SiolNET. Novice Slovenija
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropske volitve: samo še danes je mogoče zahtevati glasovanje po pošti iz Slovenije

0,06

termometer

evropska unija |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Danes se izteče rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje po pošti iz Slovenije na prihajajočih evropskih volitvah. To velja za volivce v domovih za starejše, bolnišnicah in zaporih, po pošti pa lahko glasujejo tudi invalidi.

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica Novice Kakšen je vrstni red kandidatnih list na glasovnicah za evropske volitve

Oskrbovanci domov za starejše, ki nimajo stalnega prebivališča v domu, volivci, ki so na zdravljenju v bolnišnicah ali zdraviliščih, in volivci, ki so v zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij in želijo glasovati po pošti na območju Slovenije, imajo še danes čas, da to sporočijo okrajni volilni komisiji.

Enako lahko po pošti glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Invalidi lahko glasujejo po pošti tudi stalno, če to sporočijo Državni volilni komisiji in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Obvestilo invalida o stalnem glasovanju po pošti velja do preklica.

Na volitvah bodo mogoče še nekatere druge posebne oblike glasovanja. Tako bodo volivci, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča, lahko glas oddali na volišču v drugem okraju. Volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču, pa bodo lahko glasovali na svojem domu.

Za takšne oblike glasovanja se morajo volivci prijaviti, rok za to pa se izteče 22. maja. Že dan prej, v torek, 21. maja, pa se bo začelo predčasno glasovanje, ki bo trajalo do četrtka, 23. maja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin