokovne institucije Inštituta za ustavno pravo, ter jasno izraženo voljo najvišjega organa stranke – kongresa stranke DeSUS, je v nasprotju z osnovnimi elementi demokracije in demokratično urejeno stranko," je danes poudarila Pivčeva.

Odločitev o nadaljnjih korakih je zdaj na predsedniku sveta stranke DeSUS, zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju, je sporočila Pivčeva. | Foto: STA , Odločitev o nadaljnjih korakih je zdaj na predsedniku sveta stranke DeSUS, zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju, je sporočila Pivčeva. Foto: STA ,

Odločitev razrešitve s svetom stranke DeSUS bi po njenih besedah pomenila, da v stranki DeSUS ni potreben najvišji organ stranke, torej kongres stranke DeSUS. "V tem primeru bi ob morebitni izvolitvi novega predsednika stranke lahko svet stranke DeSUS znova izglasoval razrešnico predsedniku. S tem korakom se odvzame pravica članom za izražanje lastnih stališč prek kongresa, saj odločitve pripadajo zgolj funkcionarjem sveta stranke DeSUS," je poudarila Pivčeva.

Predsednica DeSUS se je pod drobnogledom javnosti znašla zaradi nedavnih obiskov na Krasu in v Izoli. Primer je pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija (KPK), ki je v zvezi s tem uvedla preiskavo. Poslanci DeSUS so že pred tem zahtevali tudi odstop Pivčeve, svet stranke pa ji je prejšnji teden izglasoval nezaupnico. Pivčeva medtem še vedno vztraja na položaju.

Aleksandra Pivec
Novice KPK preiskuje primer Pivčeve, ker sumijo, da je kršila zakon #video

Jurša: Poslanci DeSUS bi podprli tudi interpelacijo proti Pivčevi

Predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar, ki je zaradi razhajanj o pristojnostih sveta v torek prekinil sejo o usodi Pivčeve, je danes izjavil, da verjame, da bo mnenje statutarne komisije v pomoč predvsem članom sveta pri odločanju. Na vprašanje, ali meni, da bo Pivčeva mnenje komisije spoštovala in v primeru razrešitve to sprejela, je Gantar odgovoril, da ne more napovedati, kaj bo Pivčeva naredila. Še vedno je po njegovih besedah mogoče, da bi se Pivčeva po razrešitvi obrnila na sodišče, vendar pa Gantar upa, da do tega ne bo prišlo.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je ob tem izrazil pričakovanje, da bo svet na nadaljevanju seje vendarle "šel do konca" in predsednico razrešil. Glede njene ministrske funkcije pa je dejal, da je to odvisno od predsednika vlade Janeza Janše, za katerega ne ve, kako se bo odločil. Na vprašanje, kako bi poslanci glasovali v primeru predloga interpelacije Pivčeve, je Jurša odgovoril, da gre sicer za ugibanje, ali interpelacija bo ali ne, nato pa je dodal, da "nimajo druge izbire", kot da takšno interpelacijo podprejo.

Če interpelacija proti Pivčevi bo, potem poslanci DeSUS nimajo druge izbire, kot da takšno interpelacijo podprejo, je izjavil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. | Foto: STA , Če interpelacija proti Pivčevi bo, potem poslanci DeSUS nimajo druge izbire, kot da takšno interpelacijo podprejo, je izjavil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Foto: STA ,

Jurša tudi ne vidi več možnosti, da bi se Pivčeva umaknila in ostala ministrica: "Če bi se predsednica za to odločila takrat, ko smo ji mi predlagali, bi ta možnost obstajala, zdaj pa je dejansko vse to že mimo." Potrdil je, da so razmišljali o tem, da bi se v primeru njenega odstopa dogovorili za začasno kolektivno vodenje stranke, a ker ni odstopila, do tega ni prišlo. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se Pivčeva tudi zdaj ne bo umaknila in bo vztrajala pri kongresu, pa je odgovoril, da bo to "unikum v Evropi, da se nekdo na tak način oklepa svojega položaja".

Jurša je zatrdil še, da nihče v poslanski skupini ne razmišlja o odhodu in da je poslanska skupina trdna. Na vprašanje, ali bodo ostali v koaliciji, pa je odgovoril, da za nekaj časa v vsakem primeru še ostanejo, da realizirajo program iz koalicijske pogodbe, nato pa naredijo analizo. Če bodo zadovoljni z rezultati, lahko sodelovanje nadaljujejo, v nasprotnem primeru pa v koaliciji nimajo kaj iskati, je pojasnil vodja poslancev DeSUS.

Seja sveta Desus
Novice Svet DeSUS Pivčevi izglasoval nezaupnico #foto #video
Ne spreglejte