Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
13.28

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

15

Natisni članek

SD Matjaž Nemec Tanja Fajon evropske volitve

Sreda, 15. 5. 2019, 13.28

4 leta, 11 mesecev

Evropske volitve: Fajonova ponuja roko Levici in zelenim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

15

Tanja Fajon | Nosilka liste SD Tanja Fajon v imenu stranke SD pred evropskimi volitvami poziva k nastanku levo-leve-zelene koalicije. | Foto STA

Nosilka liste SD Tanja Fajon v imenu stranke SD pred evropskimi volitvami poziva k nastanku levo-leve-zelene koalicije.

Foto: STA

Nosilka liste SD na evropskih volitvah Tanja Fajon in kandidat za evropskega poslanca na omenjeni listi Matjaž Nemec sta deset dni pred evropskimi volitvami predstavila poziv stranke SD k oblikovanju levo-leve-zelene koalicije v Evropskem parlamentu in Sloveniji. Po besedah Fajonove bi to pomenilo, da bi Socialisti in demokrati (S&D) na evropskem parketu sodelovali z zelenimi in levico. V Sloveniji bi prišlo do sodelovanja SD z Zelenimi, Levico in novimi naprednimi silami, na primer listo Povežimo se, je dodala evropska poslanka.

"EU zadnjih 15 let deluje pod vplivom Evropske ljudske stranke, znotraj EPP pa so danes prisotna velika razhajanja. Od znotraj jo ruši Viktor Orban s svojo stranko Fidesz, od zunaj pa Matteo Salvini. Oba se tesno povezujeta in EPP danes ni več to, kar bi lahko predstavljalo napredno Evropo," je bila do dogajanja znotraj tabora evropskih konservativcev kritična nosilka liste SD Tanja Fajon.

V četrtek bo ob 21. uri na Planet TV potekalo soočenje kandidatov za evropske volitve. Sodelovali bodo Tanja Fajon, Irena Joveva, Žiga Turk, Zmago Jelinčič, Luka Mesec, Jernej Pavlič, Igor Šoltes in Franc Bogovič. Vabljeni k ogledu!

evropska unija
Novice Evropske volitve: samo še danes je mogoče zahtevati glasovanje po pošti iz Slovenije

Socialni demokrati pozivajo k nastanku levo-leve-zelene koalicije

V stranki SD se zato zavzemajo, da na evropskem parketu nastane levo-leva-zelena koalicija. "To pomeni, da evropski socialisti in demokrati delujemo ob boku z zelenimi in levico, v Sloveniji pa to pomeni, da lahko sodelujemo z Zelenimi, Levico, pa tudi novimi silami, ki se povezujejo okoli liste Povežimo se," je poudarila Fajonova. Dodala je, da verjame, da je socialdemokracija v Evropi v razcvetu, preobrat v napredno Evropo pa je po njenih besedah dosegljiv.

"Le enotna EU bo zagotovila stabilnost in omogočila rast zelenega okolja, zagovarjala enakopravnost, tovarištvo in spoštovanje med vsemi narodi tega sveta," je dejal kandidat za evropskega poslanca na listi SD Matjaž Nemec. | Foto: STA , "Le enotna EU bo zagotovila stabilnost in omogočila rast zelenega okolja, zagovarjala enakopravnost, tovarištvo in spoštovanje med vsemi narodi tega sveta," je dejal kandidat za evropskega poslanca na listi SD Matjaž Nemec. Foto: STA ,

Kandidat za evropskega poslanca na listi SD Matjaž Nemec je ob tem dejal, da v SD nikoli niso zavračali sodelovanja ali manjkali pri nekaterih pobudah. "Pretekli teden smo jasno izrazili namero in podpisali manifest, k sodelovanju pa smo povabili italijanske in avstrijske socialne demokrate, torej leve stranke, z namenom, da spodbudimo nadaljnjo regionalizacijo EU kot odgovor porastu nacionalizmov," je povedal Nemec.

eu, evropska zastava
Novice Kaj nam je dala EU - pa se tega morda niti ne zavedamo #video

Fajonova: Le glas za napredne sile in socialno demokracijo pomeni preobrat za Evropo

Koalicija levo-levo-zeleno se po njegovih besedah ponuja kot odgovor tistim, ki sodelujejo v razgradnji evropske ideje. "Pa ne samo zaradi odnosov med evropskimi narodi, ampak tudi kot odgovor vsem tistim zunanjim silam, ki sodelujejo v razgradnji EU. Le enotna EU bo zagotovila stabilnost in omogočila rast zelenega okolja, zagovarjala enakopravnost, tovarištvo in spoštovanje med vsemi narodi tega sveta," je dejal Nemec, ki EU vidi kot najpomembnejši mirovni in gospodarski projekt v zgodovini človeštva.

Na novinarsko vprašanje, zakaj takšen poziv k sodelovanju deset dni pred evropskimi volitvami, je Fajonova odgovorila, da gre predvsem za poziv volivcem. "Po volitvah bo seveda čas za sklepanje koalicij, ampak le glas za napredne sile in socialno demokracijo lahko resnično pomeni preobrat za Evropo, ki bo drugačna, bolj solidarna, ki bo bolj skrbela za ljudi in naš planet ter si iskreno prizadevala, da opravi z nacionalizmi, nevarnimi populizmi, zastraševanjem in manipulacijo ljudi," je še dodala Fajonova.

denarnica evri denar
Novice Slovenski kandidati za evropske poslance: Minimalna plača je prenizka

Mesec: SD bo že v četrtek dobila priložnost, da pokaže, ali misli resno

Koordinator Levice in kandidat za evropskega poslanca Luka Mesec je v odzivu na poziv Fajonove poudaril, da je glavni namen Levice, če pride v Evropski parlament, da se na evropski ravni oblikuje drugačna, progresivna koalicija: "Če bomo izvoljeni, si bomo prizadevali, da se poveže Evropsko levico, Zelene in Diem (stranka nekdanjega grškega finančnega ministra Yanisa Varoufakisa, op. a.). Tukaj vidimo največ skupnih točk, potem pa so dobrodošli tudi preostali."

"Jutri je, recimo temu, prvi preizkusni kamen, ali v SD s ponudbo sodelovanja pri nas, ki jo je nakazala Tanja Fajon, mislijo resno," se je na poziv Fajonove in SD odzval koordinator Levice Luka Mesec. | Foto: STA , "Jutri je, recimo temu, prvi preizkusni kamen, ali v SD s ponudbo sodelovanja pri nas, ki jo je nakazala Tanja Fajon, mislijo resno," se je na poziv Fajonove in SD odzval koordinator Levice Luka Mesec. Foto: STA ,

Kot je poudaril, srčno upa, da se po evropskih volitvah ne bo spet oblikovala velika koalicija med EPP, Alde in S&D, saj je ta po njegovem mnenju najbolj odgovorna za trenutno stagnacijo Evrope: "Če hočemo to premakniti, najprej potrebujemo močno povezavo na levi, ki bo nato oblikovala koalicijo s tistimi, s katerimi se da poiskati skupne točke. Tukaj se seveda stavi tudi na to, da bodo k taki koaliciji pristopili tudi v S&D ter da ne bodo tako kot doslej spet šli na desno. To, da je to rekla Tanja Fajon kot članica njihove stranke, pozdravljamo, ampak računamo na to, da bo to po volitvah tudi držalo."

Na vprašanje, ali je poziv Fajonove iskren, Mesec odgovarja, da je to predvolilna poteza, a dodaja, da bodo imeli v SD že na četrtkovem odboru za finance priložnost, da pokažejo, kako resno mislijo s sodelovanjem: "V Levici predlagamo davek na digitalne gigante. Ta davek je predlagala že Evropska komisija, pa je zaradi nasprotovanja nekaterih držav na evropski ravni to padlo v vodo. Nekatere države zdaj napovedujejo, da bodo ta davek uvedle same. V Levici predlagamo, da to stori tudi Slovenija, in jutri je, recimo temu, prvi preizkusni kamen, ali v SD s ponudbo sodelovanja pri nas, ki jo je nakazala Tanja Fajon, mislijo resno," je dodal Mesec. 

Ne spreglejte