SiolNET. Novice Slovenija
6,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Forum v Davosu: 8.500 evrov za sobe, v katerih ni nihče spal

6,59

termometer

Marjan Šarec | "Kabinet predsednika vlade je bil z nastalimi stroški prvotne rezervacije seznanjen šele naknadno," pravijo v Listi Marjana Šarca. | Foto: STA
"Kabinet predsednika vlade je bil z nastalimi stroški prvotne rezervacije seznanjen šele naknadno," pravijo v Listi Marjana Šarca. Foto: STA

Kabinet nekdanjega premierja Marjana Šarca je želel znižati stroške, a je prišlo do zapleta, zaradi katerega smo davkoplačevalci za prazne sobe plačali 8.500 evrov.

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je v drugi polovici januarja 2020, le nekaj tednov pred odstopom, odpotoval v Davos na Svetovni gospodarski forum (WEF).

Pred kratkim objavljeno revizijsko poročilo računskega sodišča razkriva, da je ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga je takrat vodil minister Miro Cerar, opravilo rezervacijo sob za slovensko delegacijo v švicarskem kraju Bad Ragaz. A kasneje se je kabinet Marjana Šarca na podlagi dodatne ponudbe odločil, da rezervacijo prekličejo in se nastanijo drugje, poročajo Slovenske novice.

Alenka Bratušek Novice V KUL tekma med Šarcem in Fajonovo za pobudo pred volitvami Tonin Šarec Novice Šarec izgublja kolege, ujel ga je že Tonin #video

Preklicali veljavno rezervacijo

Kabinet je tako opravil novo rezervacijo za premierja in njegovo delegacijo ter preklical veljavno. Rezervirali so hotel v sosednji državi Liechtenstein, kjer je bil ta skoraj pol cenejši. Račun je znašal 5.423,5 švicarskega franka (4.993,87 evra). A zgodba se je zapletla, saj je bilo treba že rezervirane sobe v Bad Ragazu kljub preklicu vseeno plačati.

Ker je bila rezervacija za sobe že opravljena, ministrstvo za zunanje zadeve pa je hotelu že posredovalo podatke o bančni kartici, je hotel bremenil bančno kartico za znesek 9.358,49 švicarskega franka (8.617,14 evra). Po švicarskem obligacijskem zakoniku je namreč rezervacija, ki je potrjena, tudi zavezujoča. Tako smo davkoplačevalci poleg cenejših sob, v katerih je v resnici prespala delegacija, plačali tudi dražje kapacitete, ki pa jih ni uporabil nihče.

Varčevanje je bilo zelo drago

"Rezervacijo za nastavitev predsednika vlade z delegacijo ob obisku Svetovnega gospodarskega foruma je urejalo veleposlaništvo RS v Bernu, ki je opravilo preklic prvotnega hotela na željo takratnega predsednika slovenske vlade po znižanju stroškov nastanitve (kljub večji oddaljenosti hotela od kraja samega dogodka). Z rezervacijo drugega hotela, ki je bil od Svetovnega gospodarskega foruma oddaljen 70 kilometrov, so se stroški skoraj razpolovili. Kabinet predsednika vlade je bil z nastalimi stroški prvotne rezervacije seznanjen šele naknadno," so za Slovenske novice pojasnili v LMŠ.

Slovensko veleposlaništvo v Švici je sicer takrat vodila veleposlanica Marta Kos, ki je junija 2020 odstopila s položaja.

Plačali nastanitev, čeprav je niso uporabili

Z ministrstva za zunanje zadeve so zgornjemu pojasnilu LMŠ pritrdili. V Bad Ragazu so želeli prvotni rezervaciji dodati še rezervacijo za tri dodatne osebe, a je cena močno poskočila, zato so se odločili preklicati vse prenočitve in posledično rezervirati nove prenočitve v Liechtensteinu. A Švicarji so opravili preklic rezervacije le za dodatne tri osebe, prvotno rezervacijo pa ohranili in v žep pospravili dobrih 8.500 evrov.

Primož Roglič Sportal Primož Roglič in njegova nenavadna zgodba Petrol_Qmax_2 Avtomoto Petrol skupaj z vplivneži pripravil dobrodelno kampanjo za vozniške izpite mladih iz socialno ogroženih družin

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin